Stručnjaci kažu da je ovo šest vrsta hrane koju biste, ako želite sačuvati zdravlje mozga, trebali izbjegavati
Oprezno s umjetnim sladilima, glutenom, slatkim pićima i ribom
Vjerojatno ste puno čuli o hrani koja potiče rad mozga kao na primjer borovnice ili losos koji čuvaju memoriju i oštrinu mozga. I mudro ih je jesti.
Ali koji su krivci za kognitivne otklone koji rade štetu, stvaraju u mozgu omaglicu ili još gore Alzheimer?
Neurolozi i psiholozi načinili su listu hrane koju treba izbjegavati jer je i ono što ne bi trebali jesti jednako važno kao i ono što se preporučuje da jedemo.
1. Umjetna sladila
Prošle je godine grupa izraelskih znanstvenika pokazala da konzumiranje beskalorijskih zaslađivača mijenja crijevne bakterije na način da olakšava nastajanje dijabetesa tipa dva. A ako imate dijabetes, četiri puta je vjerojatnje da ćete dobiti Alzheimer. Dijabetes stvara manju osjetljivost na inzulin, šećer u krvi se povisuje, a to dramatično povisuje opasnost rizika degeneracije mozga. Ljudi koji konzumiraju umjetne zaslađivače imaju čak veći rizik nastanka dijabetesa nego oni koji piju zaslađene sokove.
2. Riba koja sadrži visoke vrijednosti žive
Živa se uglavnom konzumira ribom, onom većom koja dulje živi pa zato tijekom života akumulira više ovog neurotoksina. Živa utječe na kongnitivne sposobnosti ljudi i njihovo rasuđivanje ali osobito pogađa cerebelum, dio mozga koji upravlja ravnotežom, koordinacijom pokreta i vidom. Jedite tunu ali ne više od jednom tjedno. Morski pas, sabljarka ili skuša sadrže veće količine žive. Jedite raznoliku ribu i školjke koje imaju malo žive kao rakovi, škampi, tuna u konzervi.
3. Polugotovi keksi
Trebali bi izbjegavati polugotove kekse i tijesto za pizzu. Trans masti koje se koriste da bi se dobila potrebna tekstura tijesta, opasne su. Većina trans masti je zabranjena ali ako ih je i samo 0.5g po porciji, proizvođači tvrde da ih nema. Trans masti štete mozgu, izazivajući upale, skupljanje mozga i ometaju živčanu transmisiju. Mogu čak oštetiti sjećanja.
4. Slatka pića
Još jedan razlog zašto treba izbjegavati zaslađena pića. Ona ne smanjuju glad kao čvrsta hrana istog broja kalorija pa jedemo više nego što treba. To su samo prazne kalorije.
5. Gluten
Liječnica Kelly Brogan, autorica popularne knjige A Mind of Your Own, tvrdi da je poslije dugogodišnjeg proučavanja dostupne medicinske literature o slučajevima psihoza i depresije, započela u svojoj praksi savjetovati ljudima da izbjegavaju gluten. Pacijenti su pokazali napredak u bistrijem zaključivanju, ravnijem trbuhu i kosa im je bila gušća. Da li gluten šteti i vašim crijevima i mozgu, može se ustanoviti jedino ako iskušate prehranu bez glutena, svega što sadrži brašno i skrivene izvore glutena.
6. Procesirana hrana
Najbolje bi bilo posve izbjegavati procesuiranu hranu. Ta hrana sadrži trans masti koje su štetne za srce i mozak uz to što dolaze sa velikim količinama šećera i drugih umjetnih sastojaka. Ova umjetna hrana lišava nas korisnih nutrijenata, izaziva pretilost i upale koje štete mozgu.