Biznis & tech

Američka Visa kupuje Visa Europe za 21,2 milijarde dolara, jačaju poziciju prema Mastercardu

Visa Europe trenutno je u vlasništvu više od 3000 banaka

FOTO: AFP

Kartičarska kuća Visa Inc u ponedjeljak je najavila kupnju svoje bivše podružnice Visa Europe za najviše 21,2 milijardi eura, javlja Wall Street Journal. Visa Inc i Visa Europe su sve do 2007. godine bile dio globalne mreže Visa International Service Association u vlasništvu banaka. Većina njihovih odjela objedinjena je u Visa Inc koja je izašla na burzu 2008. godine, a Visa Europe je ostala zasebna cjelina.

Prema sporazumu, Visa Inc. će bankama (u čijem je vlasništvu Visa Europe) isplatiti 11,5 milijardi eura u gotovini i 5 milijardi u dionicama, a sporazum uključuje i isplatu dodatnih 4,7 milijardi eura četiri godine nakon zaključenja transakcije, ovisno o postignutim rezultatima u prihodima.

Visa Europe je trenutačno u vlasništvu više od tri tisuće banaka. Chirantan Barua, analitičar u Sanford C. Bernsteinu kazao je da će od sadašnjih vlasnika Vise transakcijom najviše profitirati Barclays, Royal Bank of Scotland Group i HSBC Holdings.

Jačanje tržišne pozicije

“Integracija u jedan globalni biznis osigurat će nam dovoljno financijske snage i operativne sposobnosti za ubrzavanje nove generacije plaćanja u Europi, rekao je Nicolas Huss, CEO Visa Europe u priopćenju povodom objave udruživanja. Osim toga, europska će Visa ovako dodatno ojačati svoju poziciju u odnosu na konkurentski MasterCard. Tržišni udio Visa Europe, prema informaciji objavljenoj na njihovim stranicama, u 2013. godine je iznosio 52,2 posto.

Krajem listopada u opticaju je oko 500 milijuna kartica Visa diljem Europe, a ukupni obujam plaćanja obavljenih putem Visa Europe kartica iznosio je 1,5 trilijuna eura. Na godišnjoj razini Visa Europe procesuira otprilike 18 milijardi transakcija, a sve to u suradnji s oko 3 tisuće financijskih institucija u 38 država.

Objavljeni financijski rezultati

U ponedjeljak Visa Inc je objavila financijske rezultate za prethodni kvartal prema kojima je prihod narasto za 11 posto na 3,57 milijardi dolara, s neto dobiti od 1,51 milijardi dolara, odnosno 62 centa po dionici.

U priopćenju ne navodi da je snažan dolar utjecao na rezultate negativno utjecao na financijske rezultate kompanije za otprilike tri postotna boda, a jači dolar i neravnomjeran rast gospodarstva mogao bi negativno utjecati na financijske rezultate u budućnosti.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu