Istraga New York Timesa: strašan masakr 15 civila na tržnici skrivila je zalutala ukrajinska raketa

Analizirali su fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svjedoka, objave na društvenim mrežama

Na tržnici poginulo najmanje 15 ljudi
FOTO: Screenshot/X

Raketni napad na Kostjantinovku u istočnoj Ukrajini, koji se dogodio početkom rujna ove godine, bio je jedan od najsmrtonosnijih u posljednjih nekoliko mjeseci. Poginulo je najmanje 15 civila, a ozlijeđeno više od 30. U napadu je pogođena tržnica, a dijelovi projektila probijali su prozore i zidove pa su neki od stradalih ljudi neprepoznatljivi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ubrzo je za napad okrivio ruske “teroriste”, a izvješće o napadu i njegovu optužbu prenijeli su i mnogi mediji. Tijekom invazije na Ukrajinu, Rusija je sustavno napadala civile, raketirala škole, tržnice i stambene objekte kako bi zastrašila stanovništvo. U Kostjatinovki su u travnju granatirali kuće i dječji vrtić. U napadu je ubijeno šest osoba.

Novinari proveli istragu napada na tržnicu

Istraga The New York Timesa u kojima su prikupljeni dokazi i analizirani fragmenti projektila, satelitske snimke, iskazi svjedoka i objave na društvenim mrežama, sugeriraju da je katastrofalni napad bio rezultat zalutalog ukrajinskog projektila protuzračne obrane koja je ispaljena iz sustava Buk.

Čini se da je napad bio tragična nesreća. Stručnjaci za protuzračnu obranu navode da rakete poput one koja je pala na tržnicu mogu skrenuti s kursa iz više razloga, uključujući kvar na elektronici ili “peraji” za navođenje koja je u trenutku lansiranja mogla biti oštećena ili odsječena.

Vjerojatno kvar usred bitaka u području

Kvar na projektilu vjerojatno se dogodio usred bitaka u okolnom području. Ruske su snage u noći prije granatirale Kostjatinovku, a na Telegramu se pojavilo izvješće o ukrajinskoj topničkoj vatri iz grada samo par minuta prije granatiranja tržnice.

Ukrajinska sigurnosna služba istražuje incident, potvrdio je glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga i dodao da zbog toga prema zakonu ne može ništa dalje komentirati. Ukrajinske vlasti pokušale su spriječiti novinare Timesa u pristupu krhotinama projektila i području na koje je pao neposredno nakon udara, no novinari su uspjeli doći na mjesto događaja, popričati sa svjedocima i pokupiti ostatke oružja.

Doletio iz područja pod kontrolom Ukrajine

Snimke sigurnosnih kamera pokazuju da je projektil doletio u Kostjatinovku iz smjera teritorija pod kontrolom Ukrajine, a ne iza ruskih linija. Dok se čuje zvuk projektila koji se približava, čini se da najmanje četiri pješaka istovremeno okreću glave prema tom zvuku. Okrenuti su prema kameri — u smjeru teritorija pod kontrolom Ukrajine. Nekoliko trenutaka prije nego što udari, vidljiv je odraz projektila na krovovima dva parkirana automobila, pokazujući da putuje sa sjeverozapada.

Bojeva glava projektila detonira nekoliko metara iznad tla neposredno prije udara, razbacujući metalne fragmente. Nastali krater i oštećenje koje se proteže od točke detonacije u skladu su s projektilom koji dolazi sa sjeverozapadne rute, navodi stručnjak za eksplozive novinarima Timesa.

Lansirane dvije rakete zemlja-zrak

Daljnji dokazi otkrivaju da je nekoliko minuta prije udara ukrajinska vojska lansirala dvije rakete zemlja-zrak prema ruskoj bojišnici iz grada Družkivka, 16 kilometara sjeverozapadno od Kostjatinovke. Novinari Timesa bili su u Družkivki kada su čuli ispaljivanje projektila u 14 sati nakon čega je uslijedilo i drugo lansiranje. Igrom slučaja, jedan član istraživačkog tima je glasovnom porukom snimio prvo lansiranje.

