Bivši šef Dinama zbog karikatura tužio Nika Titanika: 'Ovo mi se nije dogodilo u 30 godina karijere'

Novi šamar slobodi medija

14.01.2022., Slavonski Brod - Retrospektivna izlozba karikatura Nika Titanika (Nikole Plecka) u Galeriji Ruzic u Slavonskom Brodu.
  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Poznatog hrvatskog karikaturista Nikolu Plečka, poznatijeg kao Nik Titanik, zbog tri karikature tužio je bivši Dinamov čelnik Krešimir Antolić.

Karikature su objavljene u sportskom prilogu novina 24sata krajem ožujka 2020. godine, a Antolić je ranije zbog istih crteža tužio i 24sata. Taj je postupak još u tijeku.

“U skorašnjih 30 godina profesionalne karijere tijekom koje nacrtah i objavih što na webu što u novinama oko 20-ak tisuća karikatura, uvijek su me ljudi pitali jel’ me netko ikada tužio. Ubuduće ću moći potvrdno odgovarati na to pitanje”, napisao je Plečko na Twitteru.

‘Pravni presedan’

“Naravno, ne treba dodatno naglašavati da u slučaju krajnje presude kojom se proglašavam krivim, ovaj slučaj može poslužiti kao pravni presedan za sve buduće slučajeve u kojima se kritiziraju djela javnih osoba”, tvrdi karikaturist i naglašava da će tako biti ugrožene medijske i demokratske slobode u Hrvatskoj.

“Ograničava se slobodni rad svih karikaturista, humorista, satiričara, stand-up komičara, fotomontažera i drugih sličnih umjetnika, ali i svih novinara koji kritički pišu o javnim osobama i temama važnim za javnost”, napisao je Nik Titanik i objavio sliku poziva na sud u kojem piše:

Prva rasprava zakazana je za 7. studenog 2023. godine u 12 sati na Općinskom kaznenom sudu, smještenom na adresi Ilica 207 u Zagrebu, u sudnici broj 331.