Zastupnicima Europskog parlamenta odobren pristup svim dokumentima koji se odnose na TTIP

Pristup uključuje i konsolidirane dokumente koje sadrže pregovaračke pozicije SAD-a

FOTO: Wikipedia

Zastupnici u Europskom parlamentu dobit će pristup u sve kategorije dosad povjerljivih dokumenata o pregovorima Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a koji se odnose na Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP), priopćeno je danas iz Europskog parlamenta.

“Jedanaest mjeseci pregovora s Komisijom se isplatilo. Rezultat je velika pobjeda za Europski parlament – svi zastupnici Europskog parlamenta moći će koristiti svoje demokratsko pravo i dužnost u pogledu pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu”, izjavio je Bernd Lange, šef odbora za trgovinu koji je vodio pregovore.

“Uvjeti za pristupanje koje smo ispregovarali znatno će povećati transparentnost procesa u pregovorima oko TTIP-a. To što smo danas postigli jest presedan za transprentnost u budućim trgovinskim pregovorima.”

Pristup konsolidiranim dokumentima

Zastupnici će imati pristup konsolidiranim dokumentima koji sadržavaju i pregovaračke pozicije Sjedinjenih Američkih Država, a dokumentacija će za čitanje biti dostupna posebno sigurnoj sobi za čitanje u prostorijama Europskog parlamenta u Bruxellesu. Zastupnici će prilikom čitanja moći raditi zabilješke i sve informacije iz dokumenata moći će koristiti za pripremanje svojeg daljnjeg političkog djelovanja.

Pregovori o TTIP sporazumu odvijali su tajnosti, što je doprinosilo podjelama i kontravezama o njegovom sadržaju. Zastupnicima Europskog parlamenta tek je početkom godine omogućen uvid u dokumente uz snažne sigurnosne mjere. Tako su pravo na pristup imali jedino uz prisutstvo sigurnosnog službenika. Pravo su tada iskoristili i hrvatski parlamentarci Biljana Borzan i Davor Škrlec, koji su svoje iskustvo s tajnom sobom i dokumentima TTIP-a uspoređivali sa špijunskim filmovima i ulasku u tajne bankovne trezore.