Recepti za osobe koje zbog liječenja raka imaju problem s ranicama u ustima
Recepte je sastavio tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu KB Dubrava
Kemoterapija te zračenje glave ili vrata kao nuspojavu mogu imati stvaranje ranica, odnosno sitnih gnojnih porezotina (afta). Kod nekih pacijenata terapija za liječenje raka uzrokuje i osjetljivo i bolno zubno meso. Stanje usne šupljine se najčešće poboljša kada bolesnik završi s primanjem terapije.
Tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu Kliničke bolnice Dubrava sastavio je popis hrane koju bi trebalo uvesti u prehranu, ali i izbaciti iz prehrane kad se tijekom liječenja raka pojave problemi s ranicama u ustima.
Hrana koja se preporučuje:
- mljeveno, kosano meso i riba
- složenci i variva
- mlijeko i mliječni proizvodi
- namočeni kruh
- kuhane žitarice
- pahuljice namočene u hladnom mlijeku
- tjestenina i riža u umaku
- kuhano ili miksano voće i povrće
- prirodni voćni sokovi
- sladoled, sorbet, puding
Hrana koju bi trebalo izbjegavati:
- meso i riba u komadu
- suhomesnati proizvodi
- suhi tost, tvrda peciva, suhi krekeri
- limun, naranča, grejp, ananas, banane
- ukiseljeno povrće
- gazirana pića
- keksi, kolači, dvopek
- grickalice (čips, krekeri)
- jaki začini (curry, chili, klinčići, ljuti umaci, papar, paprika)
Uz savjete za onkološke pacijente koje možete pronaći ovdje, donosimo recepte za osobe koje zbog liječenja raka imaju problem s ranicama u ustima.
Prirodni kašasti sokovi
Sastojci:
- 200 ml soka od naranče
- 120 g breskve ili jabuke ili kruške
- 100 g banane
- 15 g peršinovog lista
Priprema: U sokovnik stavite sve sastojke. Po želji dodajte malo đumbira, pola limete i vode.
Juneće meso s rižom i mrkvom
Sastojci:
- 90 g junećeg buta
- 60 g riže
- 25 g mrkve, povrće za juhu
- 5 g (1 čajna žličica) suncokretovog ulja
- peršin i celer list
- sol
Priprema: Junetinu kuhajte kao za juhu, a u drugoj posudi skuhajte rižu. Nakon što je gotovo junetinu, rižu i povrće iz juhe pomoću štapnog miksera ili blendera usitnite dok ne bude kašasto. Prema potrebi razrijedite s juhom.
Piletina s krumpirom i brokulom
Sastojci:
- 150 g pilećeg mesa
- 150 g brokule
- 200 g krumpira
- 10 g (2 čajne žličice) maslinovog ulja
- peršin i celer list
- sol
Priprema: Skuhajte pileću juhu, krumpir i brokulu. Meso i povrće pomoću štapnog miksera ili blendera usitnite dok ne bude kašasto. Po potrebi razrijedite s juhom u kojoj se piletina kuhala.