Počelo suđenje Niku Titaniku zbog njegovih karikatura. 'Moja isprika Antoliću ne dolazi u obzir, iz principa'

Plečko je kazao da bi se mirenjem poslala kriva poruka u javnost

07.11.2023., Zagreb - Na Opcinskom sudu pocelo je sudjenje Nikoli Plecku karikaturistu javnosti poznatom kao Nik Titanik protiv kojega je tuzbu podignuo bivsi direktor sigurnosti i clan Uprave Dinama Kresimir Antolic zbog tri karikature objavljene u 24sata.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Danas je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo suđenje karikaturistu Nikoli Plečku, koji je u javnosti poznatiji kao Nik Titanik, a kojeg je za klevetu tužio bivši djelatnik MUP-a i donedavni član Uprave nogometnog kluba Dinamo Krešimir Antolić zbog Titanikovih karikatura o njemu.

Kako piše Jutarnji list, sutkinja je Plečku i Antoliću dala prilika da se pomire, ispričaju, odustanu od kaznene tužbe te im dala mogućnost i za pregovore. Antolić je kazao kako kao privatni tužitelj smatra da se spor može riješiti mirnim putem, ali samo ako mu se Plečko ispriča.

Odvjetnica karikaturista Vanja Jurić kazala je da isprika nikako nije opcija u ovom slučaju jer bi to onda bila vrlo loša i pogrešno poslana poruka za budućnost s obzirom na to da se radi o temeljnim principima i slobodi izražavanja. S obzirom da se Plečko nije ispričao, glavna rasprava zakazana je za 13. prosinac, kada bi trebale svjedočiti aktualna čelnica Dinama Vlatka Peras i Iva Cigrovski.

Sporne tri karikature

Prema tužbi, Plečko je od 28. do 30. ožujka 2020. u tiskanom izdanju te na portalu 24 sata, u rubrici Nik Titanik – Sportska karikatura objavio karikature uz prateće tekstove kojima ismijava, vrijeđa i omalovažava Antolića.

Na jednoj karikaturi Antolić je prikazan s pendrekom u ruci i natpisom “druker” na reveru dok je iza njega Zoran Mamić koji ga tapša po leđima, a uz njega se još mogu vidjeti tadašnji trener Dinama Nenad Bjelica i kapetan Arijan Ademi. “Da, tatice, napravit ću tako! Na zapovijed! Kako je u rupi dolje? Je’l karantena? Ljubim guzu, ugodan dan!”, stoji u popratnom tekstu karikature.

Antolića je zasmetala i karikatura stanice gledane kroz mikroskop koju je pratio tekst: “Pogled kroz mikroskop otkriva pravo stanje u kojem se nalazi Dinamo… druker pandur”. Sporna mu je bila i Plečkova karikatura na kojoj se vidi kako Antolić izlazi iz ruke Zdravka Mamića na kojoj piše “druker”, a sve prati popratni tekst: “Zdravko Mamić je savjetnik kluba, ali ovu odluku je samostalno donijela Uprava kluba, a sad me ispričajte, moram malo rektalno tražiti nove savjete”.

‘Isprika nije opcija’

Zbog te tri karikature je zatražio od suda da Nika Titanika oglobi novčanom kaznom u iznosu od 180 dnevnih dohodaka te da o svom trošku plati objavu presude u 24sata.

Plečko je nakon ročišta kazao i da je već bio jedan pokušaj mirenja te da je Antolić tražio da mu se ispriča, piše Jutarnji list. “Naravno da to nije opcija. Čisto iz principa jer bismo poslali krivu poruku javnosti kad bismo se ispričavali zbog stvari koje su u domeni javne kritike, a što karikatura i je.

Ovo je prvi put u povijesti od kralja Tomislava da je netko tužio zbog objavljene karikature u novinama”, kazao je Plečko te podsjetio da je ovo “paralelan slučaj, jer je Antolić za isto već tužio i nakladnika, odnosno 24 sata”.