Tek nakon njegove smrti shvatili smo da je Grass bio je sjajan slikar

Ove nepoznate grafike pružaju uvid u drugu stranu života nobelovca

FOTO: Henning Heide

Izvještavali smo o tome da je u ponedjeljak u 87. godini života preminuo njemački književnik i društveni kritičar Günter Grass. Svoj je internacionalni uspijeh postigao nakon što je 1959. objavio eksperimentalni roman “Limeni bubanj”. Taj je roman kasnije ekraniziran (1979. godine) te je osvojio Zlatnu palmu Filmskog festivala u Cannesu i Oscara za najbolji strani film.

Danas ćemo vas upoznati s manje poznatim dijelom njegova umjetničkog stvaralašta. Günter Grass je uz svoj književni rad bio i priznati kipar i grafičar. Ovaj je njemački nobelovac crtati počeo još u djetinstvu, a njegova je prva knjiga, osim pjesama, uključivala i grafike. Grassovi su radovi iz domene vizualnih umjetnosti (poglavito erotske prirode) obišli velik broj svjetski renomiranih galerija, a danas ih se gotovo sve može pronaći izložene unutar postava Günter Grass Housea u njemačkom Lübecku.

Grafike svjetskog glasa

Istanbulska galerija Millî Reasürans 2004. godine izložila je grafike kojima je Grass 1977. godine opremio knjigu “Der Butt”, a toj je izložbi prethodila ona njujorške galerije Weyhe. Grass se njujorškoj publici predstavio izborom litografija još 1983. godine. John Russel, tadašnji ravnatelj galerije Weyhe, New York Timesu tad je objasnio da tradicija pisaca likovnjaka nije fenomen ograničen isključivo na Güntera Grassa niti na njemačku umjetničku produkciju.

Sam je Grass o svom likovnom izričaju rekao slijedeće: “Akutno sam svjestan stvaranja nečega na listu papira. Radi se senzualnom činu kakvog pisanju nedostaje. Zapravo, često se okrećem crtanju kako bih se oporavio od pisanja”, zaključio je ovaj mrtvi nobelovac.

Galerija koju vam donosimo će vas zasigurno uvjeriti u umjetničku svestranost Güntera Grassa.

Günter Grass – genijalni grafičar