Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

HNS odlučuje ide li s HDZ-om; probali smo izvući sve izjave gdje je Vrdoljak rekao da za to nema šanse

Velika je šansa da ih, uz sav trud, nismo baš sve uhvatili

Pošalji Podijeli Tweetaj

Predsjedništvo HNS-a danas odlučuje o tome hoće li ići u koaliciju s HNS-om, a sutra bi se o istoj temi trebao očitovati i Glavni odbor stranke. Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak mjesecima je uvjeravao javnost kako neće koalirati s HDZ-om, pozivao sve koji su spekulirali o eventualnoj koaliciji “da prestanu silovati HNS” i u svakoj prilici, više puta tjedno oštro demantirao da planira ići podržati Vladu Andreja Plenkovića.

Tvitom u 3 ujutro situacija se promijenila, a kasnije je i sam Vrdoljak priznao da je razgovarao s Plenkovićem. Vrdoljak sada, čini se prilično neuspješno, pokušava sve uvjeriti kako će se on žrtvovati koalicijom s HDZ-om kako bi spasio kurikularnu reformu. Šef HNS-a je najavio kako će danas na Predsjedništvu prezentirati HDZ-ovu ponudu, a rekao je i kako će staviti mandat na raspolaganje. Izvukli smo sve Vrdoljakove izjave kako neće koalirati s HDZ-om od 27. travnja kada je spomenuo Vladu nacionalnog jedinstva, ali i istog dana demantirao da će HNS sudjelovati u Vladi.

Mogao bi razgovarati o Vladi nacionalnog jedinstva

27. travnja, 24 sata

“Ako Plenković ima ideju o vladi nacionalnog jedinstva u kratkom roku, ja ću biti spreman sjesti za pregovarački stol. Ne želimo sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima. Vlada nacionalnog jedinstva je široka i okupljala bi brojne stranke. Dođe li do izvanrednih izbora, očito je da HDZ i Most više ne funkcioniraju, onda bi Most mogao u koaliciju sa SDP-om”

Nema šanse da koalira s HDZ-om:

27. travnja 2017., izjava:

“HNS uopće ne priželjkuje izbore. Svi smo žrtve neodgovorne politike HDZ-a i Mosta, a ovaj put nam je stabilnost prijeko potrebna. Vladu nacionalnog jedinstva spomenuli smo kao teorijsku opciju. Želimo dati svoj doprinos jasnom političkom porukom, da nam je na prvom mjestu naša zemlja, a vrijeme će pokazati kakvu većinu ima Plenković.”

27. travnja 2017., pressica:

“HNS neće sudjelovati u Vladi RH. Prestanite nas gurati u tu priču. Očekujemo da će premijer Plenković potvrditi u kratkom vremenu da ima parlamentarnu većinu i bez Mosta.”

28. travnja, gost Dnevnika Nove TV:

“Dok Most mijenja svoje stavove nakon ručka ili večere kod Kolinde Grabar-Kitarović, dok mijenja svoje ministre i dok HDZ mijenja svoje predsjednike stranaka, mi jasno govorimo da želimo normalno funkcionirati, prezentirati politiku građansko-liberalnog centra u opoziciji i da ne ulazimo u nikakva preslagivanja niti s Mostom niti s HDZ-om. I ta naša pozicija je vrlo jasna već godinu i pol dana.”

29. travnja 2017., pressica:

“Prestanite politički silovati HNS, dosta je politike alibija, jer kad nešto kažemo, iza toga stojimo svojim riječima, djelima i ponosni smo na to. Nemojte nam dirati no što je najvrjednijie – dosljednost i jasne poruke”, Rekao je i kako može u potpunosti isključiti mogućnost da će nakon izbora podržati manjinsku HDZ-ovu vladu.

2. svibnja 2017., objava na Twitteru:

Negirao je tvrdnje Nikole Grmoje iz Mosta da je koalicija HNS-a s HDZ-om gotova stvar: “Ha ništa, idemo opet. NE”, napisao je Vrdoljak.

3. svibnja 2017., Sabor

“Ako budem za 12 godina u Saboru i ako se tada dogodi 12 parlamentarnih izbora HDZ-a i Mosta, tada ćemo možda. Nema nakon lokalnih izbora, ne sudjelujemo u nikakvim preslagivanjima, ne sudjelujemo u ničemu jer mi je više muka od gnjusnih optužbi partnera Mosta i HDZ-a.”

