Beroš: 'Imamo 6 novih pacijenata. Nisu pili ista pića, što postavlja određenu sumnju. Neki su konzumirali i, reći ću, slane štapiće'

U zagrebačkom KBC-u pojavili su se novi pacijenti

Do sada su u Hrvatskoj zabilježena četiri slučaja trovanjem povezana s konzumacijom gaziranih pića, a ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu ujutro je rekao da ih ima još. Dodao je da su pacijenti lakše ozlijeđeni te da još treba potvrditi o čemu se radi kod njih.

“Sve institucije rade svoj posao. Zdravstveni sustav je spreman na izazove, postupamo po protokolu. Pravodobno je obaviještena policija i državna tijela. Od noćas imamo još nekoliko novih bolesnika – četvero je u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj na opservaciji i sumnja je na ozljeđivanje kemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu. Svi su s blažim simptomima, svi će biti otpušteni na kućno liječenje. Riječ je o blažim ozljedama za koje je potrebno utvrditi jesu li u vezi s konzumacijom određenih pića. Za sada to možemo reći za dvoje, mjesta panici nema, ali određenom oprezu ima”, kazao je Beroš.

‘Pitanje je zašto je do toga došlo’

“Nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija pića je mogla biti incidentalna, piće je na neki način moglo biti promijenjeno. Institucije su čekale nalaze i u ovom trenutku se čekaju nalazi. Sve je preokrenulo to što su se pojavili slični slučajevi kemijskog trovanja i u drugim gradovima. Pitanje je zašto je do toga došlo. Kad smo doznali za slučajeve u Zagrebu, izašli smo u javnost. Još uvijek nema informacija o tome o čemu se radi”, dodao je.

Komentirao je informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama. “Informacije su bile lažne i krivotvorene i upravo su zbog stvaranja panike bile puštene u javnost. Ja mogu jamčiti da Ministarstvo zdravstva može reagirati na sve izazove. Sve druge institucije rade svoj posao, čim budemo imali rezultate ispitivanja, sve ćemo javno priopćiti”, rekao je Beroš.

Lažne informacije iz Rijeke

Navodi da oboljeli nisu konzumirale iste napitke. “Nisu pili iste napitke, što postavlja određenu sumnju, neki su čak konzumirali i reći ću – slane štapiće. Moramo sve skupa povezati i staviti u realan kontekst, a tada ćemo izvijestiti javnost. Dok sve ne povežemo – pijmo vodu koja je zdravstveno ispravna”, dodao je.

Na pitanje o povlačenju proizvoda, navodi da Državni inspektorat od prekjučer o tome razmišlja. “Brinemo o zdravlju i sigurnosti naših građana, to nam je na prvu mjestu”, kazao je Beroš. “Treba istraživati informacije koje su lažne, u poruci je bila dojava da je u Rijeci više ozlijeđenih, a to je lažna informacija. DIRH, DORH i MUP rade što treba, bude li trebalo uključiti i SOA-u, uključit će se i ona”, zaključio je Beroš.

Ostojić traži da se uključe forenzičari

Četvrtog pacijenta koji je zaprimljen zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem potvrdio je i predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb Rajko Ostojić, koji smatra i da bi se u cijeli slučaj trebalo uključiti forenzičare iz centra Ivan Vučetić.

Dubravka Marija Kreković voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane rekla je da su u HZJZ-u zaprimili i uzorke iz Zagreba. HRT je neslužbeno doznao da su gotovi rezultati istrage HZJZ-a u 16 izuzetih bočica te da su utvrđene određene nepravilnosti.

Slučaj trovanja u Rijeci najviše zabrinjava

Ministar je jučer rekao da je slučaj trovanja bezalkoholnim pićima u KBC-u Rijeka najviše zabrinjavajući. Mladić je hospitaliziran s kemijskom ozljedom jednjaka nakon što je popio Romerquelle. To je i prvi pacijent od kojeg je krenula priča, a koji se još uvijek nalazi u bolnici.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je pozlilo prvom otrovanom te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Jedan mladić od dvojice koji su zatražili liječničku pomoć u zagrebačkom KBC-u konzumirao je Coca-Colu koju je kupio na automatu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Coca Cola Hrvatska potvrdila je u utorak da zna za slučaj trovanja njezinom mineralnom vodom u riječkom kafiću.