Piše: Jerko Mihaljević | Snima: Vjekoslav Skledar

Zagreb već neko vrijeme opsesira oko germknedli na Adventu. Probali smo ih sve da vidimo koje su najbolje

Dosta smo sigurni da su famu oko germknedli uglavnom digli ljudi koje one podsjećaju na skijanja u Austriji. Kako god, ovo austrijsko jelo i...

Kratkim skrolanjem po Instagramu ovih dana lako se da zaključiti da su germknedle daleko najveći hit ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa. Radi se zapravo o austrijskoj slastici od dizanog tijesta koja se kuha (ili bi se bar trebala kuhati) na pari, a puni se pekmezom od šljiva i služi s putrom ili vanilijom i makom. Tijesto dobre germknedle trebalo bi biti meko, ali opet konkretno. Nikako ne spužvasto poput kruha ili puno i tvrdo poput knedli od krumpira. Pekmez ne bi smio dominirati već samo probijati kiselinom, a preljev od vanilije trebao bi biti suptilan. Mak se dodaje kao začin preljevu i knedla ne bi smjela imati okus samo po njemu.

Čini nam se da famu oko germknedli uglavnom rade ljudi koje one najčešće podsjećaju na skijanja u Austriji, gdje se tradicionalno jedu, no po gužvama oko kućica koje ih prodaju, izgleda da su se za njih zakačili i ostali Zagrepčani.

Priprema germknedli u Programu u Kurelčevoj Vjekoslav Skledar

Nakon što smo napravili kratki pregled ponude hrane i pića kad je Advent tek počeo, posjetili adventska Dvorišta na Gornjem gradu te testirali najpopularnija kuhana vina, sada smo jedno poslijepodne proveli obilazeći sve glavne punktove Adventa u potrazi za germknedlama.

Sve koje smo pronašli testirali smo potpuno amaterski, kako bismo pokušali pronaći najbolje. I, moramo primijetiti, razlike od knedle do germknedle su prilično goleme. Evo kako je bilo.

Priprema germknedli u Programu u Kurelčevoj Vjekoslav Skledar

Alpenhaus Ružmarin

Lokacija: Kurelčeva
Cijena: 35 kuna
Ocjena: -5

Alpenhaus Vjekoslav Skledar

Prva kućica koju smo posjetili imala je najbolje germknedle, u što smo se uvjerili kasnije obilazeći ostale kućice. To su izgleda nanjušili i kupci, jer su se oko štanda na samom uglu Kurelčeve i Jurišićeve već u pola jedan poslijepodne počele stvarati gužvice. Germknedla u Alpenhausu nije savršena. Tijesto je bilo meko, ali kao da je bilo mrvicu sirovo pa se blago lijepilo po zubima. Pekmeza je bilo relativno malo i sav se skupio uz kraj knedle, što je u svakom slučaju loše, ali bi to ujedno mogao biti i dokaz da se ne radi o geometrijski savršenoj industrijskoj knedli.

Prodavač u Alpenhausu Vjekoslav Skledar

Germknedla iz Alpenhausa najbolje je ocijenjena zbog vrhunskog preljeva od šumskog voća kojeg serviraju uz standardni umak od vanilije i mak. Preljev od vanilije (inače odličan) radi se na mliječnoj bazi i dosta je sladak, pa ga kiselost šumskog voća nekako vraća u ravnotežu, tako da svi okusi imaju smisla i dobro funkcioniraju zajedno. Ne ubiju vas odmah sa šećerom i makom. Svi se okusi osjete i zajedno su dosta dobri. Jedina knedla zbog koje smo shvatili hype koji se stvorio oko njih.

Germknedla iz Alpenhausa Vjekoslav Skledar

Program

Lokacija: Kurelčeva
Cijena: 30 kuna
Ocjena: +2

Program Vjekoslav Skledar

Na kendlu u Programu morali smo čekati par minuta jer su se još kuhale, ali iako smo na svoje oči vidjeli da je svježa, svejedno je nekako uspjela biti hladna, pretpostavljamo zbog hladnog preljeva od vanilije. Sam preljev bio je nekako beskarakteran i slab.

Djelovao je dosta poznato, kao da je zapravo onaj isti okus vanilije koji smo milijun puta okusili u kupovnim pudinzima. Pekmeza je bilo dosta, ali mu je okus brzo nestajao. Jedno što se kasnije osjeti je mak, što nam i nije bilo pretjerano drago. Tijesto je malo bacalo na kruh i moralo ga se dosta žvakati. Sve možda i nije bilo baš toliko katastrofalno, ali nije bilo ni dobro.

Germknedla iz Programa Vjekoslav Skledar

Spizza hut

Lokacija: Europski trg
Cijena: 30 kuna
Ocjena: +3

Spizza Vjekoslav Skledar

Knedle u Spizza hutu na Europskom trgu definitvno imaju najbolje tijesto. Veće su od prosjeka, a tijesto im je prozračno i meko, ne mora ga se puno žvakati. Vanilija je profinjena i dosta ukusna, a pekmez, kojeg ima dovoljno, kiseo i oštar, što zapravo uopće nije loše.

