Bezidejna Hrvatska oprostila se od zagrebačke Arene neočekivanim i teškim porazom od ekipe Gruzije

Hrvatski košarkaši poraženi su 58-71 u zadnjoj utakmici u Zagrebu

FOTO: PIXSELL

Hrvatska je u srijedu osigurala drugo mjesto u skupini C u uvodnom dijelu Eurobasketa, a u četvrtak je ostvarila neočekivan i poprilično razočaravajući poraz od Gruzije koja je pobijedila 71-58 (13-14, 15-11, 16-22, 14-24), pa su hrvatski dio prvenstva naši košarkaši okončali pobjedama protiv Slovenije, Makedonije i Nizozemske, te porazima protiv Grčke i Gruzije. Košarkaši Velimira Perasovića odigrali su slabu utakmicu i poprilično zasluženo izgubili od Gruzijaca koji su bili mnogo motiviraniji jer su trebali pobjedu kako bi prošli dalje.

Loša Hrvatska protiv Gruzije

Utakmica protiv Gruzije je za Hrvatsku bila lišena rezultatske vrijednosti, budući da su naši košarkaši već u četvrtak znali da idu u završnicu u Francusku kao drugoplasirana momčad skupine C. Gruzijcima je, naprotiv, pobjeda bila potrebna za plasman, a protiv večeras napadački slabe i nemotivirane Hrvatske, uspjeli su u svom naumu, te su Hrvatskoj nanijeli teški poraz. Oko šest tisuća gledatelja zvižducima je ispratila hrvatske košarkaše nakon vrlo slabe igre.

Hrvatska se, kao i u prijašnjim utakmicama kada je bila favorit protiv Makedonije i Nizozemske, opet imala uspavan i grčevit početak, a Gruzijci su pružili odličnu igru u prvom poluvremenu. Bila je to utakmica s najmanjim brojem poena u prvom poluvremenu u Areni. Gruzijci su dobili prvu četvrtinu s 14-13, no Hrvatska ipak nakon prvih 20 minuta ima vodstvo od 28-25. U trećoj četvrtini Gruzijci su opet bili bolji, dobili su taj period s 22-16 i u zadnji dio utakmice ušli s vodstvom 47-44. To vodstvo su ne samo sačuvali, već i značajno povećali odličnom obranom, dok Hrvatska nikako nije nalazila igru u napadu. Dvije i pol minute prije kraja Gruzijci su stigli do čak 16 poena prednosti (67-51) i izabranici Velimira Perasovića više nisu mogli stići.

Kod Hrvatske su najefikasniji bio Luka Žorić (16) i Ante Tomić (10), dok su Gruzijce predvodili Sanadze (12), Pačulija (12) i Šengelija (11). Hrvatska će u Lilleu u osmini finala igrati protiv Češke ili Latvije.


Tijek utakmice


Hrvatska-Gruzija 58-71


40` Gotova je utakmica. Bezidejna Hrvatska poražena je od Gruzijaca 71-58

40` Čini se da je sve definitivno gotovo. Gruzija ima plus 15 u zadnjoj minuti

35` Slaba Hrvatska ne može preokrenuti, a Gruzijci samo povećavaju svoje vodstvo. Sada su na plus 14

31` Početak zadnje četvrtine i odmah Hvatska izjednačuje. Simon je pogodio za 49-49

30` Treća četvrtina završava vodstvom Gruzijaca od tri poena

30` Ništa novo u Areni. Opet gledamo slabu Hrvatsku koja ne može slomiti Gruzijce. Igračima Velimira Perasovića pogotovo ne ide s tricama, njihov učinak u tom dijelu igre iznosi 1/14

25` Gruzija se nije raspala nakon što je Hrvatska povela, već potpuno suprotno i dobrom igrom prešla u vodstvo

21` Počelo je drugo poluvrijeme

Hezonja i Šarić

20` Završeno je prvo poluvrijeme

20` Hrvatska opet vodi. Bogdanović pogađa slobodna bacanja i rezultat je 28-25 prije odlaska na odmor

14` Gruzija održava prednost, sada je rezultat 21-17

10` Hrvatska ipak neće s vodstvom završiti prvu četvrtinu. Gruzija je tricom ponovno prešla u vodstvo

Viktor Sanikidze
Viktor Sanikidze PIXSELL

10` Hrvatska je proigrala na kraju prve četvrtine i prešla u vodstvo

8` Izjednačenje u Areni. Hrvatska ima 9-9

6` Ništa se nije promijenilo u Areni, Gruzija i dalje ima prednost od tri koša. Sada je rezultat 9-6

4` Opet gledamo slab početak susreta i Gruzija nakon četiri minute ima prednost 7-4

1` Počela je utakmica


17.56 Sve smo bliže početku, u Areni se slušaju nacionalne himne

17.29 Utakmica počinje za otprilike 15 minuta


Hrvatsku košarkašku reprezentaciju u četvrtak u 18 sati očekuje zadnja utakmica u skupini C u uvodnoj fazi Europskog prvenstva u košarci. Izabranici Velimira Perasovića u srijedu su svladali Nizozemsku i osigurali drugo mjesto u grupi koje im donosi prolazak dalje.

Stoga utakmica protiv Gruzije nema rezultatski značaj, no hrvatski košarkaši žele gledateljima u zagrebačkoj Areni pokloniti još jedan trijumf, a to bi im bio četvrti na parketu u Hrvatskoj.

“Moramo ići na tu pobjedu, baš kao i u prijateljskim utakmicama. Gruzija je bolja momčad nego što je pokazala u prva tri kola. Skupina sjajnih igrača i neće biti lako. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo”, rekao je izbornik Perasović. Postavljeno je i pitanje statusa Marka Tomasa koji nije zaigrao još ni sekunde.

“Ta je odluka koja je na njemu. Mi smo mislili da ćemo ga imati još i prije, ali on se ne osjeća dobro. To je više pitanje za liječnike. Očekivali smo da će igrati ovdje dvije utakmice. Igrač koji nije psihofizički spreman da nam pomogne, ne treba ni razmišljati da nam može pomoći. On mora sam reći može li ili ne. Trebao bi ići u Lille, ali to ćemo vidjeti sutra.”

U četvrtak će se odlučivati i o preostala dva putnika za Lille iz skupine C. Slovenija sve drži u rukama. Pobjeda nad Makedonijom donosi treće mjesto. U slučaju pobjeda favoriziranih reprezentacija dalje će otići Gruzija sa samo jednom pobjedom. No, Nizozemci vide svoju šansu u opuštenim Grcima, a vjerojatno na isto računaju i Gruzijci u sudaru s Hrvatskom.