Pravila prehrane i primjer jelovnika kod visokog kolesterola
Imamo popis namirnica koje pozitivno djeluju na visok kolesterol
“Prehrambene smjernice” izdao je KBC-a Rijeka 2022. u povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, autori su tim Službe za bolničku prehranu i dijetetiku KBC-a Rijeka dr. sc. Ivica Vrdoljak, dipl. ing., Marina Kozina Loje, mag. nutr., Karla Ferk, mag. nutr. i Katarina Šanko, mag. nutr.
Visoke razine ukupnog kolesterola i lošeg (LDL) kolesterola te niske razine dobrog (HDL) kolesterola u krvi povećavaju rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila te moždanog i srčanog udara. Promjenom prehrambenih i životnih navika može se direktno utjecati na njihove vrijednosti u krvi i očuvati zdravlje krvožilnog sustava.
Prehrana za visoki kolesterol podrazumijeva:
- jesti od pet do šest manjih obroka dnevno, svaka 3-4 sata i izbjegavati prejedanje
- ograničiti unos zasićenih masti u prehrani čiji su glavni izvori životinjske masnoće, margarin, kokosova i palmina mast, mesne prerađevine itd. Neke od navedenih masnoća koriste se u proizvodnji slastica, grickalica i brze hrane, stoga je važno čitati deklaraciju proizvoda
- u potpunosti izbjegavati proizvode poput keksa, vafla, industrijskih kolača i slastica koje sadrže hidrogenirano ili djelomično hidrogenirano biljno ulje ili mast
- prednost dati nezasićenim masnoćama koje povoljno djeluju na krvožilni sustav. Izvori su biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke i avokado
- valja ograničiti unos namirnica s visokim sadržajem kolesterola (žumanjak, iznutrice i morski plodovi)
- ribu treba jesti barem 2 puta tjedno te dati prednost plavoj ribi koja obiluje omega-3 masnim kiselinama (srdele, plavice, skuša, tuna, losos i sl.)
- prehranu treba obogatiti raznolikim svježim voćem i povrćem, te ciljati na unos od 500 g dnevno.
- hranu treba pripremati kuhanjem i pirjanjem s dodatkom maslinovog ulja ili u vlastitom soku te pečenjem. Treba izbjegavati pohanu hranu ili prženje u dubokom ulju
- svakodnevno treba koristiti biljne začine (češnjak, peršin, ružmarin, origano, majčina dušica, mažuran, bosiljak, kadulja, cimet, kurkuma i sl.)
- treba prestati pušiti i ograničiti unos alkohola
- potrebno je reducirati tjelesnu masu ako je prekomjerna (odnosno ako je indeks tjelesne mase veći od 25 kg/m2)
- preporučuje se provoditi svakodnevnu tjelesnu aktivnost
Hrana koja se ističe u snižavanju razine kolesterola zbog svog sadržaja topivih vlakana je:
- zob
- ječam
- raž
- jabuka
- banana (manje zrela)
- jagode, grožđe
- citrusno voće
- patlidžan
- grah
- grašak
- leća
- slanutak i ostale grahorice
Što se preporučuje, a što ne kod visokog kolesterola?
