Super1 editorijal: Pripremili smo zdravu i finu večeru. Evo nekoliko prijedloga za lagane obroke
Kada je vani jezivo vruće, volimo pripremati nešto lagano
S obzirom na to da doručak često imamo običaj preskočiti, a za ručak gricnuti nešto na brzinu u pauzi od posla, posebice tijekom tjedna, večera postaje, kako mi volimo reći, highlight of the day.
Večera je često jedini obrok u danu koji možemo pojesti u miru, okruženi članovima obitelji, prijateljima ili pak sami u vlastitoj tišini. No, unatoč tim benefitima večere kao obroka, ipak moramo priznati da nam je uvijek nekako mrsko pripremati kompleksna jela i posljednje sate u danu provoditi za štednjakom, pogotovo kada je vani jezivo vruće i sve što želimo je baciti se u osvježavajuću kupku ili se parkirati pod klimu.
Kako bismo se riješili takvih i sličnih muka, odlučili smo pripremiti nekoliko zanimljivih recepata za lagane, brze i jednostavne ljetne obroke i time vas inspirirati da za večeru odlučite pojesti nutritivno bogato jelo, koje je istovremeno i vrlo ukusno.
Vrlo dobro znamo da u pripremi večernjeg obroka trebamo pripaziti na odabir namirnica, tj. odlučiti se na one laganije i lako probavljive, pa smo se tako u pripremi jela opredijelili za 100 posto plant-based proizvode brenda Planet of plants. Kako im samo ime kaže, svi proizvodi temeljeni su na biljnom podrijetlu te ne sadržavaju sastojke životinjskog podrijetla kao što su meso, mlijeko, jaja i slično.
Osnovni sastojci su povrće, voće, sjemenke i žitarice pa su tako temelj za naše lagane večernje obroke bili proizvodi poput Planet of plants biljnog mljevenog koje se sastoji od proteina graška, a koje se odlično uklopilo u tortilje, zeleni wok i punjene tikvice. Protein graška ključan je sastojak i Planet of plants okruglica koje smo iskoristili za ljetnu pop up salatu i savršeni vrtni ratatouille. Recepte donosimo u nastavku, pri čemu se iskreno nadamo da ćete ih i isprobati.
LJETNA POP UP SALATA S OKRUGLICAMA
Sastojci:
- Planet of plants okruglice
- mix zelene mlade salate
- feta sir
- pečene breskve
- kockice zapečene focaccie
- aceto balsamico
- masline (zelene i crne)
- kupine
- Planet of plants ulje
- začini po želji
Priprema:
Na ulju popržiti Planet of plants okruglice i pustiti da se malo ohlade. Oprati i pripremiti salatu, a na tavi popržiti breskve da puste sok i dobiju laganu koricu. Zatim na istoj tavi potom prepržiti focacciu narezanu na kockice. Na kraju je potrebno u zdjeli ujediniti sve sastojke i začiniti po želji.
TORTILJE S TRI VRSTE CHERRY RAJČICE
Sastojci:
- Planet of plants mljeveno
- tortilje
- paket mix žute, ljubičaste i crvene mini rajčice
- češnjak
- mladi luk
- zelena salata
- Planet of plants ulje
- začini po želji
- bosiljak
- masline
- čili
Priprema:
Na Planet of plants ulju popržiti češnjak i dodati sitno narezane cherry rajčice, a kad omekšaju dodati Planet of plants mljeveno, čili i bosiljak. Uz to, narezati mladi luk i krastavac te tortilje puniti smjesom mljevenog i cherry rajčica, čemu se potom dodaje mladi luk, masline, krastavci i još narezane svježe cherry rajčice. Gotove tortilje se preporučuje poslužiti uz salatu.
VRTNI RATATOUILLE S OKRUGLICAMA I PAŠTOM U BOJI
Sastojci:
- Planet of plants okruglice
- Planet of plants ulje
- češnjak
- rajčica
- tikvica
- patliđan
- svježa paprika
- luk
- začini po želji
- tjestenina u boji
- parmezan
- bosiljak
Priprema:
Nauljiti dno pekača i kružno slagati povrće prethodno narezano na kružiće. Slagati prema rasporedu – tikvice, patliđan, luk, paprika i rajčica, sve dok se ne popuni pekač. Sve preliti s još malo ulja te začiniti sa soli, paprom, sitno narezanim češnjakom i po želji umakom od rajčice. Peći u pećnici dok ne dobije lijepu boju, a povrće ne omekani. Usporedno s time, na tavi ispeći Planet of plants okruglice te skuhati tjesteninu na al dente način. Kada je sve gotovo, na tanjur složiti tjesteninu, u središte postaviti ratatouille, a oko njega okruglice te sve posuti parmezanom.
ZELENI WOK S MLJEVENIM
Sastojci:
- Planet of plants mljeveno
- Planet of plants kokosova mast
- tikvice
- mladi luk
- brokula
- grašak
- edamame soja
- šparoge
- indijski orah
- soja sos
- teriyaki
- kineski rezanci (mogu i rižini)
- zeleni curry
- začini po želji
- med
Priprema:
Na Planet of plants kokosovoj masti popržiti nasjeckani luk i dodati Planet of plants mljeveno. U wok dodati tikvice, šparoge i prethodno na pari prokuhanu brokulu, grašak i edamame. Dodati začine i umake, a pred kraj pečenja med i dvije šake indijskih oraščića. U međuvremenu skuhati kineske rezance te na kraju sjediniti wok i rezance te preliti soja umakom.
PUNJENE OKRUGLE TIKVICE
Sastojci:
- okrugle tikvice
- Planet of plants mljeveno
- luk
- češnjak
- Planet of plants suncokretovo ulje s konopljom
- sitno sjeckani pekanski orasi (ili neka druga vrsta orašastih plodova)
- pesto od bosiljka
- salata i drugo sezonsko povrće
- začini po želji
- parmezan
Priprema:
Planet of plants mljeveno popržiti na sitno sjeckanom luku i češnjaku, posoliti, popapriti na kraju dodati sitno sjeckane pekanske orahe. Tikvice izdubiti, posoliti i staviti u pećnicu dok ne omekane i lagano ne porumene. Bosiljak, pinjole, sol, papar, parmezan i POP ulje staviti u blender i pripremiti pesto pastu.Puniti tikvice pestom i mješavinom mljevenog. Napraviti posteljicu od baby salate, krastavaca i rotkvica, posuti ostatkom mljevenog i po želji začiniti Planet of plants uljem i acetom balsamicom.
Osim samih recepata, ono što nas je još oduševilo kod ovih obroka jest da sva jela jednako dobro funkcioniraju i u toploj i u hladnoj varijanti. Mi smo se oduševili, a valjda ćete i vi. Dobar vam tek!
*Velika hvala trgovinama Lesnina i Oko stola na proizvodima za serviranje hrane.
Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)