Stanovnici Družkivke su dojavili o lansiranju u to vrijeme na lokalnoj Telegram grupi. “Još jedan”, pisalo je u objavi na Telegramu u 14:03. Mještani u blizini lansiranja opisali su ih kao neuobičajeno glasne, glasnije od zvukova rata na koje su navikli, što je u skladu s izjavama svjedoka prošlih lansiranja Buka.

Vrijeme lansiranja u skladu s padom

Vrijeme lansiranja u skladu je s vremenskim okvirom pada projektila koji je pogodio tržnicu u Kostjatinovki, oko 14:04. Osim toga, dva svjedoka koja su razgovarala s novinarima Timesa rekla su da su vidjeli kako su projektili ispaljeni iz Družkivke u smjeru ruske linije bojišnice otprilike u vrijeme udara.

Jedan od njih rekao je da je vidio projektile kako idu u smjeru Kostjatinovke. Ukrajinski vojnik stacioniran u Družkivki je rekao da je čuo dva ispaljivanja projektila otprilike u isto vrijeme. Jedan od svjedoka naveo je da su projektili ispaljeni s polja na periferiji grada, mjesta za koje stanovnici kažu da ga koristi ukrajinska vojska i s kojeg su ranije vidjeli projektile protuzračne obrane.

Ostali tragovi ispaljivanja projektila

Novinari su posjetili to mjesto i vidjeli tragove da ga je nedavno koristila vojska, uključujući rovove, jame za smeće i široke gusjenice velikog vojnog vozila. Još jedan ključni pokazatelj su tragovi plamena.

Različiti projektili protuzračne obrane koji se lansiraju sa zemlje ispaljuju se sa stražnje strane velikog vozila i prilikom ispaljivanja spale okolnu travu. Analiza satelitskih snimaka prije i poslije pokazuje nove spržene tragove oko rovova na dan udara, što vjerojatno ukazuje da je mjesto korišteno za lansiranje projektila.

Nakon napada optužbe na račun Rusije

Nakon napada, ukrajinske vlasti su rekle da su ruske snage koristile projektil ispaljen iz sustava protuzračne obrane S-300, koji je Rusija koristila i za presretanje zrakoplova i za napade na ciljeve na zemlji. No projektil S-300 nosi drugačiju bojevu glavu od one koja je eksplodirala u Kostjatinovki. Metalne fasade zgrada koje su bile najbliže eksploziji bile su probušene stotinama kvadratnih ili pravokutnih rupa, vjerojatno nastalih od kockastih predmeta koje je projektil izbacio prema van.

Mjere rupa i fragmenata pronađenih na mjestu događaja odgovaraju veličinom i oblikom projektilu 9M38, koji ispaljuje mobilno protuzračno vozilo Buk. Poznato je da Ukrajina koristi sustav Buk, kao i Rusija. Neke rupe su manje od 10 milimetara, dok su druge nešto veće. 9M38 sadrži dvije različite veličine kubičnih fragmenata od čvrstog metala: osam milimetara i 13 milimetara.

Novinar pregledao i ostale fragmente

Novinar Timesa je pregledao i ostale fragmente projektila pronađene na više lokacija u Ukrajini koje su ispalili ruski sustavi protuzračne obrane S-300, S-400 i Buk, kao i dva različita američka sustava protuzračne obrane. Njihovi oblici i mjere pokazuju da je štetu na tržnici najvjerojatnije prouzročio 9M38. Dva neovisna vojna stručnjaka za uništavanje bombi, koji su tražili da ostanu anonimni, došli su do istog zaključka i rekli da fragmenti i oštećenja na mjestu udara najviše odgovaraju 9M38.

Zasad je nepoznato zašto je projektil, koji ima domet 43,5 kilometara pao tako blizu – u Kostjatinovku. S nepotrošenim gorivom u svojem raketnom motoru koje je detoniralo ili izgorjelo nakon udara mogao je napraviti rasprostranjene tragove paljevine na tržnici. Ukrajinske vlasti o ovom incidentu nije objavila službeno izvješće.