Papa Franjo unatoč lošem zdravlju planira najdulje putovanje dosad

Dopiranje do Azije mu je jedan od prioriteta

Pope Francis presides the Easter vigil as part of the Holy Week celebrations, at St Peter's Basilica in the Vatican on March 30, 2024. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo planira se u rujnu otisnuti na svoje najdulje putovanje u pontifikatu, u gotovo dvotjedni posjet azijskim zemljama, što mu je davna želja, objavio je Vatikan u petak.

Putovanje Azijom i Oceanijom već je neko vrijeme na Franjinom dnevnom redu, ali sumnjalo se hoće li se 87-godišnji poglavar Katoličke Crkve upustiti s obzirom na njegovu sve veću krhkost i niz preskakanja obaveza zbog zdravstvenih problema.

Njegovo posljednje međunarodno putovanje bio je dvodnevni boravak u Marseilleu u Francuskoj u rujnu prošle godine. U studenome je odustao od putovanja na klimatsku konferenciju COP28 u Dubaiju zbog upale pluća.

Patio od prehlada, bronhitisa i gripe

Franjo u rujnu planira u Indoneziju 3. i 6. rujna, u Papuu Novu Gvineju između 6. i 9. rujna, u Istočni Timor od 9. do 11. rujna te u Singapur od 11. do 13. rujna. Vijetnam, koji su vatikanski dužnosnici spominjali kao još jednu destinaciju tijekom gotovo dvotjednog putovanja Azijom i Oceanijom, nije spomenut u objavi.

Posljednjih mjeseci Papa je povremeno patio od prehlada, bronhitisa i gripe, a zbog bolesti koljena potrebna su mu invalidska kolica ili štap za kretanje.

Njegov ovogodišnji program predviđa i pohode u Italiji, u Veneciju 28. travnja, Veronu 18. svibnja i u Trst 7. srpnja te posjet Belgiji čiji datumi nisu potvrđeni, ali se očekuju u drugoj polovici rujna.

Dopiranje do Azije jedan od prioriteta

Argentinski papa, prvi s takozvanog globalnog juga, dopiranje do Azije postavio je kao jedan od prioriteta svog pontifikata, tijekom kojeg je Vatikan sklopio povijestan, ali kontroverzan dogovor s Kinom o imenovanju biskupa.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska nacija na svijetu i njezinih osam milijuna katolika predstavlja oko tri posto ukupnog stanovništva. Istočni Timor, uz Filipine, jedina je pretežno katolička zemlja u Aziji.

U Singapuru katolici čine oko sedam posto stanovnika starijih od 15 ili više godina, pokazao je popis iz 2020., dok su u Papui Novoj Gvineji oko 26 posto stanovništva katolici, prema izvješću o vjerskim slobodama američkog State Departmenta.