Novi izbornik Čačić kaže da ga je Zdravko Mamić preporučio i da je Joe Šimunić oličenje poštenja

' Ja nisam pao s Marsa, iza mene stoji isključivo rad', poručio je Čačić

21.09.2015.,Zagreb -  Konferencija za novinare Ante Cacica, novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

“Počašćen sam i ponosan što sam izabran za izbornika Hrvatske, koja je veća od svakog izbornika i nogometaša. Poznato je što reprezentacija u nogometu znači za Hrvatsku i poznato je kakve velike igrače imamo”, riječi su kojima se novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić obratio javnosti tijekom konferencije za medije, svoje prve u ovoj ulozi koju javnost nije dobro prihvatila.

“Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Borili smo se za demokraciju. Naviknut sam na takve stvari i dok sam dolazio u Dinamo. Iza mene stoji isključivo rad, odgovornost i poštenje u svom poslu. To sam dokazao svugdje gdje sam radio, a to ću dokazati i u reprezentaciji. Ona je za mene vrh. Ja nisam pao s Marsa. Išao sam s klupe na klupu i svugdje sam ostavljao iza sebe dobro odrađen posao. Iz ovog popisa ja sam već trenirao devet igrača. O meni sude ljudi koji su puno manje radili od mene.”

Prvi cilj je Euro

“Moja momčad i ja imamo priliku zastupati našu domovinu pa je naš motiv velik. Prvi cilj je izboriti Europsko prvenstvo u Francuskoj”, dodao je prije no što je krenuo odgovarati na pitanja medija.

Nije mogao izbjeći ono o povezanosti sa Zdravkom Mamićem, prvim dopredsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza i osobom za koju javnost smatra da vodi glavnu riječ u Savezu i da ga je upravo on doveo na mjesto izbornika.

Mamića se pitalo o njemu

“Rođen sam u ovom gradu. Nije problem raspitati se kakav sam čovjek. Svi koji me znaju, znaju da sam svoj. Stalno potencirate da sam RTV serviser… da, imao sam svoju radionu 25 godina. Nemam dubiozu prema nijednoj struci u ovoj zemlji. Surađivao sam s Mamićem godinu dana, mogli ste iščitati koliko sam samostalan. Što se tiče Mamićevog utjecaja u hrvatskom nogometu, isti je i kao kada se birao Slaven Bilić, Igor Štimac ili Niko Kovač. Sigurno ga se pitalo oko mene, i sigurno je rekao dobre stvari. Članovi Izvršnog odbora poznaju me preko rada u njihovim klubovima. Što se tiče utjecaja na hrvatsku reprezentaciju, ne vjerujem da itko želi reprezentaciju svesti pod privatne interese. Recite mi, koji to igrač iz Dinama ne zaslužuje biti u reprezentaciji. Budite sigurni da ću ja birati najspremniije igrače. Oni koju budu u formi bit će u prednosti.”

Bivši izbornik Niko Kovač, priznao je Čačić, još se nije javio svom nasljedniku:

“Prvi mi je čestitao Cico Kranjčar, potom Slaven Bilić, Igor Štimac, Branko Ivanković. Podrška je stigla od naše struke i ona mi puno znači. To govori da u tim ljudima ne živi sujeta, već nam žele uspjeh. Niko Kovač mi se nije javio, ali siguran sam da hoće.”

Šimunić među pomoćnicima

Za svoje je pomoćnike Čačić odabrao Antu Mišu, Marijana Mrmića, Joea Šimunića i Lea Solinu. Pojasnio je izbor Šimunića čija je igračka karijera u dresu reprezentacije stigla kraju nakon pozivanja tribina na uzvik ‘Za dom’:

“Trenirao sam ga godinu dana u Dinamu. On je oličenje poštenja i profesionalnosti. On je omiljen među navijačima, ali i među igračima. Bit će itekako bitan čimbenik u stvaranju pozitivnog ozračja u reprezentaciji. To su moji razlozi zašto je on u stožeru. On je kaznu odradio i ima se priliku rehabilitirati. Gledam ga isključivo kao čovjeka i domoljuba, kao čoveka koji ne mrzi. Ta jedna situacija koja se dogodila ne treba ga pratiti cijeli život. Mislim da Šimunića ne treba gledati krivim očima.”

Čop i Pivarić zaslužili pozive

Objasnio je Čačić i pozive upućene igračima za nadolazeću akciju. Hrvatskoj slijede, podsjetimo, kvalifikacijske utakmice za Euro 2016., ogledi protiv Bugarske (u Zagrebu, 10. listopada) i Malte (u Ta’Qaliju, tri dana kasnije).

“Ne bih dijelio igrače na mlade i stare već na one koji mogu. Moramo napraviti sve da Hrvatska egzistira na svjetskom nivou. Mario Mandžukić je na popisu. Imam dojavu da je ozlijeđen, ali vidjet ćemo. U slučaju da Mario neće moći, imamo dovoljno širok fond igrača.”

Eduardo da Silva nije pozvan, dok su pozivnice uručene Josipu Pivariću i Duji Čopu.

“Eduardo je izuzetno kvalitetan igrač. On je dao puno golova za našu reprezentaciju i moj je dojam da se prerano oprostio. Hoću li ga pozvati? Bude li svojim igrama to opravdao. Pivarić igra kvalitetno. Na njegovoj smo poziciji deficitarni, a on je skrenuo pozornost na sebe i zaslužio poziv među najbolje. Čop je i prije bio na širome popisu. Imamo situaciju s Olićem, s viškom kartona za prvu utakmicu, Mandžo je upitan, i Čop zaslužuje tu imati svoje mjesto”, zaključio je novi izbornik.