Šef saveza za mentalno zdravlje: ‘Hvala hrabrom Aleksandru Stankoviću, njegov istup o depresiji izrazito je važan’

'Ovo je, u smislu širenja svijesti, u Hrvatskoj do sada najveći pojedinačni korak', kazao je o Stankovićevoj odluci da napiše knjigu 'Depra'

29.10.2021., Zagreb - Aleksandar Stankovic, voditelj i urednik emisije Nedjeljom u 2.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tin Pongrac, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) gostovao je u programu N1 televizije i komentirao zabrinjavajući porast samoubojstava mladih.

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj je prošle godine suicid počinilo 529 osoba. Najalarmantniji podaci odnose se na djecu i mlade: u dobnoj skupini do 25 godina, bilo je 38 suicida, što je porast od 52 posto u odnosu na godinu ranije.

“Brigom za mentalno zdravlje i nekim organiziranim djelovanjem u Republici Hrvatskoj na prevenciji suicida mogli bi se doslovno spasiti živote. To pokazuju skandinavske zemlje, gdje se značajno smanjila stopa suicida nakon što su uveli nacionalne strategije”, kazao je Tin Pongrac.

‘Svaka mu pohvala’

Istaknuo je pritom kako su u senzibiliziranju javnosti za nužnost brige o mentalnom zdravlju presudne poznate osobe. Stoga je pohvalio Aleksandra Stankovića, zbog hrabrosti da javno progovori o borbi s depresijom u svojoj knjizi Depra koja uskoro izlazi u izdanju Telegrama.

“Pohvalio bih ga što je hrabro izašao s time, to nije lako učiniti, zato mu svaka čast. Izrazito je važno širiti na taj način svijest u javnosti i mislim da je to, u smislu širenja svijesti o tom problemu, u Hrvatskoj do sada najveći pojedinačni korak. Tako da, svaka mu pohvala”, kazao je.

Najjače javne osobe

Objasnio je kako je svjetsko iskustvo pokazalo zašto su istupi javnih osoba na ovu temu presudni. “Najjače su javne osobe. Psihopati udaraju na najslabije i da netko tko je nezaposlen i u teškoj životnoj situaciji izađe s tim podacima, udarit će na njega i iskoristiti tu njegovu slabost. Znači, Aleksandar Stanković je toliko jaka javna osoba da za njega nema te opasnosti, on se može obraniti”, rekao je.

Naglasio je i da postoji stigmatizacija oko tema vezanih uz samoubojstva u Hrvatskoj i da je potrebno više razgovarati o ovom ozbiljnom problemu kako bi se spriječile tragedije i pomoglo ljudima u krizi.