Ova umjetnica stvara glazbu doslovno osluškujući mozak. I to bi mogla biti odlična vijest za liječenje

Grace Leslie istražuje vezu između glazbe i našeg mozga

ZADNJA IZMJENA: pro. 10, 2016
Foto: YouTube

Glazba može imati snažan utjecaj na naše tijelo. Dobra melodija može poslati pravu poplavu emocija kroz nas i stvoriti nekontrolirane porive za ples. Istraživanja su pokazala da prilikom slušanja glazbenog djela uživamo, a naš mozak reagira električnom aktivnosti.

Grace Leslie, postdoktorantica na Technology Media Labu na institutu u Massachusettsu pokušava istražiti vezi između glazbe i našeg mozga. Nedavno je o svom radu govorila na BBC-evom summitu o idejama koje će u budućnosti promijeniti svijet, koji je održan u Sydneyu, piše BBC.

Sablasno ritmičko zujanje

Koristeći opremu koja prati električnu aktivnost njenog mozga, promjene otkucaja srca i suptilne promjene u provodljivosti kože, ona proizvodi glazbu iz signala koje proizvodi njeno vlastito tijelo dok je na pozornici. Leslie proizvodi te signale pute elektročnikog sintisajzera. Također može i filtrirati zvukove iz glazbenih instrumenata, poput flaute,i spajati ih sa signalima svoga tijela, te napraviti miks putem računala.

Te izvedbe spoj su sablasnog, ritmičkog zujanja i melodije koja će vas naježiti. Leslie vjeruje da se ovaj inovativni oblik glazbenog izričaja može koristiti za pomoć onima koji imaju poteškoća u interakciji sa svijetom, kao što su osobe s autizmom.

Govoreći na BBC Future u Sydneyu prošlog mjeseca, rekla je kako takve umjetničke terapije mogu pomoći pacijentima da prepoznaju i reguliraju svoje raspoloženje.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3034 članka Više o autoru