Nova uhićenja u Fifi: Čelni ljudi saveza Južne i Srednje Amerike optuženi da su uzeli milijune mita

Iz Fife su spremni na suradnju sa švicarskim i američkim vlastima

A general view shows the entrance of the Hotel Baur au Lac in Zurich on December 3, 2015 where Swiss authorities conducted an early-morning operation to arrest several FIFA football officials. Swiss authorities arrested several football officials in a fresh wave of dawn raids early on December 3 in a dramatic widening of the FIFA corruption scandal, the New York Times reported. AFP PHOTO / BEN SIMON / AFP / BEN SIMON
FOTO: AFP

Švicarske vlasti nastavile su akciju koja je u svibnju rezultirala uhićenjima mnogih istaknutih dužnosnika Međunarodnog nogometnog saveza. Na jednak način započelo je današnje jutro u Zürichu odakle stižu vijesti o novim uhićenjima među kojima, prema dosad pristiglim informacijama, nije prvi čovjek Fife Švicarac Sepp Blatter.

Luksuzni hotel Baur au Lac bio je poprište uhićenja prije pola godine a i danas su, nešto prije šest sati, gosti hotela dobili obavijest o prisilnom napuštanju foajea zbog “ekstremne situacije”.

U zajedničkoj višemjesečnoj akciji koju provode vlasti Švicarske, gdje se nalazi Fifino sjedište, i SAD-a provjeravaju se bivši i aktualni nogometni dužnosnici zbog prijava koje uključuju iznudu, pranje novca i reketarenje. Kako piše AFP, sumnjiči ih se za primanje milijunskih iznosa mita.

Uhićena dvojica Fifinih potpredsjednika

Očekuje se da novi krug optužbi zahvati nogometne saveze Južne i Srednje Amerike, pa ne čudi da su među jutros uhićenima, poziva se New York Times na izvore upoznate s istragom, uhićeni Alfredo Hawit, prvi čovjek nogometa u Hondurasu ali i Concacafa, te Juan Angel Napout koji je dugi niz godina bio predsjednik Paragvajskog nogometnog saveza i aktualni je predsjednik Conmebola. Obojica su Fifini potpredsjednici i članovi Izvršnog odbora.

Očitovali su se i iz krovne nogometne organizacije te poručili da su svjesni akcije koja je u tijeku te da će nastaviti suradnju sa švicarskim i američkim vlastima.