Ove domaće krafne mirišu na djetinjstvo. Imamo recept Sanje Mijac s bloga Domaćica
Za pripremu i prženje bit će vam potrebno oko 2 sata
Punjene domaćim pekmezom, čokoladnim namazima ili maštovitim varijantama kreme s pistacijom ili vanilijom, domaće krafne su uvijek savršeno sočne slastice za kojom rado posegnemo kada padne šećer. Recept za krafne, pokladnice ili krofne volimo u svim varijantama. Tako smo probali i njihovu zdravu varijantu koja se peče u pećnici, a testirali smo i najbolje krafne koje se mogu kupiti u zagrebačkim slastičarnicama.
Tijekom ovih poklada odlučile smo pripremiti domaće krafne prema recepturi Sanje Mijac s bloga Domaćica. Donosimo ga u nastavku.
Recept za krafne by Sanja Mijac
Smjesa koju pripremamo dovoljna je za 16 krafni, za pripremu i prženje bit će vam potrebno oko 2 sata, a ukusni rezultati će iznenaditi vaša nepca. Za ljubitelje šupljih i laganih krafni ovaj recept za krafne s glatkim brašnom vratit će vas u djetinjstvo, a ako pak više volite krafne gušće teksture, možete koristiti i oštro brašno u omjeru 50:50.
Sastojci za domaće krafne:
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 svježi ili suhi kvasac
- 4 žlice šećera
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 4 žlice ulja
- 2 žlice ruma ili rakije
- 1 vanilin šećer
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- limunova korica
Dodatno:
- 1 l ulja za prženje krafni
Domaće krafne – priprema
- U šalicu namrvite kvasac, dodajte žlicu šećera i mlako mlijeko. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.
- U zasebnoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanilin šećer te zatim dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Kako biste smjesa bila lijepa i glatka možda će vam trebati još malo brašna. Posudu s tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).
- Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga izmijesite.
- Tijesto koje ste izmijesili razvaljajte na debljinu od 1 cm, a kako se smjesa ne bi lijepila, slobodno dodajte još brašna ispod ili od gore.
- Iz razvaljanog tijesta čašom oblikujte krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta izmijesite i ponovno čašom oblikujte nove krafne. Ako želite izbušite im rupu.
- Ostavite da se krafne dižu na toplom za što će vam trebati oko 10 min ako je prostorija topla.
- Sada u duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije (treba biti vruće), a nakon toga smanjite tako da se održava toplina.
- Krafne koje su se digle više od ostalih prvo stavljate na ulje tako da je prvo stavite peći s one strane koja nije pobrašnjena. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.
- Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju okrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni. Ocijedite ih na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.
Savjeti za domaće krafne
- Najlakši način za punjene krafni je tako da škarama odrežete i stvorite manju rupu, a zatim dresir vrećicom napunite krafne
- Ako koristite lino ladu ili nutellu i ako je tvrđa možete ju malo zagrijati u lončiću pa zatim prebaciti u vrećicu za ukrašavanje i tek onda puniti
- Što se tiče prstena, ako su krafne veće, režite ih okruglom modlicom promjera 7 cm.
- Ulje treba biti vruće da kad se krafna stavi na njega ona odmah krene rasti u visinu, kratko se prži (zavisi od ulja, ali od 10-30 sekundi) i kada ju okrenete na drugu stranu stvori se prsten.
- Ako radite manje krafne, u ovom koraku se one same izokreću već nekoliko puta u ulju i nema prstena, iako bit će jednako fine i s njim i bez njega.