Snima se film o bivšem američkom državnom tajniku Colinu Powellu. I glumit će ga Morgan Freeman

Colina Powella smatraju jednim od zaslužnih za američku pobjedu u Zaljevskom ratu

FOTO: Flickr US National Archives

Morgan Freeman će u nezavisnom biografskom filmu glumiti Colina Powella, bivšeg državnog tajnika SAD-a. Umirovljeni general američke vojske ušao je u povijest, ne samo svojim političkim djelatnostima, nego i kao prvi Afroamerikanac na tako visokoj dužnosti.

Njegova karijera državnog tajnika započela je za mandata Georgea W. Busha 2001. u čijem mandatu je aktivno sudjelovao u Zaljevskom ratu, i upravo Powella smatraju ključnom osobom za pobjedu Amerike u tom sukobu. Unatoč toj pobjedi, Powell je 2005. napustio Bushevu administraciju i postao jedan od glavnih kritičara rata u Iraku.

Film će se bazirati na najnižem trenutku Powellove karijere

Film će se bazirati na Powellovom govoru iz 2003. pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojem je zatražio pomoć od UN-a u naporima Busheve vlade da uklone Saddama Husseina svim raspoloživim sredstvima, zbog sumnje da Irak razvija nuklearno naoružanje. Kasnije se pokazalo da su informacije tajnih službi prema kojima je Powell odlučio djelovati pred UN-om bile pogrešne. Nije bilo nuklearnih oružja, a taj govor Powell opisuje kao apsolutno dno svoje karijere.

Film će režirati Reginald Hudlin koji je zaradio nominaciju za Oscara kao producent za Tarantinovog Django Unchained. Morgana Freemana smo nedavno gledali u kriminalističkoj komediji Going in Style uz Michaela Cainea i Alana Arkina, a sljedeće godine će glumiti u avanturističkom filmu The Nutcracker and the Four Realms u režiji Lassea Hallströma.