Golemi kruzer nasukao se u ledenoj pustoši Grenlanda. Na njemu je 206 putnika, pomoć im stiže najranije u petak

Prema dosadašnjim informacijama, nitko od putnika nije u opasnosti

This photograph taken on August 15, 2023, shows icebergs released by one of the biggest glaciers of the area as it melts due to warm temperatures in the Scoresby Sound Fjord, in Eastern Greenland. The French National Centre for Scientific Research is undertaking an expedition to explore Greenland's isolated fjords, the planet's largest fjord system, which remains vastly understudied. The expedition, arranged by the volunteer-run French initiative Greenlandia, is dedicated to understanding the climate change's effects on Scoresby Fjord and its inhabitants. (Photo by Olivier MORIN / AFP)
FOTO: AFP

Luksuzni kruzer s 206 putnika i članova posade nasukao se na sjeverozapadu Grenlanda, a spasioci do njih ne mogu stići prije petka, objavile su vlasti. Ocean Explorer, koji plovi pod zastavom Bahama, nasukao se u ponedjeljak u Alpefjordu u nacionalnom parku, 1400 kilometara sjeveroistočno od Nuuka, glavnog grada Grenlanda, priopćilo je Združeno arktičko zapovjedništvo danske vojske (JAC).

“Kruzer u nevolji očito je razlog za brigu. Najbliža pomoć je daleko, naše jedinice su daleko, a vrijeme može biti vrlo nepovoljno”, rekao je šef operacija JAC-a Brian Jensen, prenosi Sky News. Dodao je da je najbliži brod danske mornarice udaljen oko 2000 kilometara te da je krenuo prema mjestu nasukavanja. Međutim, na lokaciju će stići najranije u petak.

“U ovoj specifičnoj situaciji ne vidimo izravnu opasnost za ljudske živote ili okoliš, što je ohrabrujuće”, dodao je Jensen.

Mogla bi pomoći plima

Vlasti su stupile u kontakt s drugim brodom za krstarenje u tom području i od njega zatražile da ostane u blizini kako bi pomogao u slučaju da se situacija promijeni.

Nasukani brod za krstarenje možda bi se mogao sam osloboditi tijekom plime, izvijestila je ranije grenlandska televizija KNR. Međutim, JAC je jučer na Facebooku objavio da je brod još uvijek zaglavljen – unatoč plimi. “Bez obzira na to, najvažnije nam je da svi dođu na sigurno”, naveo je Jensen.

Kruzer Ocean Explorer nudi izlete u “neke od najudaljenijih i najudaljenijih destinacija na planetu”, piše na web stranici agencije Aurora Expeditions.