U jednoj od najuspješnijih filmskih sezona u povijesti ovih 5 filmova je doživjelo ogroman neuspjeh

NJihova zarada na kino blagajnama je bila ispod svih očekivanja

FOTO: Screenshot

U usporedbi s lanjskom zaradom na kino blagajnama u ljetnom periodu, američki filmski studiji mogu biti vrlo zadovoljni s 2015.

Zahvaljujući naslovima kao što su “Jurassic World”, “The Avengers: Age of Ultron” i “Inside Out”, koji su svi redom zaradili stotine milijuna dolara, ljetna sezona 2015. dospijela je do drugog mjesta na ljestvici najuspješnijih holivudskih sezona svih vremena.

No usprkos tom silnom uspjehu, nekoliko filmova je snažno podbacilo kad je u pitanju zarada. Točnije, njih 5.

The Hollywood Reporter napravio je analizu svih filmova koji su izašli proteklih nekoliko mjeseci, pri čemu je u omjer stavio budžet i troškove marketinga s jedne strane, te zaradu na kino blagajnama diljem svijeta s druge.

1. Tomorrowland

Budžet: 190 milijuna dolara
Zarada na kino blagajnama: 208.4 milijuna dolara

Zahvaljujući “Avengersima” i animiranom filmu “Inside Out”, Disney je imao vrlo uspješno ljeto. No “Tomorrowland” im u tome nije nimalo pomogao. Naprotiv, ovaj film je i službeno najneuspješnije izdanje u 2015. godini. S obzirom da ga je režirao Brad Bird, da je u glavnoj ulozi bio George Clooney i da je budžet bio ogroman, očekivanja su bila jako velika. No rezultati su bili poražavajući, dijelom zahvaljujući zbunjujućem marketingu, a dijelom i zbog vrlo loših kritika.

2. Fantastic Four

Budžet: 120 milijuna dolara
Zarada na kino blagajnama: 146.7 milijuna

O katastrofalnim kritikama ovog filma smo već pisali, a one su očito utjecale i na percepciju kod gledatelja. Iako je budžet “Fantastic Foura” bio maksimalno skresan, to i dalje nije pomoglo da izbjegne propast. U SAD-u je zaradio tek 50 milijuna dolara, a očekuje se kako će studio 20th Century Fox na njemu sveukupno izgubiti oko 100 milijuna.

3. Pixels

Budžet: 88 milijuna dolara
Zarada na kino blagajnama: 186.4 milijuna

Prisutnost Adama Sandlera u filmu nekoć je garantirala veliki uspjeh, no čini se da su ta vremena prošla. Posljednji u nizu promašaja koje je snimio je “Pixels”, koji je u premijernom tjednu doživio poraz od “Ant-Mana”, a u narednim tjednima je samo nastavio tonuti. Očekuje se da će ovaj film do kraja svog prikazivanja u kinima Sony studio koštati dodatnih 75 milijuna dolara.

4. The Man From U.N.C.L.E.

Budžet: 75 milijuna dolara
Zarada na kino blagajnama: 72.1 milijuna dolara

Treba uzeti u obzir da je “The Man From U.N.C.L.E.” u kinima tek nekoliko tjedana, i da je teoretski moguće da u kasnijoj fazi prikazivanja ostvari uspjeh. No to je teško za očekivati. Studio Warner Bros. iza sebe ima poprilično neuspješno ljeto; podbacili su “Entourage” i “Hot Pursuit”, ali čini se da će film redatelja Guya Ritchiea biti najveći promašaj od svih i da će ovaj studio koštati dodatnih 80 milijuna dolara.

5. Aloha

Budžet: 37 milijuna dolara
Zarada na kino blagajnama: 26.2 milijuna dolara

Kao što je slučaj s Adamom Sandlerom, i redatelj Cameron Crowe je nekoć bio tip koji je radio hit za hitom. No ta vremena su prošla, a “Aloha” je posljednji u nizu njegovih loših ostvarenja. Iako ovaj film ima poprilično skroman budžet, svejedno je upao na listu najvećih gubitnika ovog ljeta. Procjenjuje se kako su Sony i Fox na njemu izgubili oko 65 milijuna dolara.