Princ Ali Bin Al Husein se povukao, Blatteru peti mandat na čelu Fife

Odluku o povlačenju objavio je prije drugog kruga glasanja

FIFA President Sepp Blatter gestures after being re-elected following a vote to decide on the FIFA presidency in Zurich on May 29, 2015.     AFP PHOTO /  MICHAEL BUHOLZER
FOTO: AFP

NOVO 19:14 Sepp Blatter zadržao je poziciju čelnog čovjeka Međunarodnog nogometnog saveza. Njegov se protukandidat jordanski prince Ali Bin Al Huseinu obratio glasačima riječima da se povlači iz utrke.

– Izražavam zahvalnost princu Ali Bin Al Huseinu. Ostvario je dobar rezultat i mogao je nastaviti. Hvala vam svima što ste me prihvatili i omogučili novi četverogodišnji mandat – prve su Blatterove riječi okupljenima.

 

– Nisam savršen, nitko nije, ali zajedno ćemo napraviti dobar posao – kazao je, među ostalime, Blatter, koji tako započinje svoj novi mandat.

 

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=XvtI-2YAp08&w=560&h=315&t=11]

 

18:56 Prvi krug nije donio potrebnu dvotrećinsku većinu niti jednom kandidatu, te će predstavnici nogometnih saveza morati nanovo glasovati.

Predano je svih 209 listića s glasovima. Točno 133 glasača svoje su povjerenje ponovno dali aktualnom predsjedniku Seppu Blatteru, 73 njegovom protukandidatu Ali Bin Al Huseinu, dok su tri listića proglašena nevažećim.

Za pobjedu u prvome krugu potrebno je bilo sakupiti 140 glasova.

Slijedi drugo glasovanje. Predsjednikom će postati kandidat s većim brojem glasova.


 

17:00 Kandidati za novog predsejdnika Fife, Sepp Blatter i Ali Bin Al Husein održali su svoje govore, a uskoro se očekuje prvi krug glasovanja. Ukoliko niti jedan kandidat u prvom krugu ne osvoji dvije trećine glasova pristupit će se drugom krugu.


Prijetnje bombom

13:51 Nakon što su mediji objavili priču o prijetnjama bombom Fifinom izbornom kongresu, što je potvrdila i švicarska policija, o svemu se očitovao Fifin generalni tajnik Jerome Valcke, koji je potvrdio da su primili anonimnu prijetnju.

“Primili smo dojavu o bombi, a poslije konzultacija smo odlučili pretražiti dvoranu. Nije pronađena nikakva prijetnja pa možemo nastaviti s radom”, rekao je Valcke pred delegatima, koji su mu zapljeskali.

Video: Prijenos uživo

 

[youtube=https://www.youtube.com/watch?t=1928&v=ZX-gu9pdKyg&w=560&h=315&t=11]

Njemačka kupila domaćinstvo SP-a 2006?

U međuvremenu, predsjednik kongoanskog nogometnog saveza Constant Omari optužio je Njemačku da je kupila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006. godine.

“Nemačka je kupila glasove Oceanije, ali se o tome nitko nije progovorio jer kada je u pitanju Njemačka nitko o tome ne želi govoriti”, izjavio je Omari.

Izbori za predsjednika Fife

Što se dogodilo do sada

 

  • Uvodnim govorom Seppa Blattera otvoren je 65. Fifin kongres u Zürichu na kojem se u petak bira novi predsjednik. Kandidati su dosadašnji predsjednik Blatter i jordanski princ Ali Bin Al Hussein.
  • Osim uhićenja visokopozicioniranih članova Fife koji su osumnjičeni za korpuciju, kongresu su prethodili i prosvjedi Palestinaca, koji podržavaju zahtjev za suspenzijom izraelskog nogometnog saveza o čemu će također u petak odlučivati u Zürichu.
  • Otvarajući u petak ujutro 65. kongres Fife, Blatter je pozvao zastupnike na zajedništvo i pokazivanje momčadskog duha u borbi protiv gorućih problema u nogometu.
  • Fifa se nalazi usred korupcijskog skandala i uhićenja više visokih dužnosnika, a dosadašnjeg predsjednika te organizacije Seppa Blattera već je više osoba, među kojima je i predsjednik Uefe Michel Platini, pozvalo da da ostavku, no on to nije učinio.

 

13:04 U tijeku je Fifin izborni kongres, a prema pisanjima pojedinih medija navodno je došlo do prijetnja bombom. Handelszeitung je prvi objavio da su potvrdu ove informacije dobili od policije.

U međuvremenu, prema pisanju Guardiana, švicarska policija je i javno potvrdila prijetnju bombom.

“Svi mediji i delegati morali su napustiti glavnu kongresnu dvoranu za vrijeme ručka, a novinari se i dalje nalaze u medijskom centru. Fifin generalni tajnik Jerome Valcke obećao je da će ubrzo doći s novim informacijama”, piše Guardian.


