Na popisu hrane koja može pogoršati miris tijela nisu samo luk i češnjak, evo detalja

Meso je jedan od izvora neugodnih mirisa

FOTO: Freepik

Izreku ‘Ono si što jedeš’ uglavnom povezujemo s fizičkim, emocionalnim i mentalnim zdravljem, no ona je primjenjiva i kada je riječ o tjelesnim mirisima. Naime, hrana zbog koje se više znojimo, kao što su ljute papričice, ali i alkoholna pića, mogu izazvati neugodne tjelesne mirise.

Tako, osim lošeg zadaha, luk i češnjak mogu polučiti znoj neugodnog mirisa. Razgradnja češnjaka i luka u tijelu oslobađa spojeve slične sumporu kojima obiluju, a koji na površinu kože izlaze kroz pore.

Također, ljudi koji imaju rijedak metabolički poremećaj koji se naziva sindrom mirisa ribe ili trimetilaminurija, razviju miris ribe nakon što pojedu plodove mora. No, na miris tijela utječu i drugi čimbenici, poput genetike, osobne higijene i određenih zdravstvenih stanja.

Ako ste zabrinuti, možda biste trebali analizirati je li miris tijela povezan s hranom koju jedete, a ako se pokaže suprotno razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste isključili bilo kakva temeljna medicinska stanja.

Hrana koja utječe na miris tijela

Namirnice koje će najviše utjecati na miris tijela su one koje imaju visok sadržaj sumporne kiseline, kaže gastroenterologinja, dr. Christine Lee iz Klinike Cleveland. U nastavku donosimo popis hrane koja može pogoršati miris tijela.

1. Začini poput curryja, kumina i piskavice mogu satima ostati u dahu. No, ovi začini sadrže hlapljive spojeve koji se mogu apsorbirati u krvotok i otpustiti kroz znojne žlijezde, što dovodi do intenzivnog tjelesnog mirisa.

2. Češnjak i luk dobro su poznati izvori lošeg zadaha, a kod nekih ljudi mogu potaknuti metabolizam, povećanje topline tijela pa samim time i znojenje. Dr. Lee kaže da to može uzrokovati miješanje bakterija na koži sa znojem koji luče apokrine žlijezde, što dovodi do nakupljanja neugodnog mirisa.

3. Meso je još jedan izvor neugodnih mirisa. Kada jedete crveno meso, ono može osloboditi proteine ​​bez mirisa kroz znoj. “Ali kada se ti proteini pomiješaju s bakterijama na koži, njihov se miris pojačava”, objašnjava dr. Lee.

“Ljudi koji jedu puno mesa uglavnom ‘lošije’ mirišu od onih koji su uglavnom na povrtnoj prehrani. Također, kao što je većini očito, netko tko voli jesti češnjak vjerojatno će imati intenzivniji i neugodniji miris znoja”, kaže prof. Johan Lundström sa Instituta Karolinska iz Stockholma.

4. Krstašice, u čiju porodicu spadaju prokulice, cvjetača, brokula i kupus također mogu uzrokovati neočekivani miris tijela. Do toga dolazi zato što povrće iz skupine krstašica oslobađa sumpornu kiselinu. Ovaj miris se pojačava znojenjem i prilikom ispuštanja plinova.

5. Šparoge imaju diuretički učinka te potiču mokrenje. Kada tijelo probavi asparaginsku kiselinu koja se nalazi u šparogama, ona se pretvara u sumpornu kiselinu, što urinu daje jak sumporni smrad.

6. Riba bi, ovisno o vašim genima, mogla biti jedna od namirnica koje utječu na miris vašeg tijela. U vrlo rijetkim slučajevima, naša tijela pretvaraju nusproizvod plodova mora koji se zove kolin u trimetilamin s mirisom ribe. Ovaj spoj putuje kroz tijelo i oslobađa se kroz dah i kožu.

Ljudi koji imaju trimetilaminuriju, miris ribe mogu poprimiti i iz druge hrane, uključujući grah, brokulu, cvjetaču, kikiriki i proizvode od soje. Na sreću, riječ je o vrlo rijetkom stanju.

7. Alkohol se metabolizira u octenu kiselinu, koja se oslobađa kroz pore i dah te može prouzročiti jak miris tijela.

hrana koja može izazvati loš miris tijela
Freepik

Može li hrana miris znoja učiniti privlačnijim?

Iako postoji malo istraživanja o određenim namirnicama koje će znoj učiniti ugodnijim, neke studije pokazuju koji prehrambeni planovi će vjerojatnije rezultirati privlačnijim mirisom znoja.

Jedan takav eksperiment izveden je na australskom Sveučilištu Macquarie u kojem su sudjelovala 43 muškarca. Tijekom eksperimenta prije nego što što su odjenuli pamučne majice kratkih rukava oprali su se čistom vodom i nisu nanijeli dezodorans.

Majice su nosili 48 sati tijekom kojih su vježbali jedan sat kako bi se pokrenule znojne žlijezde, a onda su poslani na analizu. Pokazalo se da su muškarci, koji su imali veći unos voća i povrća imali ‘značajno ugodniji miris znoja, s više cvjetnih, voćnih, slatkih i ljekovitih kvaliteta.

Muškarci koji su jeli mast, meso, jaja i tofu također su prošli bolje. Međutim, za one s većim unosom ugljikohidrata rečeno je da imaju ‘jači miris i manje ugodan znoj.’

Muškarci koji nisu jeli meso mirisali su privlačnije

Provedeno je i istraživanje u kojem je sudjelovalo 17 muškaraca koji su prakticirali ili prehranu bogatu crvenim mesom ili pak onu koja uopće ne sadrži meso. Nakon dva tjedna prikupljeni su uzorci znoja. Mjesec dana kasnije, ponovili su eksperiment, a svi su sudionici prešli na alternativnu prehranu.

Grupa od 30 žena tada je zamoljena da ocijene znoj u smislu ugodnosti, privlačnosti i muškosti. Utvrđeno je da je znoj muškaraca dosljedno bio ugodniji kada su slijedili dijetu bez mesa. ‘Miris muškaraca kada su bili na dijeti bez mesa ocijenjen je kao značajno privlačniji, ugodniji i manje intenzivan. To sugerira da konzumacija crvenog mesa ima negativan utjecaj na percepciju tjelesnog mirisa’, pokazala je spomenuta studija.