Profesor povijesti godinama spolno zlostavljao sina i suprugu, iživljavao se na njima, prijetio im. Dobio 19 mjeseci zatvora

Mučan slučaj po sudovima se povlači već gotovo cijelo desetljeće

03.09.2012., , Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje Dragi Tadicu zbog pokusaja podmicivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda na kojem su svjedocili Kresimir Bubalo, Josip Tolic. Prazna sudnica.rPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Općinski sud iz središnje Hrvatske nepravomoćno je osudio 62-godišnjeg profesora povijesti na godinu dana i sedam mjeseci zatvora zbog spolnog zlostavljanja maloljetnog sina i supruge. Tereti ga se za četiri kaznena djela bludnih radnji i spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina te dvije povrede djetetovih prava.

U optužnici se navodi da je od sredine do kraja 2012. na adresi stanovanja, s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona, sina dirao po spolovilu, govoreći mu “kako je to djevojački cvijet i da djevojke vole velike cvjetove”.

Istu stvar učinio je i godinu dana kasnije, te je pritom bludničio nad dječakom. Također se navodi da je suprugu spolno zlostavljao od sredine 2012. do jeseni 2014., sve dok nije pobjegla od njega s djecom.

Preinačena optužnica

Profesor je zbog ovog slučaja došao u fokus javnosti prije pet godina kada se saznalo da unatoč teškim optužbama za spolno zlostavljanje radi u jednoj školi s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je optužnicom od 1. prosinca 2016. profesora teretilo za spolno zlostavljanje djece mlađe od 15 godina. Rješenjem Vrhovnog suda od 15. svibnja 2019., prihvaćen je prijedlog Općinskog suda u Šibeniku da se nadležnost za vođenje kaznenog postupka protiv profesora prebaci na Općinski sud u Virovitici.

Zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Virovitici djelomično je izmijenila optužnicu protiv 62-godišnjaka na raspravi od 20. svibnja 2022., te dopunila i opet izmijenila optužnicu podneskom od 21. rujna 2022.

Vadio spolovilo pred djecom

Njegova izvanbračna supruga sada je na sudu svjedočila da je 62-godišnjak prijetio djeci, spolno zlostavljao sina, bacao hranu, tjerao ženu da klekne na koljena i moli za oprost jer je gazda kuće, vukao je po stanu i čupao za kosu, govorio joj da će je “pojesti mrak” i “smjestiti je u ludnicu”, tvrdeći da tamo ima veze.

Također, svjedočila je da ju je znao pred djecom gurnuti na pod, držati je za kosu, nakon čega bi izvadio svoje spolovilo i gurao ga prema njenom licu, pritom govoreći sinu da “prljava ženska usta uvijek treba ku**** začepiti”.

U ovaj slučaj umiješao se i centar za socijalnu skrb te je odlukom Općinskog suda određena mjera viđanja djece, pa je profesor svog sina i kćer mogao viđati tri puta tjedno. No, djeca bi od oca, kazala je njegova izvanbračna supruga, dolazila u “strašnom psihofizičkom stanju, izudarana po licu i tijelu, otrovana duhanom, krvavih i upaljenih genitalija”.

Centar joj govorio da odustane

Kad je o svemu progovorila socijalnoj radnici u nadležnom Centru, kazavši da je u braku više puta silovana, žrtva je kazala da su je “upozorili da te stvari ne spominje jer u Hrvatskoj ne postoji silovanje u braku”.

U Centru su joj, kazala je na sudu, također objašnjavali da će “ako to nastavi pričati, biti proglašena ludom i ostati bez djece jer joj je partner ugledni član društva kojeg štite više instance”.

Ispričala je i da je na sve njene prijave nasilja nad djecom i njom dobila odgovor da prestane prijavljivati 62-godišnjaka, da to neće ići u njenu korist te da “mora biti svjesna da ima posla sa uglednim članom društva te ga štite više instance”.

‘Postupak je utjecao na moju karijeru’

Profesor povijesti branio se na sudu tvrdnjama da su optužbe koje mu se stavljaju na teret degutantne, poricao je spolno zlostavljanje vlastitog sina i nevjenčane supruge, tvrdeći da je neistinito govorila da ju je “gurao pod kauč i glavu joj držao u pećnici”.

Ovaj kazneni postupak je direktno utjecao na moju profesionalnu karijeru jer me u medijima oblatila pa su izašli članci ‘Profesor povijesti pedofil‘, a kako je bila podignuta optužnica, automatski sam suspendiran. I sada radim na baušteli u Njemačkoj”, kazao je.

No, sud ga je nepravomoćno osudio na spomenutu kaznu zatvora od godinu dana i sedam mjeseci te mora platiti 254 eura sudskih troškova. Prilikom određivanja kazne, sud je kao olakotnu okolnost cijenio njegovu raniju neosuđivanost, dok mu je kao otegotno uzet u obzir značaj i težina djela.