U Zürichu je upravo počeo Fifin kongres na kojem se bira predsjednik te organizacije. Fifa se nalazi usred korupcijskog skandala i uhićenja više visokih dužnosnika, a dosadašnjeg predsjednika te organizacije Seppa Blattera već je više osoba, među kojima je i predsjednik Uefe Michel Platini, pozvalo da da ostavku, no on to nije učinio.

Blatter poziva na zajedništvo

Otvarajući u petak ujutro 65. kongres Fife, Blatter je pozvao zastupnike na zajedništvo i pokazivanje momčadskog duha u borbi protiv gorućih problema u nogometu. “Pozivam vas na zajedništvo i iskazivanje momčadskog duha u nastojanju da zajedno krenemo prema naprijed. Pred nama je borba protiv korupcije, namještanja, rasiszma i diskriminacije, koje još uvijek nalazimo u nogometu, a to je bolno. Nadam se da će danas prevladavati disciplina, poštovanje i poštenje”, rekao je u svom pozdravnom govoru još uvijek aktualni predsjednik Fife Sepp Blatter obraćajući se kongresnicima koji će u petak birati između njega i jedinog mu protukandidata, jordanskog princa Alija Bin Al Huseina, za novi četverogodišnji predsjednički mandat.

https://www.youtube.com/watch?v=10T0udO40rw “Pokažimo svijetu da možemo ovu instituciju zajedno voditi”, zaključio je Blatter.

Prosvjed Palestinaca

Blatter drži govor
Blatter drži govor AFP/AFP

Nakon tih njegovih riječi kongres je počeo s radom. Osim uhićenja visokopozicioniranih članova Fife koji su osumnjičeni za korpuciju, kongresu su prethodili i prosvjedi Palestinaca koji podržavaju zahtjev za suspenzijom Izraelskog nogometnog saveza o čemu će također u petak odlučivati u Zürichu. Prosvjednici su se okupili ispred dvorane u kojoj zasjedaju Fifini delegati, a nekolicina je uspjela i ući u dvoranu te povicima protiv aktualnog predsjednika nakratko prekinuti zasjedanje, dok nisu reagirali zaštitari i izveli prosvjednike.

Palestinska aktivistica
Palestinska aktivistica AFP/AFP

 

Englezi pozivaju na bojkot

Predsjednički izbori na dnevnom su redu u poslijepodnevnom dijelu zasjedanja. Kongresnici će tajnim glasovanjem odlučiti o tome tko će voditi Fifu u sljedeće četiri godine. Blatter je još favorit za novi mandat, iako je pritisak sa svih strana sve žešći. Tako je i predsjednik Engleskog nogometnog saveza (FA) Greg Dyke pozvao članice Europskog nogometnog saveza (UEFA) na bojkot Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. bude li Blatter ponovno izabran. “Ne bi imalo smisla da Engleska ne sudjeluje ako se i ostali ne pridruže. No ako se Uefa povuče, to bi moglo imati utjecaja. Ako Blatter bude ponovno izabran, o tome bi se trebalo razgovarati”, izjavio je Dyke za britanski Sky Sports.

Michel Platini prolazi pored Seppa Blattera
Michel Platini prolazi pored Seppa Blattera AFP/AFP

Novinar CNN-a na Twitteru je objavio poprilično zanimljivu grafiku, na kojoj se jasno vidi da su uhićeni svi Blatterovi suradnici. Je li onda moguće da on ništa nije znao?

Uvodnim govorom Seppa Blattera otvoren je 65. Fifin kongres u Zürichu na kojem se u petak bira novi predsjednik. Kandidati su dosadašnji predsjednik Blatter i jordanski princ Ali Bin Al Hussein. Kako su u velikoj akciji u srijedu uhićeni visoki nogometni dužnosnici, Blatter je iskoristio ovu priliku kako bi još jednom progovorio o tome.

Prosvjedi protiv Blattera
Prosvjedi protiv Blattera AFP/AFP

Teška vremena za Fifu

“Ovo su teška vremena za Fifu i ne može dopustiti da djela pojedinaca bace ljagu na nogomet. Sljedećih nekoliko mjeseci neće biti lagani za Fifu. Uvjeren sam da će stići još loših vijesti. Ipak, vrijeme je da se započne s procesom vraćanja povjerenja u našu organizaciju. Neka ovo bude točka preokreta”, poručio je Blatter pa je najavio da u petak na kongresu imaju šansu započeti dug i težak put za ponovnu izgradnju povjerenja.

Na izborima je veliki favorit za svoj peti predsjednički mandat Sepp Blatter, ali je predsjednik Uefe Michel Platini uvjeren da će velika većina europskih izaslanika glasati za protukandidata iz Jordana Alija Bina Al Husseina.