Telegramu se pridružio čuveni redatelj Rajko Grlić, pisat će redovnu kolumnu o filmu i društvu

Grlić je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih redatelja i scenarista, i sveučilišni profesor u Americi

FOTO: Vjekoslav Skledar

Rajko Grlić, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih redatelja i scenarista, sveučilišni profesor u Americi, pridružio se ekipi Telegramovih autora. Grlić će na Telegramu pisati autorsku kolumnu naziva “Iz svakog džepa ponešto”, o politici, filmu, porodici i gastronomiji.

Rajko Grlić diplomirao je režiju na čuvenoj FAMU akademiji u Pragu. U prvom cjelovečernjem igranom filmu Kud puklo da puklo 1973. godine Grlić je bio redatelj i koscenarist, dok mu je drugi film Bravo maestro, prikazan na festivalu u Cannesu.

Film Samo jednom se ljubi igrao je u službenom programu Cannesa, ali je kod nas prvo bio zabranjen. Kasnije ga je u Zagrebu vidjelo više od sto tisuća gledatelja. Slijedili su filmovi U raljama života, Za sreću je potrebno troje, That Summer of White Roses, Josephine, Karaula, Neka ostane među nama, Ustav Republike Hrvatske, kao i dokumentarni film Novo, novo vrijeme, realiziran s Igorom Mirkovićem.

Predaje filmsku režiju u Americi

Sa Srđanom Karanovićem napisao je scenarij za kultnu, više puta nagrađivanu televizijsku seriju Grlom u jagode. Nakon završetka filma Čaruga, kojega je većina ovdašnjih kritičara proglasila politički nepodobnim, Grlić je 1991. dobio američku stipendiju Fulbright na University of California u Los Angelesu.

Na tom uglednom sveučilištu držao je predavanja i prikazivao svoje filmove, a zatim je predavao na NYU Tisch School of Art, jednoj od najboljih filmskih škola u SAD. Trenutno, kao Ohio Eminent Scholar in Film, predaje filmsku režiju na Ohio Universityju.

Grlić je osnivač Motovun Film Festivala, član Europske filmske akademije i Američke scenarističke akademije. Dobitnik je nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, priznanja za životno djelo u američkom gradu Denveru, a ima i titulu počasnog građanina Montpelliera u Francuskoj. Dobitnik je Zlatnih Arena u Puli te niza međunarodnih nagrada.

Najavni video Rajka Grlića za čitatelje

Prvu kolumnu Rajka Grlića moći ćete pročitati ove subote, a za čitatelje Telegrama snimio je i najavni video, koji možete pogledati ovdje:

Početkom ove godine, Telegram je, u velikom istraživanju tržišta, proglašen najkvalitetnijim portalom u Hrvatskoj. Novinar Telegrama Andrej Dimitrijević osvojio je godišnju nagradu HND-a za najboljeg internetskog i najboljeg istraživačkog novinara u Hrvatskoj.

Nedavno smo uveli i opciju pretplate za čitatelje koji žele neograničeno pristup svim našim autorima i člancima, surfanje bez oglasa, popuste na Telegramove knjige i druge funkcionalnosti.