Državni inspektorat, četiri dana nakon prvog trovanja, osjetio potrebu poduzeti nešto: 'Naredili smo povlačenje suspektnih pića'

Fortenova grupa objavila je da privremeno povlači proizvode Coca-Cole s polica

07.11.2023., Osijek - Boce Coca-Cole i Romerquelle vode. Photo: Borna Jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

Četiri dana nakon prvog evidentiranog slučaja trovanja gaziranom vodom Romerquelle, u kojem je jedan mladić u Rijeci završio u bolnici s teškim ozljedama jednjaka, oglasio se Državni inspektorat.

Navode da je Sanitarna inspekcija odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci.

“U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, koji su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ističemo kako u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama”, dodaju u priopćenju.

Izuzeti uzorci i u Zagrebu

“Slijedom zaprimljenih novih informacija tijekom jučerašnjeg dana o događanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela je jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine”, dodaju u priopćenju.

Tvrde i da su uzeti uzorci na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te da je Sanitarna inspekcija obavila inspekcijski nadzor u “trgovačkom društvu u Zagrebu”, ali se ne navodi o kojem je društvu riječ. “U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani, Sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda”, navode.

“Inspekcijsko postupanje je u tijeku te odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzet će zakonom propisane mjere te će Državni inspektorat o istome obavijestiti javnost”, zaključuje se u priopćenju Državnog inspektorata.

Oglasili se iz Coca-Cole

Istovremeno, javili su se i iz tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. u kojoj navode da, slijedom nedavnih događaja, poduzimaju korake kako bi zaštitili javno zdravlje.

“Privremeno povlačimo jednu seriju Coca-Cola Original Taste 500ml u plastičnoj ambalaži (PET) s tržišta prema Usmenom rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske, serija proizvoda Coca-Coca Original Taste, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024.”, navode u priopćenju.

“Iako naša interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, također smo donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage. Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. (s rokom trajanja do veljače 2024.) i 22. lipnja 2023. (s rokom trajanja do ožujka 2024.).”, dodaju u Coca Coli.

Ističu da nastavljaju surađivati s nadležnim tijelima i poduzimaju konkretne aktivnosti kako bi zaštitili potrošače. “Ukoliko imate proizvod s navedenim datumima proizvodnje ljubazno vas molimo da kontaktirate naš Centar za potrošače putem e-mail adrese info.hr@cchellenic.com ili pozivom na 0800 0455”, poručuju građanima iz Coca Cole.

Fortenova grupa povlači Coline proizvode

“S osnovnim ciljem zaštite zdravlja naših kupaca i svih ostalih dionika te odgovornog pristupa ukupnom poslovanju, članice Fortenova grupe – Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic, samoinicijativno i preventivno iz svoje maloprodajne i veleprodajne mreže povlače sva bezalkoholna pića proizvođača Coca-Cola.

Ta privremena odluka Fortenova grupe vrijedit će sve dok od relevantnih institucija i proizvođača ne dobijemo službene informacije o sigurnosti proizvoda i upute o postupanju”, objavili su na korporativnim stranicama.

Nakon Rijeke i drugi gradovi

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je slučaj trovanja bezalkoholnim pićima u KBC-u Rijeka najviše zabrinjavajući. Mladić je hospitaliziran s kemijskom ozljedom jednjaka nakon što je popio Romerquelle.

To je i prvi pacijent od kojeg je krenula priča, a koji se još uvijek nalazi u bolnici. U Zagrebu su se u KBC javile dvije osobe, a od noćas su u zagrebačke i varaždinsku bolnicu stigli novi slučajevi.

Jučerašnji slučajevi u Zagrebu su s ozljedama ždrijela, a slučajevi koji su se javili od noćas još trebaju potvrdu o čemu se radi. Zabrinjavajuće je da se slučajevi pojavljuju u više gradova i da su vezani uz konzumaciju različitih pića i hrane. U istragu slučaja uključile su se sve institucije.