Boeingov taksi dron imao je prvi uspješni testni let, najavljuju revoluciju u gradskom prometu

Premda je let bio kratak, ovo je veliki korak u razvoju

ZADNJA IZMJENA: sij 24, 2019
Foto: Boeing/Instagram

Boeing je objavio da su uspješno odradili prvi testni let svojeg autonomnog putničkog vozila, skraćenog naziva PAV (passenger air vehicle) u Manassasu u Virginiji. Premda je u testnom letu PAV lebdio nekoliko trenutaka i nekoliko metara iznad zemlje,ovo je veliki uspjeh za najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova koji najavljuje revoluciju u urbanom prijevozu i dostavama. Polijetanje, lebdenje i slijetanje, za koje iz Boeinga ističu da je često velik problem u razvoju, odrađeno je glatko, bez ikakvih problema.

Boeingov PAV je dugačak 9 metara, a jednim dijelom je helikopter, drugim dron, a trećim avion. PAV je električna letjelica, koja može vertikalno uzletjeti (VTOL) poput helikoptera, a zbog avionskih elemenata iz Boeinga očekuju da će PAV moći postići i relativno visoke brzine letenja. Letjelica bi trebala biti posve autonomna, poput drona, dakle bez pilota. U gradovima budućnosti putnici bi se, dakle, trebali razvoziti u bespilotnoj letjelici, pokretanoj električnom energijom.

Bit će putničkih i teretnih verzija

PAV se prvi puta počeo spominjati prije otprilike godinu dana, kada je još bio u konceptnoj fazi, a impresivno je što je Boeing i tako kratkom roku uspio proizvesti funkcionalni prototip. Boeing želi da njihova letjelica ima domet od oko 80 kilometara s jednim punjenjem. Trebalo bi također biti dostupno nekoliko verzija, jedna za dva putnika, druga za četiri, te treća zasebna teretna verzija s nosivosti od oko 230 kilograma.

Inače, Boeing se na ovom području natječe i protiv svojeg najvećeg rivala, europskog Airbusa, ali i nekoliko manjih kompanija koje žele napraviti sličnu letjelicu. Uber također radi na sličnom načinu prijevoza kroz svoj projekt Uber Elevate. Premda je najavljen još 2017. godine, nismo previše čuli o njima, osim što je Uberov šef početkom 2018. godine rekao kako i dalje rade na tome.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program