Spoj u avokadu ublažava znakove dijabetesa, tvrdi studija

Sadrži molekule masti koje sigurno mogu pojačati osjetljivost na inzulin

Fresh avocado pattern on a blue background flat lay
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Avokado je, čini se, puno više od ukusnog dodatka prehrani. On sadrži molekule masti koje sigurno mogu pojačati osjetljivost na inzulin. Studija koju su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Guelphu u Kanadi sugerira da ovaj spoj kojeg ima isključivo u avokadu, može preduhitriti ili prevenirati znakove dijabetesa tipa II kod miševa, javlja Medical News Today.

Spoj o kojem je u studiji riječ je molekula masti, avokadin B ili AvoB. Znanstvenici su testirali i sigurnost spoja kod ljudi, a otkrića su objavljena u časopisu Molecular Nutrition & Food Research.

Kako su miševi reagirali na AvoB?

Dijabetes tipa II spriječava tijelo da ispravno razgrađuje glukozu. Dijabetičari ili ne proizvode dovoljno hormona inzulina ili ga ne mogu učinkovito iskoristiti. Bilo koja vrsta dijabetesa može uzrokovati da u krvi ostane previše glukoze, a ako se ne regulira, nastaje niz ozbiljnih zdravstvenih problema.

Istraživanje sveučilišta u Guelphu koje je vodio izvanredni profesor, doktor znanosti Paul Spagnuolo, posebno se osvrnulo na otpornost na inzulin. Otpornost na inzulin javlja se kad mitohondriji u stanicama ne mogu oksidacijom sagorjeti masne kiseline. Kod dijabetesa ta je oksidacija nepotpuna.

Miševi su 8 tjedana hranjeni hranom s visokim udjelom masti kako bi se promicala pretilost i inzulinska rezistencija. Zatim je kod pola miševa dodan AvoB. Miševi koji su uzimali AvoB sporije su dobivali na težini, a osjetljivost na inzulin se povećala. Znanstvenici zaključuju da je AvoB djelovao protiv nepotpune mitohondrijske oksidacije masne kiseline u mišićima i gušterači, osiguravajući potpunu oksidaciju masti. Tako je došlo do poboljšane tolerancije i upotrebe glukoze i pojačala se osjetljivost na inzulin.

Nije dovoljno samo pojesti avokado

Kod ljudi nisu primijećeni negativni učinci spoja na jetru, mišiće ili bubrege, niti se pokazala toksičnost ovisna o dozi što je iznimno važno za nastavak istraživanja. Zabilježeni su i neki gubici težine ali statistički beznačajni. U Kanadi će već slijedeće godine stići odobrenje prodaje AvoB u obliku praška i tableta. Sada počinju klinička istraživanja da bi se točno ustanovila učinkovitost.

Profesor Spagnuolo upozorava da jednostavno jedenje avokada neće osigurati dovoljno AvoB. Količina ovog spoja varira od voćke do voćke i ne zna se na koji ga točno način tijelo ekstrahira iz avokada. Daljnja istraživanja otkrivati će može li AvoB biti dio slagalice koji nedostaje za efikasnije upravljanje dijabetesom.