Čovjek koji je raskrinkao korupciju u FIFA-i priznao: Da, uzeli smo mito i za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 1998.

Chuck Blazer priznao je da je bio posrednik u podmićivanju za taj SP

(FILES) -- A file photo taken on June 1, 2011 shows FIFA President Sepp Blatter (L) tapping the shoulder of the general-secretary of the Caribbean, North and Central American (CONCACAF) Chuck Blazer, the US official whose claims led to the suspension of Asian football chief Mohamed bin Hammam and Jack Warner of Trinidad andTobago, at the start of the 61st FIFA congress at the Zurich Hallenstadion in Oerlikon near Zurich. Sepp Blatter on June 2, 2015 resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body. The 79-year-old Swiss official, FIFA president for 17 years and only reelected on May 29, said a special congress would be called as soon as possible to elect a successor. Blatter said that the scandal-tainted FIFA needs "profound reconstruction" and that he had "thoroughly reconsidered" his presidency since his reelection.     AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Uhićenja koja su nedavno uzdrmala Međunarodni nogometni savez bila su potaknuta dojavama čovjeka koji je bio vrlo dobro upoznat s načinima rada u toj organizaciji. Ime osobe koja je pomogla da američki FBI krene u akciju je Chuck Blazer (na fotografiji sa Seppom Blatterom, donedavnim šefom FIFA-e), bivši član FIFA-inog Izvršnog odbora i glavni tajnik CONCACAF-a, najvišeg nogometnog izvršnog tijela za Sjevernu i Srednju Ameriku te Karibe.

Blazer je bio jedan od najjačih ljudi u svijetu nogometa prije no što je 2013. godine napustio FIFA-u i počeo suradnju s FBI-em te tako zviždanjem izbjegao zatvorsku kaznu. Na takvu suradnju pristao je vjerojatno ne željevši posljednje dane života provesti u zatvoru nakon što se i sam suočio s kaznama za kriminal. Naime, dijagnosticiran mu je rak debelog crijeva u poodmakloj fazi pa je odlučio zamijeniti informacije za slobodu.

Priznanje o višedesetljetnoj korupciji

Danas su pak objavljeni transkripti Blazerova svjedočenja danog 2013. za sud u New Yorku, u kojemu on priznaje da su on i ostali članovi FIFA-inog Izvršnog odbora primili mito tijekom procesa kojim je na koncu Svjetsko prvenstvo dodijeljeno Južnoj Africi, 2010. godine, piše Telegraph. Također, priznao je i da je posredovao u primanju mita za dodjelu Svjetskog prvenstva 1998. Blazer je kazao da je pomogao da se “olakša primanje mita u vezi s izborom zemlje domaćina za Svjetsko prvenstvo 1998.”. No, nejasno je tko je dao mito, Francuska ili Maroko, druga zemlja koja je kandidirala za domaćinstvo SP-a 1998., iako je Maroko naveden u dijelu optužnice koji se tiče domaćinstva 2006. godine.

Ranije danas ministar sporta Južne Afrike Fikile Mbalula negirao je da je ta zemlja dala mito od 10 milijuna dolara za dobivanje domaćinstva, već je, kako je rekao, to bila “pomoć za razvoj nogometa na Karibima”. No, u transkriptima Blazerova svjedočenja striktno se navodi da su isplate bile u vezi s izborom Južne Afrike kao domaćina za SP 2010.

Zanimljivo je napomenuti i da je Blazer rekao kako je dogovarao primanje mita za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 1998. “u ili oko” 1992. godine. To znači da korupcija u FIFA-i traje najmanje 23 godine. Podsjetimo, danas je potvrđeno da FBI istražuje i dodjelu domaćinstava Svjetskih prvenstava Rusiji i Kataru. Službeni izvor potvrdio je Reutersu da FBI istražuje kako su dodijeljena domaćinstva Svjetskih prvenstava u Rusiji 2018. godine i Kataru 2022.

Također, transkripti pokazju da su Blazer i drugi prihvatili mito za prava na emitiranje utakmica Kupa CONCACAF-a, prvenstva Sjeverne Amerike, Srednje Amerike i Kariba, ekvivalent UEFA-inom Europskom prvenstvu. “Od 1993. godine pa sve do 2000-ih, ja i ostali prihvatili smo mito i provizije za prava na emitiranje i druga prava vezana uz Kupove 1996., 1998., 2000., 2002. i 2003.”, rekao je Blazer.

Transkript cijelog Blazerova svjedočenja, koje su američki istražitelji na nekim dijelovima cenzurirali, a što upućuje na mogućnost da je upleteno još FIFA-inih dužnosnika, možete pročitati OVDJE.