Zeleni čaj može spriječiti komplikacije kod dijabetesa, tvrdi nova brazilska studija

Zeleni čaj i kako sadrže supstance koje pomažu u liječenju dijabetesa

FOTO: A Girl With Tea/Flickr

Brazilska studija tvrdi da zeleni čaj i kakao mogu pomoći zaustavljanju nekih komplikacija dijabetesa. Zeleni čaj i kakao sadrže supstance koje mogu pomoći prevenciji i liječenju bubrežnih komplikacija i lezija retine koje uzrokuje dijabetes, kažu znanstvenici, a prenosi australski CBS.

Ova saznanja stižu sa brazilskog Campinas State University. Koautor studije Jose Butori Lopes de Faria, kaže da je projekt, proveden na ozbiljan i rigorozan način, pokazao da zeleni čaj i kakao reduciraju umiranje podocita, stanica koje brane transfer bjelančevina u urin.

Transfer bjelančevina u urin je glavni poremećaj rada bubrega kod pacijenata sa dijabetesom. Koristan utjecaj kakaa i zelenog čaja pripisuje se prisutnosti polifenola, a kod kakaa znanstvenici su našli i druge supstance koje mogu pomoći liječenju efekata dijabetesa.

Korisni efekti teobromina

Jedna od njih je teobromin, alkaloid koji aktivira živčani sustav. Mogući dobri efekti teobromina nikad prije nisu opisani u literaturi, kaže oftalmologica Jaqueline Mendon.

Studija je rađena na štakorima kod kojih je induciran dijabetes i na stanicama tkiva štakora i ljudi koji su bili izloženi visokim koncetracijama glukoze da se simulira dijabetes.

Zeleni čaj i kakao poznati su po antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Čaj možda osigurava zaštitu od kardiovaskularnih bolesti dok kakao smanjuje sistolički tlak.