Ringo Starr priključio se bojkotu glazbenika koji otkazuju koncerte zbog antigej zakona

Svoje koncerete ranije su otkazali Bruce Springsteen i Bryan Adamas

British musician Ringo Starr of legendary band The Beatles poses in front of an exhibition of photographs he took during his life during a photo call to promote his new book entitled "photograph" at the National Portrait Gallery in London on September 9, 2015. The book gives an insight into Starr's life through rare and previously unseen photographs taken by the musician that document his childhood, The Beatles and his travels.   AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
FOTO: AFP

Ringo Starr, bivši član Beatlesa, priključio se glazbenicima poput Brucea Springsteena koji su otkazali svoje koncerte u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Tu državu bojkotiraju zbog novouvedenog antigej zakona.

“Žao mi je što moram razočarati svoje obožavatelje koji žive u tom području, ali moramo zauzeti jasan stav protiv te mržnje. Širite mir i ljubav”, napisao je bivši član grupe Beatles u izjavi za javnost.

Zakon diskriminira transrodne ljude

Sporni zakon, poznat i kao HB2, prisiljava, naime, transrodne ljude da javne WC-je koriste u skladu sa svojim biološkim spolom. Osim toga, ovim zakonom nalaže se svim javnim institucijama da postave ploče na kojima piše da se kupaonice i garderobe moraju koristiti u skladu s biološkim spolom korisnika.

A zakonodavac je njime lokalnoj samoupravi onemogućio i donošenje antidiskriminacijskih zakona kojima bi se dokinuo ovaj sramotni tretman jedne skupine ljudi.

Ringo Starr Cancels His June 18th All Starr Tour Showat Koka Booth Amphitheatre in Cary, NCin Opposition of HB24pm…

Gepostet von Ringo Starr am Mittwoch, 13. April 2016

Ringo Starr poručio je putem svoje izjave da taj zakon potiče netrepeljivost. A zakonodavcu je poručio da je tužno što smatra da tu grupu ljudi nitko ne može obraniti. Starr je svoj post zaključio citatima naslova dvije pjesme : Canned Heat’s Let’s Work Together i All You Need is Love.

Bojkotu bi se uskoro moglo priključiti još zvijezda

Starr i Springsteen inače nisu jedini glazbenici koji su otkazali svoje koncerte na američkom Jugu zbog antigej zakona koji su tamo na snazi. Bryan Adams otkazao je, primjerice, u nedjelju svoj koncert koji je planirao održati u gradu Biloxi u saveznoj državi Mississippi. Tamo je, naime, nedavno na snagu stupio zakon koji vjerskim skupinama i nekim privatnim tvrtkama omogućava odbijanje pružanja usluga gej ljudima.

Na američkom Jugu uskoro bi koncerte trebali održati i neki njihovi mlađi kolege poznati po svojem angažmanu u borbi za ljudska prava, osobito na LGBT području pa se očekuje da bi se i oni mogli priključiti tom trendu. Stoga bi građani južnjačkih saveznih država uskoro mogli ostati bez nastupa Beyoncé, Justina Biebera, Pearl Jam i Cindy Lauper.