Recepti za osobe koje zbog liječenja raka imaju problem s ranicama u ustima

Recepte je sastavio tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu KB Dubrava

FOTO: Shutterstock

Kemoterapija te zračenje glave ili vrata kao nuspojavu mogu imati stvaranje ranica, odnosno sitnih gnojnih porezotina (afta). Kod nekih pacijenata terapija za liječenje raka uzrokuje i osjetljivo i bolno zubno meso. Stanje usne šupljine se najčešće poboljša kada bolesnik završi s primanjem terapije.

Tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu Kliničke bolnice Dubrava sastavio je popis hrane koju bi trebalo uvesti u prehranu, ali i izbaciti iz prehrane kad se tijekom liječenja raka pojave problemi s ranicama u ustima.

Hrana koja se preporučuje:

  • mljeveno, kosano meso i riba
  • složenci i variva
  • mlijeko i mliječni proizvodi
  • namočeni kruh
  • kuhane žitarice
  • pahuljice namočene u hladnom mlijeku
  • tjestenina i riža u umaku
  • kuhano ili miksano voće i povrće
  • prirodni voćni sokovi
  • sladoled, sorbet, puding

Hrana koju bi trebalo izbjegavati:

  • meso i riba u komadu
  • suhomesnati proizvodi
  • suhi tost, tvrda peciva, suhi krekeri
  • limun, naranča, grejp, ananas, banane
  • ukiseljeno povrće
  • gazirana pića
  • keksi, kolači, dvopek
  • grickalice (čips, krekeri)
  • jaki začini (curry, chili, klinčići, ljuti umaci, papar, paprika)

Uz savjete za onkološke pacijente koje možete pronaći ovdje, donosimo recepte za osobe koje zbog liječenja raka imaju problem s ranicama u ustima.

Prirodni kašasti sokovi

Sastojci:

  • 200 ml soka od naranče
  • 120 g breskve ili jabuke ili kruške
  • 100 g banane
  • 15 g peršinovog lista

Priprema: U sokovnik stavite sve sastojke. Po želji dodajte malo đumbira, pola limete i vode.

Juneće meso s rižom i mrkvom

Sastojci:

  • 90 g junećeg buta
  • 60 g riže
  • 25 g mrkve, povrće za juhu
  • 5 g (1 čajna žličica) suncokretovog ulja
  • peršin i celer list
  • sol

Priprema: Junetinu kuhajte kao za juhu, a u drugoj posudi skuhajte rižu. Nakon što je gotovo junetinu, rižu i povrće iz juhe pomoću štapnog miksera ili blendera usitnite dok ne bude kašasto. Prema potrebi razrijedite s juhom.

Piletina s krumpirom i brokulom

Sastojci:

  • 150 g pilećeg mesa
  • 150 g brokule
  • 200 g krumpira
  • 10 g (2 čajne žličice) maslinovog ulja
  • peršin i celer list
  • sol

Priprema: Skuhajte pileću juhu, krumpir i brokulu. Meso i povrće pomoću štapnog miksera ili blendera usitnite dok ne bude kašasto. Po potrebi razrijedite s juhom u kojoj se piletina kuhala.