Komentar Aleksandra Holige: Ovo bi mogao biti najdosadniji Euro dosad

Dovoljno je zablistati u jednoj od tri utakmice i proći u knock-out fazu

Portugal's goalkeeper Rui Patricio (L) saves the ball by England's striker Wayne Rooney during the friendly football match between England and Portugal at Wembley stadium in London on June 2, 2016.
 / AFP PHOTO / Ian Kington
FOTO: AFP

Razmislite o implikacijama sljedećeg podatka: momčad koja grupnu fazu Europskog nogometnog prvenstva završi s tri osvojena boda i gol razlikom na nuli ima čak 87 posto izgleda da se plasira u drugi krug.

To, između ostaloga, znači da je dovoljno zablistati u jednoj od tri utakmice i ostvariti cilj prolaska u knock-out fazu, a ondje je svašta moguće: nogomet je takva igra da u jednoj utakmici gotovo bilo tko može pobijediti bilo koga. Znači i da ste s tri remija bez postignutih golova prilično sigurni u plasman dalje. Teoretski je moguće osvojiti naslov bez da postignete ijedan gol u regularnom tijeku utakmica ili u produžecima, no to bi ipak bilo malo previše.

Još značajnije kod ovog matematičkog izračuna vjerojatnosti – potpisuje ga nogometni konzultant Omar Chaudhuri iz agencije 21st Club – jest vidjeti kako izgledi za prolazak skupine uz tri osvojena boda padaju s negativnom gol razlikom. S -1 je vjerojatnost prolaska dalje već 75 posto; s -2 pada na 56 posto, s -3 je 39 posto, a s još slabijom gol razlikom 27 posto i manje.

Bitna je razina gol razlike

Spomenimo da postoji mogućnost prolaska i sa samo dva osvojena boda – vrlo slaba, doduše, ali ako biste gol razliku uspjeli zadržati na najminimalnijih -1 (da dvije utakmice odigrate neriješeno, a treću izgubite s jednim golom razlike), ona iznosi 16 posto, što i nije toliko loše za momčad koja nikoga nije pobijedila. S četiri osvojena boda ste gotovo sigurni, bez obzira na gol razliku (92 i više posto šanse za prolaz).

Što nam to sugerira? Budući da čak četiri od šest trećeplasiranih momčadi iz skupina prolaze dalje – ukupno 16 ekipa od početnih 24 – iznimno je bitno gol razliku održati na što prihvatljivijoj razini. Odnosno, što bliže nuli – ako već ne može biti u plusu. Po svoj prilici, grupnu će fazu zbog toga obilježiti nedostatak rizika, posebno kod slabijih reprezentacija.

Čuvanje minimalnog poraza

Uzmimo za primjer utakmicu koja otvara turnir. U njoj se sastaju Francuska – domaćin te jedan od favorita – i Rumunjska, jedna od najdefenzivnijih momčadi na Euru. Rumunji su u kvalifikacijama postigli tek 11 golova u 10 utakmica, ali su i primili samo dva (!), i to jedan od Mađarske i jedan od Finske; selekcija izbornika Anghela Iordanescua ostala je neporažena u svojoj skupini, s pet pobjeda i pet remija.

Povede li Francuska u toj utakmici, Rumunjska vjerojatno neće baš ništa mijenjati u svom pristupu, jer joj je strateški isplativije da čuva minimalni poraz nego da se otvori kako bi eventualno izjednačila, ali time i riskirala drugi primljeni gol. Ako uspije izgubiti samo 0-1, čekaju je još dvije utakmice protiv suparnika znatno slabijih od Francuske: Švicarske i Albanije. Pa čak i ako od Švicarske izgubi 0-1, još uvijek pobjedom nad Albanijom vrlo vjerojatno prolazi dalje.

A na ovom Euru, po prvi put proširenom s 16 na 24 reprezentacije, nije samo jedna “Rumunjska”. Njen grupni suparnik Albanija, primjerice, u kvalifikacijama nije primila nijedan gol u gostima. Wales i Slovačka u skupini B, Ukrajina i Sjeverna Irska u skupini C, Irska u skupini E te Mađarska u skupini F gotovo su tipične kontraške momčadi, koje znaju da otvorenim pristupom samo umanjuju sebi šanse. Nekoliko reprezentacija – recimo Poljska, Rusija, Island – negdje je između proaktivnosti i reaktivnosti.