Problem s ovom knedlom je mak, koji je pomiješan s puno šećera i obilno posipan po knedli. Taj mak na kraju prekrije sve okuse, tako da i vanilija i pekmez brzo umiru u ustima. Iza svega ostaju samo mak i šećer.

Germknedla iz Spizze Vjekoslav Skledar

Oblizek

Lokacija: Ulica Frane Petrića
Cijena: 35 kuna
Ocjena: -2

Oblizek Vjekoslav Skledar

Germknedla u kućici Oblizek nije punjena pekmezom od šljiva već čokoladom, što nije baš klasik, ali nije nužno ni loše. Prvi nagovještaj katastrofe dogodio se odmah po narudžbi kada je prodavač knedlu izvadio iz plastične vrećice u frižideru i zagrijao u mikrovalnoj. U njoj se knedla smežurala. Kada smo je dobili, izgledala je malo kao probušena nogometna lopta.

Preljev od vanilije je bio brutalno sladak, kao da su u Dukatov puding od vanilije u čašici umiješali još žličicu šećera. Tijesto je bilo spužvasto i iznutra još smrznutno. Užasno se teško rezalo. Kao da nožem pokušavate rezati kroz štavljenu kožu ili nešto slično. Okej, malo pretjerujemo, ali u pokušaju da je prerežemo pukla nam je plastična vilica, što se vidi na fotki. Čokolada je bila ukusna.

Germknedla 1 : 0 vilica Vjekoslav Skledar

Plavi Škarnicl

Lokacija: Zrinjevac
Cijena: 16 kuna
Ocjena: 4

Plavi Škarnicl Vjekoslav Skledar

U kućici Plavi Škarnicl ne prodaju se one prave velike germknedle, nego male knedlice koje se također pune pekmezom od šljiva i preljevaju vanilijom. Prodavačica nam je odmah rekla da to baš i nisu prave germknedle, ali su dovoljno slične pa smo ih svejedno odlučili uvrstiti u test. Knedlice se svježe kuhaju po narudžbi, a za 16 kuna dobijete osam komada.

Priprema knedlica iz Plavog Škarnicla Vjekoslav Skledar

Tijesto nije pravo tijesto za germknedle već tijesto za kod nas uobičajene knedle od krumpira. Umak od vanilije je na pogled gušći od ostalih i zapravo je izvrstan. Sladak je, ali se svejedno sasvim fino osjeti aroma vanilije. Sve djeluje nekako domaće. Pekmeza doduše i nema baš za spomen.

Knedlice iz Plavog Škarnicla Vjekoslav Skledar

Snow Goo

Lokacija: Zrinjevac
Cijena: 35 kuna
Ocjena: -3

Snow Goo Vjekoslav Skledar

Na knedli iz Snow Goo-a dvije se stvari mogu zaključiti samo na pogled. Kao prvo, knedla je vidno veća od ostalih. Kao drugo, vanilija je nekakve neprirodne žuto zelene boje. Uživo izgleda pomalo fluorescentno, ako je tako nešto moguće.

Istina, vanilija je i dosta ukusna. Dovoljno je slatka, a opet blaga i nenapadna. Tijesto je spužvasto i kao da nije dovoljno kuhano, pa ga se mora dosta žvakati. Pekmez poprilično kiseo, a mak je junački ušećeren.

Germknedla iz Snow Goo Vjekoslav Skledar

Sljeme

Lokacija: Zrinjevac/Tomislavac
Cijena: 32 kune
Ocjena: -4

Sljeme Vjekoslav Skledar

Na prvo rezanje osjeti se da je germknedla meka. Okus tijesta je u redu, ali ništa više od toga. Pekmeza ima dosta i strašno je moćnog okusa. Kao da je malo fermentirao pa okusom podsjeća na kuhano vino, a vanilija je blaga i ukusna.

No, ništa se to ne osjeti dovoljno od maka, koji poništava sve druge okuse. Ako volite mak, to će vam biti genijalno. Ako ga samo podnosite kao mi, ostat ćete malo razočarani. Dosta solidno, ali ne i posebno.

Germknedla iz Sljemena Vjekoslav Skledar

Ledena

Lokacija: Zrinjevac
Cijena: 35 kuna
Ocjena: 2

Ledena Vjekoslav Skledar

Kada smo prerezali ovu knedlu, prvo smo zabilježili da ima jako malo pekmeza. A onda smo shvatili da knedla uopće nije punjena pekmezom već čokoladom, iako to nigdje na štandu ne piše. Vanilija je slatka ali beskarakterna, a čokolada i mak se jedva osjete.

Tijesto nije kruhasto, već jest kruh. Kao da smo jeli buhtlu s čokoladom umočenu u vaniliju. Kao buhtla bi još i prošla. Kao germknedla baš i ne.

Germknedla iz Ledene Vjekoslav Skledar
Jerko Mihaljević
Telegram autor
546 članaka Više o autoru