Mayweather - Pacquiao: Pripremite se za veliki boksački meč generacije

Samo će Mayweather od ove borbe zaraditi oko 1,2 milijarde kuna

Boxers Manny Pacquiao (R) from the Philippines and Floyd Mayweather from the US gesture while posing during a press conference on March 11, 2015 in Los Angeles, California, to launch the countdown to their May 2, 2015 super-fight in Las Vegas. AFP PHOTO/ FREDERIC J. BROWN
FOTO: AFP/AFP

Drugog svibnja u Las Vegasu, u noći sa subote na nedjelju, održat će se povijesni boksački meč o kojem fanovi sporta ne mogu prestati pričati. Floyd Mayweather, u svojoj 48. borbi suočit će se s Filipincem Mannyjem Pacquiaom.

To će biti najskuplja borba u povijesti, ne i nužno najbolja, ali definitivno će naći svoje mjesto u top 10 svih vremena. Boksu općenito nedostaje uzbudljivih mečeva. Braća Kličko nemaju ozbiljniju konkurenciju ili je dobro skrivena pa je s razlogom ovo dugo očekivani dvoboj.

MGM Arena u Las Vegasu
MGM Arena u Las Vegasu AFP/AFP

Što ovu borbu čini posebnom osim zarade boksača?

Ono što ovaj meč čini toliko pompoznim je činjenica da obojica boksača već zadnjih 15 godina dominiraju u svojim kategorijama i drže titule svjetskih prvaka u nekoliko kategorija. Nakon dugogodišnje dominacije obojice sportaša bilo je logično da međusobnom borbom odluče o apsolutnom prvaku.

Još prije više od pet godina započeli su pregovori oko ovog meča, koji su tada okončani sa sumnjom da do epske borbe nikada neće niti doći. Po mnogima vrlo nelogični i nerazumljivi zahtjevi Mayweathera, razlog su zašto smo toliko dugo čeakli da se borba konačno održi. Činilo se kako je Floyd konstantno pronalazio nešto čime bi kočio same po sebi komplicirane pregovore.

Ipak, čini se da na kraju ogroman ego Floydu Mayweatheru nije dopustio da završi karijeru s tako savršenim omjerom i tračem da se preplašio Pac-Mana.

Karakteristike dvojice šampiona

Ekscentrični Floyd ima 38 godina, i dalje je neporažen te broji 47 pobjeda. Pac-Man s druge strane nema ni blizu toliko savršene rezultate: borio se 64 puta u karijeri i zabilježio 57 pobjeda, pet poraza i dva neodlučena meča. Ono što prema statistici Mayweatheru daje prednost nad Mannyjem je činjenica da su se obojica borili protiv nekoliko istih protivnika, od kojih je Filipinac uspio izgubiti, dok Floyd još uvijek ne zna za poraz.

Floyd Mayweather u obrani od Marcosa Maidane
Floyd Mayweather u obrani od Marcosa Maidane AFP/AFP

Ako zanemarimo statistiku i fokusiramo se na boksačke karakteristike i tehnike, mišljenja će biti poprilično podijeljena. Primjerice, Mike Tyson tvrdi da će Pacquiao poraziti Amerikanca zbog teških udarac koje zadaje. Također, smatra da se Filipinac muči s borcima koji imaju više od 100 udaraca po meču, što nije Mayweatherova praksa.

Floydova najveća prednost je njegova izvanserijska obrana, fantastične kretnje, eskivaža i munjevit rad nogu, što mu omogućuje prepoznatljive kontre kojima je pobjeđivao zadnjih 19 godina. Problem mu, s druge strane, može biti činjenica da u boksu tijekom godina najviše trpe noge pa sada njegova obrana nije toliko superiorna.

Manny Pacquaio nokatirao Erika Moralesa
Manny Pacquaio nokautira Erika Moralesa Getty Images/AFP/AFP

Pacquiao također nije u najboljim godinama, ima 36, ali agresivnost koju pokazuje i jačina udarca koju posjeduje mogu itekako ugroziti dosad nepobjedivog Amerikanca. Stručnjaci tvrde da su dovoljne dvije-tri povezene serije udaraca da Filipinac okonča borbu. On je napadački orijentiran i njegovi bivši suparnici najviše hvale njegeove brze ruke i eksplozivne udarce iz različitih kuteva.

Tko će pobijediti?

Teško je istaknuti realnog favorita u borbi dvojice šampiona, ali s obzirom na gore navedene činjenice blagu prednost ima Floyd Mayweather. Zašto?

Odgovor leži u tome što Floydu odgovara stil kojim se Pacquiao bori. Kontranapadi koji ga krase dolaze do izražaja protiv agresivnih protivnika kao što je Filipinac. Mayweather je najopasniji kad ga se napadne i stjera u kut, u njemu se tada budi prava zvijer koja ne gubi. Kako Mayweather planira iskoristiti svoju najveću prednost – obranu? Tako da ga se žestoko napadne, a pritom ne dodirne.

Upravo zbog toga predviđa se da će Floyd bježati po ringu prvih nekoliko rundi i na taj način iscrpiti Filipinca, čiji udarci u tom slučaju više neće biti toliko razarajući. S druge strane, Manny Pacquiao također zna kako “plesati” po ringu. Na taj način on traži kuteve iz kojih protivnik teško registrira nadolazeći udarac. Ako Pacquiaou prođe par preciznih udaraca, koje Floyd “neće vidjeti”, borba može završiti brže no što očekujemo.

Sve u svemu, postoji nekoliko izglednih scenarija, očiti razlog zašto su svi toliko uzbuđeni uoči subotnjeg meča.

Boksačka usporedba

Floyd Mayweather na vaganju uoči meča sa Maidanom
Floyd Mayweather na vaganju uoči meča s Maidanom AFP/AFP

Floyd Mayweather

Dob: 39 godina

Nadimak: Money

Stav: Orthodox

Visina: 173 cm

Reach: 183 cm

Omjer: 47-0, 26 KO (nokauta)

Zarada: 420 milijuna doalra

Manny Pacquiao slavi naslov prvaka
Manny Pacquiao slavi naslov prvaka AFP/AFP

Manny Pacquiao

Dob: 36 godina

Nadimak: Pacman

Stav: Southpaw

Visina: 169 cm

Reach: 170 cm

Omjer: 64-2-5, 38 KO

Zarada: 340 milijuna dolara

Sportski događaj koji se ne propušta

Vjerojatno ste već načuli da se radi o najskupljoj borbi svih vremena: obojica boraca će uzeti postotak prikupljen od ukupne zarade na pay-per-viewovima, Mayweatheru će pripasti 60 posto zarade a Pacquiaou ostalih 40. Predviđa se da će ukupan prihod od pay-per-viewa iznositi astronomske dvije milijarde kuna, što bi značilo da će samo Maywather zaraditi oko milijardu i 200 milijuna kuna.

U svakom slučaju svjedočit ćemo boksačkom klasiku, najvećoj borbi novijeg doba. Ovaj događaj ima sve, dvojicu šampiona različitih karaktera, ogroman broj fanova i, ponajviše, neizvjesnost. Gledat ćemo obranu Mayweathera protiv Pacquiaovog napada. Da, istina je da je Filipinac opasniji u svojim napadima, ali to je upravo ono što kontraši poput Floyda vole i ironično čekaju. Mi također, jedva čekamo.

Hrvatski gledatelji također će moći svjedočiti ovom velikom sportskom događaju. Nova TV je osigurala prava, a event počinje u 3:30 u noći sa subote na nedjelju.