Skupina u kojoj je Hrvatska

Zapravo jedina grupa u kojoj sve četiri ekipe “žele igrati nogomet” je ona hrvatska – premda je i tu za očekivati da će Hrvatska, Turska i Češka zaigrati defenzivno protiv Španjolske, kao možda i to da će Česi i (vjerojatnije) Turci usvojiti sličan, mada možda ne baš radikalan, pristup protiv Čačićevih izabranika.

S druge strane, jake reprezentacije – one koje svakako očekuju plasman u idući krug – možda će u prvoj utakmici nastupiti s više rizika, računajući da i u slučaju neuspjeha imaju još dvije da dosegnu potrebni bodovni konto, ali pitanje je koliko će to biti učinkovito ako se suparnik poreda u čvrsti blok s desetoricom iza lopte.

Na otvaranjima skupina tako ćemo vrlo vjerojatno gledati više-manje bunker Rumunjske protiv Francuske, Albanije protiv Švicarske, Sjeverne Irske protiv Poljske, Ukrajine protiv Njemačke, Islanda protiv Portugala…

Izbornici imaju malo vremena s igračima

U vremenu nogometne globalizacije mnoge se reprezentativne selekcije – poglavito one s puno talenta, ali i s nacionalnim ligama koje se ekonomski ne mogu oduprijeti eliti, kao što su Hrvatska i mnoge druge – sastoje od igrača razasutih posvuda po Europi (pa i šire). Njihovi izbornici imaju vrlo malo vremena za rad s njima i naprosto ne mogu, sve i da žele i sve i da znaju, usaditi im neke iole kompleksnije mehanizme unutar taktičkog pristupa.

Stoga se mnogi fokusiraju na čvrsti blok kao temelj, a dalje od toga je dobrim dijelom improvizacija: “Puno je lakše naučiti se braniti, nego napadati”, govorio je Tomislav Ivić. “Također je za to potrebno znatno manje vremena.”

Zbog toga su Europska i Svjetska prvenstva odavno prestala biti događanja na kojima se predstavljaju najnoviji, cutting edge taktički trendovi. Eventualno na njima možemo vidjeti refleksiju nekih od već postojećih u klupskom nogometu, a ovaj put je najizglednije da bi to mogao biti reaktivni, pa i pomalo retro pristup Leicester Citya i Atletico Madrida nego nešto progresivnije.

Nedostatak pravog rješenja u napadu

Očekivane iznimke su, možda, Njemačka i Španjolska – jedine dvije nacije koje imaju jaku jezgru u jednom, dva ili tri dominantna domaća kluba, a opet su i toliko jake da si mogu priuštiti eksperimente tijekom kvalifikacija i prijateljskih susreta.

Međutim, obje te momčadi pate od nedostatka pravog rješenja – barem onog svjetske klase – u napadu, i moglo bi se dogoditi da obje igraju s lažnom devetkom, barem u jednom dijelu svojih nastupa. Što nije ništa loše, ali gomilanje igrača u sredini terena i nije najučinkovitija taktika protiv suparnika koji “parkira autobus”, jer to se vrlo često svodi na “rukometni” napad s puno pettinga, a premalo penetracije.

90 minuta dosađivanja

A zapravo nijedna momčad na Euru nema i vrhunski vezni red i napadača svjetske klase. Hrvatska je po tom pitanju jedna od onih koji najviše obećavaju – nažalost, samo po tom pitanju. Vrlo je vjerojatno da ćemo u grupnoj fazi, pa vjerojatno i do četvrtfinala, u velikoj većini slučajeva gledati jednu te istu utakmicu: jednu momčad koja izrazito napada i drugu koja se izrazito brani.

A ovo drugo je, pamtite Ivićeve riječi, puno lakše naučiti. Zatim će doći one u kojima nitko ne preuzima i rizik, u kojima se 90 minuta dosađujemo osim ako neki “krumpir” ne zaluta u mrežu, a najrjeđi će biti oni susreti s obostranom željom za nadigravanjem. Dobra je vijest da bismo u takvom odnosu snaga mogli vidjeti jako puno iznenađenja…