Uskoro počinje finale Lige prvaka, a još ovih osam činjenica morate znati

Nitko u finalima nije zabio lijevom i desnom nogom te glavom

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi, Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior and Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez celebrate during the Spanish league football match FC Barcelona vs Club Atletico de Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on January 11, 2015.   AFP PHOTO/ LLUIS GENE
FOTO: AFP

Za nekoliko sati doznat ćemo tko će biti sljedećih godinu dana nositi naslov pobjednika Lige prvaka, Rakitićeva Barcelona ili Juventus.

Većina onih koji prate nogomet (opravdano?) smatraju da su Katalonci veliki favoriti. Kako i ne bi bili kad u sastavu imaju Lionela Mesija koji u posljednjih nekoliko mjeseci igra u životnoj formi te će zasigurno dobiti petu Zlatnu loptu.

Uz njega, Juventusove braniče napadat će i Luis Suarez te Neymar. Međutim, talijanske momčadi poznate su po tome što se znaju dobro braniti, pa će zanimljivo biti vijdeti hoće li uspjeti sačuvati Buffonovu mrežu kada prema njoj krene MSS trojac.

Iako je do sada objavljeno puno zanimljivih podataka o predstojećem dvoboju, u nastavku ih možete pročitati još nekoliko.

1. Alvaro Morata

Morata je u zadnjih šest utakmica u Ligi prvaka postigao četiri pogotka iz sedam udaraca prema vratima.

https://www.youtube.com/watch?v=osJCSmn16qk

2. Finala u lipnju

Samo su tri finala prije ovog odigrana u lipnju. Real Madrid slavio je dva puta, 1956. i 1959., dok je Ajax stigao do jednog 1971. godine.

3. Najviše međusobnih finala

Večerašnja utakmica ponudit će sedmi sraz talijanskih i španjolskih momčadi. To je ujedno i najviše međusobnih susreta u finalima između bilo kojih zemljala.

4. Posljednja Xavijeva asistencija

Xavi je posljendji put u Ligi prvaka zabolježio asistenciju u finali 2011. godine protiv Manchester Uniteda. Tada je namjestio pogodak Pedru.

https://www.youtube.com/watch?v=VoJR7GbJptg

5. Brojka tri

Barcelona je slavila u svoja tri poslejdnja finala u Ligi prvaka, dok je Juventus izgubio sva tri.

6. Iniesta kao Mijatović

Iniesta danas može uraditi ono što je učionio Predrag Mijatović u finalu 1998. godine: zabiti svoj jedini pogodak u europskoj sezoni i to u finalu protiv Juventusa.

7. Posljednje Juventusovo finale

Prošlo je ravno 4392 dana otkako je Juventus odigrao svoje posljednje finale (2002/2003).

8. Messi za kraj

Nitko u finalima nije zabio lijevom i desnom nogom te glavom. Messiju je potreban pogodak desnom nogom kako bi bio prvi koji je to napravio.

https://www.youtube.com/watch?v=Ccpchfb6oh8