Video: S Opus Arene u Osijeku, supermodernog stadiona vrijednog 80 milijuna eura koji su financirali Mađari, otpadaju komadi betona

Početkom srpnja 2023. godine dovršen je nogometni stadion Opus Arena u Osijeku

Opus Arena
FOTO: Screenshot/Facebook,Osijek_moj_grad

U nedjelju je u osječkoj Opus Areni odigran derbi između Osijeka i Dinama. Za vrijeme utakmice, s dijela istočne tribine Opus Arene otpao je jedan komad betona. U incidentu nitko nije ozlijeđen, a iz NK Osijeka su najavili hitan pregled stadiona radi utvrđivanja uzroka nemilog događaja, kao i odgovornosti za isti.

NK Osijek se u službenom priopćenju ispričao “svima koji su mogli biti ugroženi u takvim okolnostima pa i zbog samog osjećaja nelagode u tim trenucima”.

“Odmah po saznanju o spomenutom događaju, izvršen je inicijalni pregled istočne tribine te je utvrđeno da je došlo do odvajanja zaštitnog sloja betona, a ti su radovi izvođeni u prvoj fazi izgradnje stadiona Opus Arena, tijekom 2020., kada je radove izvodila tvrtka Eurokamen d.o.o. Uočena su oštećenja na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu, odnosno nisu zamijećena nikakva vidljiva konstruktivna oštećenja same konstrukcije tribine”, priopćili su iz osječkog nogometnog prvoligaša te najavili hitan pregled stadiona kako bi se moglo žurno pristupiti odgovarajućoj sanaciji.

Utvrdit će se uzrok oštećenja i odgovornost

“Napominjemo kako će se istovremeno poduzeti i radnje s ciljem utvrđenja samoga uzroka oštećenja i odgovornosti sudionika u izgradnji stadiona za ista”, stoji na kraju priopćenja.

Građani su ostali u čudu zbog betona koji je otpao, pogotovo zbog toga što je riječ o potpuno novom stadionu. Osječani su početkom srpnja 2023. mogli vidjeti netom dovršeni nogometni stadion Opus Arena. Riječ je o najmodernijem stadionu u Hrvatskoj, izgrađenom mađarskim novcem.

Za vrijeme večerašnje utakmice Osijek Dinamo#osijekmojgrad #osijekNK Osijek SiB.hr

Posted by Osijek moj grad on Sunday, March 3, 2024

Iskapanje otpada dva dana nakon otvorenja

Samo dva dana nakon što je Opus Arena pokazala svoje spektakularno blještavilo, u ponedjeljak, 3. srpnja, pokazala se druga, ružna strana medalje o kojoj je pisao Telegram: počelo je iskapanje i odvoz ogromne količine građevinskog otpada koji su izvođači radova nepropisno zatrpali tik uz stadion, izvan njegove ograde, stotinjak metara od novih tribina.

Plastiku, stiropor, beton, žicu, najlonsku ambalažu i tko zna što sve još, trebalo je zbrinuti na odgovarajući način. Izvođač radova je tone otpada odlučio nasuti uz pristupni put i sve pokriti slojem zemlje kako bi ostao nevidljiv. Tri mjeseca nakon što su zatrpali otpad, užurbano su ga iskapali i odvozili nastojeći teren dovesti u prvobitno stanje.

Više kamiona, jedan od njih s prikolicom, od 7 do 17 sati neprekidno je odvozilo silne količine otpada. U prva dva dana odvezeno je stotinjak kamiona. Svaki od njih odjednom može prevesti i 20 kubičnih metara tereta što znači da je u prva dva dana odvezeno najmanje 2000 kubičnih metara građevinskog otpada.