Nakon Telegramovih otkrića KBC Osijek više ne priprema raskošne obroke za zaposlenike, a kuhar dao otkaz

Osoblje bolnice moglo je naručivati plate po vrlo povoljnim cijenama. Sada iz KBC-a kažu da zbog štednje to ukidaju

”S obzirom na povećanje cijena pojedinih prehrambenih artikala, KBC Osijek je prestao s pružanjem određenih usluga, a sve radi smanjenja troškova poslovanja i dodatnih ušteda”, stoji u odgovoru koji je Telegram ovih dana primio. Time je potvrđena naša neslužbena informacija da se iz bolničkog restorana više ne mogu naručivati hladne mesne i riblje plate, kao što je to bilo prije objave našeg teksta, o rastrošnim nabavkama hrane.

Kao što smo objavili početkom srpnja, KBC Osijek je za potrebe bolničke kuhinje i restorana nabavljao silne količine raznovrsnih začina, rotkvice za 100 kuna po kilogramu, svinjske obraze i rebaraca, basmati i arboro rižu, šparoge, cherry rajčice, sir Cheddar i polumasni polutvrdi sir s aromom dima, kukuruz u klipićima, masline…

Naglo ukinuli plate

Osobito zanimljiva stavka bila je nabavka začina poput mješavina za stejk, svinjska rebarca s medom, svinjsko pečenje i pečenje na žaru, grill barbecue, grill Argentina, za što je, kako smo nedavno pisali, potrošeno gotovo 76.000 kuna. Kupovala se čak i mljevena crvena ljuta paprika.

A onda je, ”radi smanjenja troškova poslovanja i dodatnih ušteda”, samo dan nakon Telegramovog otkrića, obustavljena priprema mesnih i ribljih plata, koje je do tada osoblje KBC Osijek moglo naručivati po više nego pristupačnoj cijeni od 80, odnosno 110 kuna, dok je hladna plata za dvije osobe stajala 50 kuna.

Učinjeno je to, kako objašnjavaju, zbog ”povećanje cijena pojedinih prehrambenih artikala”, kao da su se ta poskupljenja dogodila samo dan nakon našeg teksta.

Kuhar dao otkaz

Ali još zanimljivija promjena dogodila se i prije našeg otkrića o rastrošnoj nabavci hrane. Nakon što smo 13. lipnja o tome poslali upit, voditelj Odsjeka za nabavu i pripremu hrane Tomica Đukić zatražio je sporazumni raskid radnog odnosa.

”Radnik Tomica Đukić zatražio je sporazumni raskid radnog odnosa s KBC Osijek te istome radni odnos prestaje zaključno s 15. srpnja 2022.”, stoji u odgovoru Kliničkog bolničkog centra Osijek. Tomica Đukić, inače, službeni je kuhar hrvatske nogometne reprezentacije.

Oduševljeni pacijenti

Bio je vrlo nezadovoljan kad se njegovo ime, u kontekstu nabavke hrane za kuhinju i restoran KBC Osijek, pojavilo u Telegramovoj rubrici ”Politika i kriminal”. Rekao je kao on nije ni političar ni kriminalac, već samo kuhar koji hranu priprema sa srcem, te da se nakon njegova dolaska u KBC, između ostalog i upotrebom začina, hrana značajno poboljšala.

Pojasnio je kako on nije osoba koja odlučuje o javnoj nabavi, te da odluku o tome donose njemu nadređeni. I dodao kako je posao radio savjesno i odgovorno za mjesečnu plaću manju od sedam tisuća kuna.

Poslao je i svjedočenja pacijenata, koji su, kako je rekao, bili oduševljeni obrocima iz bolničke kuhinje. Htjeli smo neke od njih citirati, no poruke koje su nam poslane na aplikaciju WhatsApp ubrzo su izbrisane.

Brzinsko unapređenje

Voditelj Odsjeka za nabavu i pripremu hrane tada nije rekao da je već u otkaznom roku sa svojim poslodavcem, Kliničkim bolničkim centrom Osijek. Telegramu su to javili izvori iz te najveće zdravstvene ustanove u Osječko-baranjskoj županiji.

I dodali kako je službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, koji je došao raditi u KBC Osijek, primljen na radno mjesto kuhara te da je samo nekoliko dana kasnije postao voditelj Odsjeka za nabavu i pripremu hrane u Odjelu za dijetetiku i prehranu pri Službi za uslužne djelatnosti.

Telegram je u posjedu odluke KBC Osijek koju je 27. studenoga 2020. potpisao ravnatelj dr. sc. Željko Zubčić iz koje je vidljivo da je Đukić primljen na radno mjesto kuhara, a ne voditelja odsjeka za nabavu.

Potvrdili iz KBC-a

Iz KBC Osijek potvrdili su Telegramu da je hitro unaprijeđen: ”Radnik Tomica Đukić postao je voditelj Odsjeka za nabavu i pripremu hrane u Odjelu za dijetetiku i prehranu pri Službi za uslužne djelatnost temeljem prijedloga ravnateljstvu za izmjenom ugovora o radu kojeg su dana 30. studenoga 2020., urudžbirali voditeljica Odjela za dijetetiku i prehranu Slavka Serdarušić, mag. oec. i voditelj Službe za uslužne djelatnosti KBC-a Osijek, Eugen Srzentić, mag. oec.”.

U odgovoru Telegramu još stoji kako se taj prijedlog ”odnosi na izmjenu ugovora o radu za tri radna mjesta, a temeljem Odluke Upravnog vijeća KBC Osijek o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta”.

O zamrznutoj hrani

Zanimljiv je i odgovor KBC Osijek, vezano uz naš upit o nabavci brzorashladnog uređaja, tzv. ”šokera”, za potrebe bolničke kuhinje i restorana. Izvori Telegrama iz KBC-a tvrde kako je nadležna inspekcija zabranila zamrzavanje hrane koja bi se nakon odmrzavanja služila pacijentima.

”KBC Osijek je u posjedu uređaja za brzo hlađenje i smrzavanje hrane, tzv. ‘šokera’. Uređaj je nabavljen tijekom 2020. po cijeni od 100.000,92 kn (bez PDV-a) te se upotrebljava isključivo u svrhu hlađenja i smrzavanja hrane”, kažu te negiraju da je taj skupi uređaj bio predmet nadzora nadležnih inspekcija.

Ne objašnjavaju međutim zašto bi se hrana smrzavala, pa odmrzavala da bi bila dio obroka, ako bolnička kuhinja radi sedam dana u tjednu i ako se u svakom trenutku zna koliko je u KBC-u Osijek pacijenata i osoblja.