Mlijeko i mliječni proizvodi
Preporučuje se: obrano mlijeko (0,5-1 % mliječne masti), fermentirani mliječni proizvodi sa sniženim sadržajem masti, posni svježi sir, sirni namaz sa smanjenim udjelom masti
Preporučuje se u manjim količinama: mlijeko 1,5 % mliječne masti, polumasni svježi sir, skuta, ricotta
Ne preporučuje se: punomasno mlijeko, punomasni fermentirani mliječni proizvodi, vrhnje, punomasni sirevi, sirni namaz od vrhnja
Žitarice, kruh, tjestenina
Preporučuje se: integralne žitarice (zob, pšenica, ječam, raž, proso, heljda, kvinoja, amarant, kukuruz, riža), proizvodi od cjelovitih ili integralnih žitarica (pahuljice, tjestenina, kruh, peciva, dvopek, krupice, krekeri i sl.), posije ili mekinje
Ne preporučuje se: proizvodi od bijelog brašna (kruh, tjestenina, peciva, dvopek, krupice), masni pekarski proizvodi, lisnato tijesto, masni krekeri, prženo tijesto, bijela riža
Povrće
Preporučuje se: sve svježe i smrznuto povrće
Preporučuje se u manjim količinama: konzervirano povrće
Ne preporučuje se: pohano i prženo povrće, povrće pripremljeno s vrhnjem, maslacem ili drugom životinjskom masti
Voće
Preporučuje se: sve svježe, smrznuto ili sušeno voće, bez dodanih šećera
Preporučuje se u manjim količinama: kompoti s dodanim šećerom, kandirano voće, džem
Meso i zamjene
Preporučuje se: perad bez kožice, krto crveno meso (govedina, junetina, teletina, janjetina, kozletina), bijela, plava i riječna riba, soja i proizvodi od soje
Preporučuje se u manjim količinama: jaja 2-3 komada tjedno, više od toga se može koristiti samo bjelanjak
Ne preporučuje se: masno crveno meso, kožica peradi, mesne prerađevine, prženo i pohano meso i riba, iznutrice, školjke, rakovi, lignje
Pića
Preporučuje se: voda, mineralna voda, sokovi od voća i povrća, čaj
Ne preporučuje se: gazirana pića, voćni sirup, voćni nektar, alkoholna pića
Masnoće
Preporučuje se: maslinovo, repičino, suncokretovo, bučino, laneno, konopljino ulje, orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci i sl.), sjemenke (lanene, chia, suncokretove i sl.), avokado, masline
Preporučuje se u manjim količinama: margarin sa smanjenim sadržajem zasićenih masti
Ne preporučuje se: životinjska mast, slanina, maslac, palmino ulje, kokosovo ulje, margarin, majoneza
Deserti
Preporučuje se u manjim količinama: puding, sorbet, smoothie, frape, voćni jogurt, biskvitni kolači, palačinke pečene s malo masnoće, med, tamna čokolada
Ne preporučuje se: industrijski proizvedeni keksi, slatki pekarski proizvodi, mliječna čokolada, mliječni sladoled, kolači koji sadrže kremu od jaja, margarina, maslaca, vrhnja ili punomasnog mlijeka, šlag
Juhe
Preporučuje se: povrtne juhe, mesne juhe (juhu ohladiti u hladnjaku i s površine pokupiti svu krutu masnoću)
Ne preporučuje se: gotove juhe iz vrećice, masne krem juhe
Začini
Preporučuje se: papar, ocat, senf, kurkuma, cimet, začinsko bilje
Preporučuje se u manjim količinama: sol
Ne preporučuje se: dodaci jelima od sušenog povrća sa soli
Jelovnik za visoki kolesterol – primjer (2000 kcal)
Doručak: Zobene pahuljice (60 g) s mlijekom (0,5 % mliječne masti, 250 ml), jabukom (1 manji komad – 150 g), orasima (10 g), medom (5 g) i cimetom (0,5 g)
Užina: Namaz od avokada (avokado 40 g, limunov sok 3 g, sol 0,5 g), prepečeni graham-tost (2 šnite – 70 g)
Ručak: Juha od povrća (mrkva 40 g, celer 30 g, cvjetača 20 g, koraba 10 g, suncokretovo ulje 7 g, peršin 2 g, sol 0,5 g), pečena skuša (s kostima 250 g, maslinovo ulje za pečenje i začinjavanje 10 g, ružmarin 2 g, sol 0,5 g), blitva s krumpirom (blitva 100 g, krumpir 250 g, maslinovo ulje 5 g, češnjak 1 g, sol 0,5 g), zelena salata (zelena salata 70 g, maslinovo ulje 5 g, ocat 10 g, sol 0,5 g)
Užina: Banana (1 kom – 180 g)
Večera: Varivo od leće (leća 60 g, krumpir 200 g, mrkva 50 g, celer 10 g, luk 10 g, suncokretovo ulje 7 g, pelati 5 g, peršin 2 g, češnjak 1 g, sol 0,5 g, papar), raženi kruh (2 šnite – 70 g)
*količina hrane u jelovniku odnosi se na sirove, neobrađene namirnice
*dnevni energetski unos potrebno je odrediti individualno, ovisno o nutritivnom statusu i razini tjelesne aktivnosti