Pred dosta velikom publikom u Madridu pokopan Cervantes, iako nitko nije siguran da su zakopali njegovo tijelo

Pokopan je uz vojnu pratnju pred uglednim stanovnicima glavnoga grada Španjolske

Current mayor of Madrid conservative Ana Botella speaks in the crypt of Trinitarias church in Madrid on June 11, 2015 after inaugurating a memorial plaque marking the place where Spanish writer Miguel de Cervantes' remains were found. The "Don Quixote" author's remains were unearthed in Madrid on March 17, 2015, nearly 400 years after his death in 1616, a week after William Shakespeare. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
FOTO: AFP/AFP

Španjolska je u utorak upriličila pogreb jednog od svojih najvećih pisaca u povijesti, Miguela de Cervantesa. I ne bi to bilo nimalo čudno da čovjek nije mrtav već dulje od 400 godina. Nedavno su, naime, pronađeni fragmenti kosti koji se pripisuju upravo autoru “Don Quijotea”.

Gradonačelnica Madrida Ana Botella tom je prigodom položila lovorov vijenac na njegov grob. Cervantes je pokopan u jednom madridskom samostanu, a kako je za života neko vrijeme bio aktivan u vojnoj službi, cijeloj su ceremoniji nazočili i španjolski vojnici.

Botella je iskoristila priliku da napomene kako je podizanje ovog spomenika vraćanje starog duga Cervantesu, čovjeku koji je u svojoj domovini toliko bitan da ima svoj dan. Obljetnica njegova rođenja u Španjolskoj obilježava se maratonskim čitanjem njegova najpoznatijeg djela u kojem sudjeluju istaknute javne osobe.

Cervantes koji to vjerojatno uopće nije

Podsjećamo, Cervantesove su kosti iskopane početkom ove godine nakon dugogodišnje istrage u samostanu za koji se pretpostavljalo da je u njemu bio pokopan 1616. godine. Njegovi su posmrtni ostaci ležali s ostacima još 15 drugih tijela pa je bilo teško identificirati upravo njegove kosti. No postojao je cijeli niz dosta nesigurnih indicija koje su upućivale na to da dio kosti pripada slavnom piscu.

Imao je samo šest zubi i tragove ratnih ozljeda, a pronađen i dio lijesa koji nosi inicijale M.C. Sve je to arheolozima bilo dovoljno da zaključe da su pronašli dugo traženo blago, čak i bez ikakvih čvrstih dokaza.