U program festivala u Cannesu upravo ušao još jedan hrvatski film

Kratki film 'Alke' snimili su Miroslav Kosanović i Milan Rukavina

Hrvatski film će biti solidno zastupljen na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Osim Dalibora Matanića koji je ostvario najveći uspjeh sa svojim “Zvizdanom”, u program Short Film Corner primljeno je 14 domaćih uradaka. Jedan od njih je i “Alke”, 20-minutni film koji prikazuje život hendikepirane osobe u modernom društvu. Iako Short Film Corner nije natjecateljski program, vrlo je važan kao mjesto susreta filmskih profesionalaca iz cijeloga svijeta i svakako je ovo veliki uspjeh za hrvatski film.

Uloge u filmu tumače Vicko Bilandžić, Ksenija Prohaska, Olga Pakalović i Vid Rebernak. Režiju “Alkea” potpisuju mladi filmaši Miroslav Kosanović i Milan Rukavina. Prema njihovim riječima, ideja za film došla je iz interesa za socijalne odnose u zapadnim društvima koja deklarativno teže razvijanju osjećaja tolerancije, suosjećanja i brige za druge.

Osobe s poteškoćama su tabu tema

“Institucije koje štite ranjive društvene slojeve, osobe s poteškoćama i invalide, pozivaju nas na maksimalnu otvorenost prema njima, ali paradoksalno je što svojom zaštitničkom ulogom od njih čine određenu tabu temu. Tako se u društvu stvara model ponašanja koji je suosjećajan i okrenut pomaganju ali nije uvijek iskren…jer bogohulno je napisati ili reći nešto loše o ljudima koji imaju ‘poseban’ status. Kao da se želi sakriti činjenica da i dobro i zlo, naprotiv, mogu prebivati u svakome čovjeku. Licemjerno je to što ih društvo želi učiniti jednakima, dok istovremeno okreće glavu od njih čineći ih stereotipnima”, izjavili su.

alke

Ovaj film je snimljen u posve nezavisnoj produkciji, bez ikakvih institucionalnih financiranja, pa su neke od scena snimane u privatnim stanovima i kućama u Zagrebu. Film je sniman u periodu od 2012. do 2013. godine i dosad je prikazan na lanjskom festivalu u Puli i međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku.

U program Short Film Cornera uz “Alke” je ušlo još 13 hrvatskih filmova: “The Chicken”, “Kino Crvena Zvijezda”, “Šetač”, “Riba ribi grize rep”, “Piknik”, “Tajni laboratorij Nikole Tesle”, “Levitacija”, “A.D.A.M.”, “Odvajanje”, “Da je kuća dobra i vuk bi je imao”, “Kukuljica”, “Life as a coin” i “Odlazak”.

Uz Cannes, “Alke” će se krajem travnja prikazati i na International Changing Perspectives Short Film Festivalu u Istanbulu i Tabor film festivalu u Zagorju.