Svi pričaju o Brexitu, a evo kako će se izlazak Velike Britanije iz EU odraziti na filmsku industriju

Britanska kreativna industrija imat će zvog Brexita gadnih problema

This photo illustration created on May 20, 2016 in Lille shows the flags of the European Union and the United Kingdom. 
On June 23, 2016 Great Britain will hold a referendum on whether or not the United Kingdom will remain within the European Union, often referred to as "Brexit." Group of Seven finance ministers on May 21 warned of the risks from a "shock" to the world economy if Britain votes to leave the European Union next month. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
FOTO: AFP/AFP

Britanci su prošli tjedan na referendumu odlučili da žele otići iz Europske unije, a njihova se odluka odmah odrazila na niz ekonomskih čimbenika diljem svijeta. No, rijetki u ovom trenutku razmišljaju kako će Brexit utjecati na filmsku industriju, ali svakako ne valja podcijeniti seizmičke promjene u Hollywoodu koje će uslijediti nakon britanske odluke o izlasku iz Unije.

A koliko su stvari ozbiljne moglo se je naslutiti već i netom prije Brexita kad se hrpa britanskih filmskih radnika javnosti obratila otvorenim pismom u kojem su ljude upozorili da bi negativan ishod referenduma mogao ostaviti duboki trag na kreativnim industrijama, piše Business Insider.

Kako se većina stanovnika Velike Britanije odlučila oglušiti na apel iz Hollywooda, mi vam u nastavku donosimo listu koja sadrži nekoliko potencijalnih reperkusija Brexita.

1. Oslabljena funta dobra je za producente, a loša za proment na blagajnama

Funta se stromglavila na svoju najnižu vrijednost u posljednih 30 godina čim je postalo izgledno da će Britanija doista pokrenuti mehanizam za napuštanje Europske unije. Takva radikalna promjena u vrijednosti jedne od, dotad, nastabilnijih valuta na svijetu prilično je uzdrmala globalno tržište, no Hollywood je tu vijest primio dosta ambivalentno.

S jedne strane, ovom će se situacijom okoristiti producenti koji će za vrijednost dolara u Velikoj Britaniji odsad dobivati mnogo više. “Neka produkcija u Ujedninjenom Kraljevstvu vrijedna 200 milijuna dolara postala je odmah nakon Brexita jeftinija za 20 milijuna”, kaže producent Jonathan Weissler.

No, s druge će se strane takav ishod referenduma zasigurno mehanizmom povratne sprege negativno odraziti na zaradu holivudskih filmova na britanskim kino blagajnama. Jasno, pod uvjetom da se zarađeni novac vrati u Ameriku. “Ja bih ovdje zarađeni novac jednostavno ostavio na svom britanskom računu i uložio ga u sljedeći projekt koji će se realizirati ovdje”, kaže Weissler.

Boris Johnson, jedan od najjačih zagovornika Brexita
Boris Johnson, jedan od najjačih zagovornika Brexita AFP/AFP

2. Koprodukcije s ostatkom Europe ostvarivat će se odsad mnogo teže

Brexit će se, dakako, najviše odraziti na europske kinematografije. Nakon ratificiranja ugovora o napuštanju Unije Britanci će, naime, izgubiti pravo na europske poticaje za film, a isto će, jasno, vrijediti i za američko-britanske koprodukcije. I ne radi se o sitnom novcu. EU je u posljednjih 7 godina u takve produkcije investirala više od 180 milijuna dolara.

Bez tih sredstva možda se nikad ne bi realizirali filmovi poput nedavno Oscarom nagrađene Sobe, Miljunaša s ulice, Kraljevog govora, aktualnog laureata iz Cannesa I, Daniel Blake ili najuspješnijeg nezavisnog filma svih vremena – Medvjedića Paddingtona.

3. Goleme porezne olakšice mogle bi postati upitne

Ujedninjeno Kraljevstvo velike holivudske produkcije privlači golemom poreznom olakšicom od 25 posto. Zbog te je olakšice Disney u Britaniji snimao posljednji nastavak Zvjezdanih ratova kao i više od polovice svih Marvelovih filmova. No, nakon Brexita postat će upitno hoće li to proračun Velike Britanije moći izdržati. A to će, realno, najviše ovisiti o novim ugovorima koje će Britanija sklopiti s EU-om.

Priča se, doduše, da će Velika Britanija nakon Brexita slijediti primjer Norveške i drugih zemalja ne-članica Europske unije koje su dio Europskog gospodarskog prostora (EEA) što im omogućuje pristup jedinstvenom europskom tržištu.

No, čak se i članice EEA-e trebaju držati regulacija Unije, a Bruxelles bi, osim toga, mogao zaključiti da bi Britanija zadržavanjem spomenute olakšice narušila tržišno natjecanje čime bi se stekli uvjeti za odbijanje pristupa Europskom gospodarskom prostoru.

4. Moglo bi doći do dosta velikog povećanja problema s birokracijom

Svi producenti znaju da se bave poslom koji podrazumijeva dosta birokracije, ali Brexit bi producentima mogao dodatno otežati poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Filmaši su, naime, već i ranije upozoravali da bi moglo doći do gadnih situacija ukoliko UK napusti Uniju, a ti bi se problemi ogledali u zastojima, poteškoćama s dobivanjem viza i odbijanjem poreznih olakšica. Usto, broj agencija za privremeno zapošljavanje znatno bi porastao ne bi li se tako izbjegli značajni fiskalni nameti.

A sa sličnim problemima mogli bi se uskoro susretati i britanski umjetnici koji se zahvaljujući još uvijek postojećim ugovorima mogu slobodno kretati europskim tržištem rada. Poznati producenti Tim Bevan i Eric Fellner upozoravala su ranije na to da bi dobivanje radnih dozvola za britanske umjetnike moglo postati dosta kompliciranije.

Osim toga, tu je i posebna naknada za transport opreme (carnet) koju zemlje ne-članice EU-a moraju uplaćivati u europski proračun. “Nama, koji se još uvijek sjećamo strahota carneta, ideja o povratku te naknade predstavlja krajnje zastrašujuću misao”, poručuju producenti.

5. Nitko ne zna koliko će proces normalizacije tržišta zapravo trajati

Britanija će narednih dvije do šest, ako ne i više, godina potrošiti na osamostaljivanje od institucija Europske unije. Pravna nesigurnost bit će tijekom tog razdoblja svakodnevni problem. To će, pak, značiti da će nezavisni projekti postati mnogo skuplji i teže ostvarivi.

“Nesigurnost je najveći problem”, kaže Michael Ryan, direktor Alijanse za nezavisni film i televiziju (IFTA). “Pronaći ulagače spremne na investicije u nazavisni film teško je i u najboljim vremenima, a ovo će značiti da će cijene pravnih usluga u narednom razdoblju brutalno narasti. Bit ćemo OK za nekih pet do šest godina, ali dotad će situacija biti katastrofalna”, tvrdi Ryan.