Iz MVEP-a potvrdili: preminuo jedan od dvojice Hrvata koji su brutalno napadnuti u Dublinu

Policija je izvijestila da su izuzeli snimke nadzornih kamera te da tragaju za počiniteljima

Irish Garda police officers stand on duty at the scene of the November 23 attack on Parnell Street, in Dublin on November 24, 2023. Violence that erupted in Dublin after three children were injured in a knife attack was of a level not  seen for decades, Ireland's police commissioner said on Friday. "What we saw last night was an extraordinary outbreak of violence," Garda Commissioner Drew Harris said. "These are scenes that we have not seen in decades." (Photo by PAUL FAITH / AFP)
FOTO: AFP

Jedan od dvojice Hrvata koji su prošle subote napadnuti u Dublinu danas je podlegao ozljedama, kazali su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“Veleposlanstvo RH u Dublinu obaviješteno je o brutalnom napadu na dvoje hrvatskih državljana, u subotu, 30. ožujka 2024. u Dublinu. U stalnom je kontaktu s irskom policijom i obiteljima napadnutih. Od roditelja jednog od ozlijeđenih hrvatskih državljanina zaprimili su informaciju da je danas preminuo od zadobivenih ozljeda. Zbog ozbiljnosti situacije i samog tijeka istrage trenutno nismo u mogućnosti izlaziti u javnost s daljnjim informacijama”, navode iz MVEP-a.

Hrvatski veleposlanik u Irskoj Davor Vidiš za 24sata je rekao da se čeka istraga. ”Pretpostavljamo, s obzirom na to da se radi o nasilnoj smrti, da će ići obdukcija i zahtjev roditelja da se tijelo prebaci u Hrvatsku. Mi izdajemo dokumentaciju, a na roditeljima je da odluče što će s posmrtnim ostacima. Ovako nešto nam se još nije dogodilo”, kaže.

Napadu prethodila svađa

Podsjetimo, lokalni mediji pisali su da su se dvojica Hrvata tijekom večeri družila u centru Dublina prije nego što su se vratili u područje Clondalkina. Navodno su se posvađali s grupom muškaraca ispred trgovine u četvrti Towers Road prije nego što su ušli u autobus i krenuli za Grange View Way. Ubrzo nakon što su stigli u naselje, na njih je nasrnula grupa muškaraca i brutalno ih napala.

Policija je izvijestila da su uspjeli prikupiti kvalitetne snimke nadzornih kamera te da tragaju za počiniteljima. Irski mediji pišu da policija zasad ne sumnja da je riječ o napadu iz mržnje ili da je rasistički motiviran, no točan motiv još uvijek se pokušava utvrditi.