6. svibnja 2017., intervju za tjednik Novosti:

“Molim sve građane Hrvatske, kao i novinare i urednike, da prestanu politički silovati HNS. Kada netko deset puta kaže ‘ne’, a nakon toga se zaključi da je odgovor ‘da’, onda je to klasično političko silovanje. Nemojte nam to raditi… Ponovit ću: nema koalicije HNS-a, Mosta i HDZ-a niti ćemo ikada preslagivati. To smo govorili i kada je na vlasti bio Karamarko, a govorimo i sada. HNS ne sudjeluje u preslagivanju. Nema podrške!”

17. svibnja 2017., lokalna kampanja, Rijeka:

“HNS nikada nije nacionalno koalirao s HDZ-om. Imamo 27 godina tradicije, borbe protiv HDZ-ovih politika i sad nam dolaze prosvjetitelji koji imaju punih 15 dana tradicije borbe protiv HDZ-a i dvije Vlade s njima, govoreći što ćemo mi raditi i sakrivati. Mi smo jasni od početka do kraja. Ako izlazimo na parlamentarne izbore, onda izlazimo sa svim onim progresivnim strankama koji žele modernu politiku, liberalnog građanskog urbanog centra, pristojnu, jasnu – to su naši partneri na ovim izborima.”

19, svibnja, dan prije 1. kruga lokalnih, N1

Na pitanje kada je zadnji put razgovarao s Plenkovićem, Vrdoljak je tada kazao: “Prije par tjedana smo razgovarali o procedurama u Saboru, o našim stavovima, jasno sam rekao da ćemo glasati protiv Marića i predsjednika Sabora”. Kazao je kako će “uvijek razgovarati, ali može samo “ponoviti naš stav”.

19. svibnja, BIRN

“Ne može biti govora o podršci HDZ-u bilo pridruživanjem Vladi ili podrškom manjinskoj Vladi u parlamentu”, kazao je u intervju BIRN-u.

23. svibnja, Veto, N1

“Nismo svi isti, pokušajte vjerovati našim riječima da nećemo sudjelovati u Vladi HDZ-a, a kamoli ih podržavati kao manjinsku Vladu. Isto je bilo i lani kada se isto dogodilo kao i sada i mi smo jasno glasali za pad Vlade. Prestanite vršiti političko silovanje i pokušajte vjerovati da postoje ljudi koji kada nešto kažu to i naprave. Grmojinih deset ponovljenih laži polako postaju istina u glavama mnogih, a mi i dalje radimo isto. Ista je odgovornost HDZ-a i Mosta za kaos u Hrvatskoj i u ovoj i onoj Vladi”.

Obrat tvitom u 3 ujutro

2. lipanj, Twitter:

“Danas sigurniji nego ikad, na reformi obrazovanje se lomi budućnost RH. Bit će je, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici”, tvitao je Vrdoljak u 3 ujutro nakon prosvjeda za kurikularnu reformu, neposredno prije 2. kruga izbora gdje je određene šanse imala i njihova kandidatkinja za Zagreba Anka Mrak Taritaš. Vrdoljakov tvit odmah je protumačen kao moguća podrška HNS-a Plenkoviću u zamjenu za nastavak provedbe kurikularne reforme.

4. lipnja, bizarno objašnjenje tvita

U izbornoj noći, u stožeru Anke Mrak Taritaš, Vrdoljak je ponudio neobično objašnjenje svog tvita, kazavši kako se radi o spinu. “U zadnjih nekoliko dana morali smo odmaknuti Anku od stranke i svih tereta stranke kako bi dobili što više nezavisnih birača. Onaj zaostatak od osam posto sveden je na dva posto. To je bila ideja – da se stranka što više odmakne od kandidata tako da zluradi jezici i protukandidati ne bi koristili ono što nije sadržaj ove kampanje”

Ipak je pregovarao s Plenkovićem

5. lipanj, izjava

“Odluka o slaganju većine s Plenkovićem nije individualna odluka, o tome će se razgovarati na tijelima stranke, ne pada mi na pamet ići mimo stranke. Na tijelima stranke donijet ćemo odluku i o vodstvu i o budućnosti stranke”, kazao je Vrdoljak. “S premijerom sam vodio razgovore kako bih to mogao prezentirati stranci, da čujem kakve su mu namjere”

Pročitaj i ovo      
Podijeli 294 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani