Blatter je podnio ostavku, a ovo je 9 stvari koje morate znati o tome

Donosimo popis događaja koji su prethodili Blatterovoj ostavci

Picture taken on July 16, 2011 shows Sepp Blatter, then president of the FIFA, during a press conference of the 2011 FIFA Women's Football Worl Cup in Frankfurt am Main, western Germany. Sepp Blatter on June 2, 2015 resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body.     AFP PHOTO / DPA / FREDRIK VON ERICHSEN   +++   GERMANY OUT
FOTO: AFP

Dosadašnji predsjednik Fife Sepp Blatter večeras je podnio ostavku na tu poziciju, a Međunarodna nogometna organizacija nalazi se usred najvećeg korupcijskog skandala u svojoj povijesti. U nastavku vas podsjećamo na najvažnije događaje koji su se u zadnjih sedam dana dogodili prije Blatterove ostavke:

1. Uhićeni visoki dužnosnici Fife

Prošlog tjedna uhićeni su neki od najviših dužnosnika Fife. Na potvrđenom popisu optuženih nalaze se potpredsjednik Fife i predsjednik CONCACAF-a (Konfederacija Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba) Jeffrey Webb, bivši predsjednik CONMEBOL-a (južnoameričkog nogometnog saveza) Eugenio Figuerado, bivši potpredsjednik Fife Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Marin i Nicolas Leoz, no nisu sve odmah uhitili jer neki nisu bili u Zürichu.

Optuženi su za korupciju, iznudu, pranje novca, prijevare i zavjeru, a vodile su se dvije neovisne istrage – jedna u SAD-u i druga u Švicarskoj. Američko tužiteljstvo objavilo je kako je podiglo optužnicu protiv devetorice visokih dužnosnika Fife među kojima su i dvojica aktualnih dopredsjednika, te petorice izvršnih direktora tvrtki koje se bave sportskim marketingom zbog korupcije. Glavni dio optužnice vezuje se uz primanje ukupno 150 milijuna dolara mita od sportsko-marketinških menadžera za promociju na velikim nogometnim turnirima u svijetu. Uhićenja su obavljena na zahtjev američkih vlasti. Prema navodima New York Timesa, u čitavu operaciju reketarenja i pranja novca preko Fife bilo je uključeno više od 10 osoba.

2. Fifu optužuju da je namjestila domaćinstva Svjetskih prvenstava 2010., 2018. i 2022.

Fifa je optužena da su njihovi čelnici zbog mita dodijelili Svjetska prvenstva u Južnoafričkoj republici, Katru i Rusiji. Iako su Fifine dužnosnike Amerikanci istraživali zbog korupcije, američka državna tužiteljica Loretta Lynch prošlog je tjedna objavila da su petorica Fifinih dužnosnika optuženi za primanje mita vezanog uz izbor domaćina Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoafričkoj Republici, a dio ih je optužen za primanje mita za izbore čelnika Fife 2011. Također, dio optužbi se odnosi i na sponzorski ugovor između reprezentacije Brazila i jednog velikog američkog proizvođača sportske odjeće.

U međuvremenu, švicarske vlasti pokrenule su odvojenu istragu oko trgovine glasovima prilikom izbora domaćina Svjetska prvenstva u Rusiji 2018. i Katru 2022. godine. Švicarska policija objavila je da će ispitati 10 članova Fifinog izvršnog odbora koji su sudjelovali u glasovanju kojim su kao domaćini izabrane spomenute države, a prema CNN-u jedan od njih će biti ruski ministar sporta Vitalij Mutko.

3. Blatter poručuje da neće podnijeti ostavku

Iako je pod sve većim pritiskom, Blatter je u četvrtak poručio kako neće dati ostavku. Unatoč javno istaknute zabrinutosti sponzora oko događanja u FIFA-i, silnim pozivima istaknutih nogometnih imena i pojedinih čelnika nogometnih organizacija, te nekih istaknutih političara da odstupi s mjesta predsjednika Međunarodnog nogometnog saveza, Sepp Blatter kaže kako na takvo što niti ne pomišlja…

4. Blatter je peti put izabran za predsjednika Fife

Na Fifinom kongresu u petak Sepp Blatter osvojio je peti uzastopni mandat predsjednika Fife. Njegov se protukandidat jordanski princ Ali Bin Al Husein povukao iz utrke. Na 65. Fifinom kongresu održanom u Zürichu, Blatteru nisu zasmetali niti razotkriveni korupcijski skandal u krovnoj nogometnoj organizaciji, niti uhićenja povezana s njime. Od ukupno 209 glasača, 79-godišnji Švicarac dobio je povjerenje njih 133, dok su uz tri nevažeća listića, 73 glasača svoje povjerenje ukazala Blatterovom protukandidatu. “Izražavam zahvalnost princu Ali Bin Al Huseinu. Ostvario je dobar rezultat i mogao je nastaviti. Hvala vam svima što ste me prihvatili i omogučili novi četverogodišnji mandat”, bile su tada prve su Blatterove riječi okupljenima.

5. Blatter poručuje da se ne boji istrage

Dan nakon izbora na svoj peti mandat, Sepp Blatter u subotu je održao konferenciju za medije na kojoj je poručio da ne strahuje od istrage vlasti SAD-a, nakon što su uhićeni neki čelnici Svjetske nogometne organizacije. Na konferenciji za novinare, koja je trajala tek 18 minuta, Blatter je istaknuo kako je nabolja osoba za predsjednika Fife: “Vidjeli ste rezultate glasovanja na kongresu i delegati misle da sam ja i dalje čovjek koji može riješiti probleme”.

6. Istraga korupcijskog skandala primaknula se još bliže Blatteru

Kasno sinoć objavljeno je da savezne američke vlasti smatraju da je jedan od najbližih suradnika Seppa Blattera odgovoran za prebacivanje 10 milijuna dolara s bankovnih računa FIFA-e na račune u vlasništvu bivšeg potpredsjednika FIFA-e Jacka Warnera. Te transakcije su iznimno bitan element istrage u korupciji u FIFA-i, a osoba koja je otkrivena približava istragu Blatteru, javio je New York Times.

7. Objavljen dokaz koji raskrinkava tajnika Fife

Nakon što je u ponedjeljak navečer objavljeno da američke vlasti smatraju da je Jerome Valcke, glavni tajnik Fife i jedan od najbližih suradnika Seppa Blattera, odgovoran za prebacivanje 10 milijuna dolara s bankovnih računa Fife na račune u vlasništvu bivšeg potpredsjednika Fife Jacka Warnera, stigao je demantij kojim je krovna nogometna organizacija odbacila takve tvrdnje. Isto je učinio i sam Valcke dok je Fifa također navela da je te transakcije odobrio Julio Grondona, bivši šef financija i Blatterov saveznik koji je preminuo prošle godine.

Međutim, samo par sati kasnije, objavljeno je pismo tadašnjeg predsjednika Južnoafričkog nogometnog saveza Molefija Oliphanta koje ruši Fifine tvrdnje. Pismo je, naime, adresirano na ime Jeromea Valckea. U Fifi su na ovo pismo odgovorili tvrdnjom da odbor za financije daje konačnu odluku o transakcijama, a ne Valcke.

8. Blatter podnosi ostavku

Svega četiri dana nakon što je osvojio novi mandat na čelu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Švicarac Sepp Blatter je podnio ostavku. Na izvanrednoj konferenciji za medije potvrdio je kako napušta mjesto čelnika Međunarodne nogometne organizacije, koja se trenutno nalazi usred najvećeg korupcijskog skandala u svojoj povijesti.

Nakon što je Blatter podnio ostavku pojavila su se nagađanja kako je to učinio jer mu prijeti sudski progon zbog nedavne korupcijske afere u vrhu krovne kuće svjetskog nogometa. Međutim, oglasilo se Švicarsko državno odvjetništvo (OAG) demantiravši takve navode.

9. Blatterovu ostavku još mora prihvatiti Izvršni odbor

Blatter će ostati predsjednikom FIFA-e do novih izbora, a Domenico Scala, prvi čovjek Odbora za pravno djelovanje je poručio kako je sada na potezu Izvršni odbor koji mora, ali i ne mora prihvatiti ostavku.

“Idući redovni Kongres je u svibnju 2016. u Mexico Cityju. Međutim, tražit ću od IO-a da sazove izvanredan Kongres. To mora biti po propisima, a novi kandidati moraju imati dovoljno vremena kako bi pripremili kandidaturu,” poručio je Blatter.