Šokantno. 'Za dječaka je bilo osigurano mjesto u SOS dječjem selu, ali nisu bila pravovremeno zakazana sudska ročišta...'

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof kaže da se obitelj godinama prati

Tatjana Štritof
FOTO: Screenshot/Danas.hr

U Slavonskom Brodu preminuo je dvogodišnji dječak koji je na smještaj u domu čekao gotovo dvije godine. Iako je odmah po rođenju trebao biti oduzet roditeljima, prema mišljenju stručnih osoba, to se nije dogodilo. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić navodi da se ne radi o krahu sustava.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof komentirala je ovaj tragičan slučaj. Navodi da je inspekcija došla u Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Slavonski Brod. Takvi postupci obično traju oko mjesec dana.

Štritof nije željela govoriti o tome tko je u slučaju smrti dvogodišnjeg dječaka zakazao. “Obitelj je u višegodišnjem kontinuiranom praćenju ureda Slavonski Brod. Nadležni stručni tim ni u jednom trenu nije procijenio da su djeca životno ugrožena i da bi zbog toga trebalo djecu izdvojiti putem žurne mjere”, rekla je.

Bilo je mjesta u domu, ali…

“Kroz procjenu i višegodišnje praćenje obitelji uočeni su razvojni rizici i zbog toga je pokrenut redovni postupak na sudu oduzimanja prava roditeljima na stanovanje s djecom, što ne znači da su djeca bila grubo zanemarena ili zlostavljana, nego bi se privremeno smjestila u ustanovu ili udomiteljsku obitelj, a roditeljima bi se kroz stručnu mjeru pružala pomoć i upućivalo ih se kako bi stvorili uvjeti za povratak djece u obitelj”, objasnila je Štritof.

Postupak je trajao 20 mjeseci. Štritof navodi da je postupak u nadležnosti suda i ona ne može reći zašto je to toliko trajalo. Oni su, navodi, podnijeli prijedlog, no sud je bio taj koji je trebao donijeti konačnu odluku.

Štritof kaže i da je bilo mjesta u domu za dijete. “Mjesto je bilo osigurano, ali nisu bila zakazana sudska ročišta pravovremeno pa se iz tog razloga mjesto izgubilo”, dodaje i navodi da je mjesto bilo osigurano u SOS dječjem selu Ladimirevci, piše Danas.hr.

Žurno izdvajanje ide bez odgode

Štritof navodi da, kad je riječ o žurnoj mjeri, kad je djetetu ugrožen život i treba ga maknuti iz obitelji, sve ustanove bez odgode postupaju po usmenim rješenjima Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

“Ustanove stvarno poštuju upute Ministarstva, u tome ide prilog i činjenica da je prošle godine 278 djece putem žurne mjere izdvojeno i svi su žurno isti dan smješteni u ustanovu”, dodaje.

“Kad se radi o redovnim sudskim postupcima, prijedlog je nadležnog područnog ureda koji prati obitelj, na sudu se vodi postupak i sud je taj koji odlučuje hoće li usvojiti prijedlog ili ne, a paralelno nadležni stručni timovi pružaju podršku, pomoć i savjetovanje kroz odgovarajuće mjere obiteljsko-pravne zaštite”, zaključuje Štritof.