Čini se da nema kraja groznoj korupciji u FIFI, neki novi dokazi otkrivaju da je Mundijal 2010. dobio Maroko, a ne JAR

Notorni Warner je navodno prvo uzeo milijun dolara mita od Maroka, a onda još 10 od JAR-a

Spain's goalkeeper Iker Casillas raises the trophy during the award ceremony following the 2010 FIFA football World Cup between the Netherlands and Spain on July 11, 2010 at Soccer City stadium in Soweto, suburban Johannesburg. Spain won 1-0. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE       AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
FOTO: AFP

Domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2010. godine dobio je Maroko, a ne Južnoarfička Republika, tvrdi član Fifinog izvršnog odbora Ismail Bhamjee. Prema pisanju Sunday Timesa, Bhamjee je nakon razgovora s kolegama uoči same objave rezultatata shvatio da je Maroko pobjednik tajnog glasovanja.

– Poslije razgovora sa svima o tome za koga su glasovali, zaključili smo da je Maroko pobijedio za dva glasa – rekao je Bhamjee čime je bacio nove optužbe na račun Fife. Međutim, JAR je ranije negirao tvrdnje da je domaćinstvo za SP 2010. bilo namješteno, dok Bhamjee ne odbacuje mogućnost da su njegovi kolege možda lagali oko svog izbora.

Milijun od Maroka, deset od JAR-a

Nadalje, Sunday Times piše da je šef CONCAFA Jack Warner navodno prihvatio milijun dolara mita od Maroka, da bi potom dobio deset milijuna od Južnoarfičke Republije kako bi promijenio strane. Fifa međutim nikada nije reagirala na ove optužbe, iako su još 2010. godine imale u posjedu vrpce i dokaze koji ukazuju na nepravilnosti prilikom dodjele ovog domaćinstva. Fifino etičko povjerenstvo u svom je prošlogodišnjem izvještaju u potpunosti zanemarilo ove optužbe.

Warnerov oglas

Podsjetimo, Jack Warner je nedavno izjavio kako nije uzeo mito kada je Južnoafrička Republika dobila Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. godine te je prije par dana platio emitiranje političkog oglasa na nekim kanalima u Trinidad i Tobagu kako bi progovorio u korupciji. Ističu se dvije poruke. Prva je da distribuira dokumente koji će dokazati vezu između FIFA-e i nacionalnih izbora 2010. u Trinidadu i Tobagu, a druga da se boji za svoj život. Warner je rekao kako ima dokumente koje dokazuju da je za neke sporne transakcije znao i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, ali ne samo on. Blatter za sada nije odgovorio na Warnerove optužbe.

Sumrak FIFE

Čini se da skandalima povezanim s Fifom nema kraja. Nakon brojnih uhićenja zbog primanja mita i namještanja domaćinstava za Svjetska prvenstva, redom 1998., 2010., 2014., 2018. i 2022., na red došla i Njemačka koja je bila domaćin 2006. godine. Prema pisanju Zeita, Njemački nogometni savez također je davao mito da bi se domogli domaćinstva najvećeg sportskog događaja na svijetu. No, Nijemci, za razliku od drugih, nisu dali novac, nego oružje. Ne Maroku, već Saudijskoj Arabiji.