Dioničari tuže Twitter, kažu da im je kompanija malo lagala o tome kako (loše) zapravo stoji

Optuženi su da su lažnim tvrdnjama napuhali vrijednost dionice

ZADNJA IZMJENA: ruj 19, 2016
Foto: AFP

Zbog dugotrajne staganacije u rastu, Twitter sada ima i pravnih problema sa svojim ulagačima. Jedna od dioničarki podignula je tužbu u kojoj tvrdi da je kompanija Jacka Dorseyja obmanula investitore u pogledu ključnih parametara kojima se prati uspješnost i rast platforme, uključujući broj i angažman korisnika, piše Bloomberg.

Tužiteljica i dioničarka Doris Shenwick tvrdi da su ondašnji izvršni direktor Dick Costolo i financijski direktor Anthony Noto iznijeli lažne tvrdnje koje su rezultirale umjetnim napuhivanjem vrijednosti dionice u razdoblju između financijskih izvješća četvrtog kvartala 2014. do drugog kvartala 2015. Izvršno vodstvo Twittera tada je obećavalo ulagačima da će broj mjesečno aktivnih korisnika premašiti 500 milijuna u srednjoročnom razdoblju, a u daljnjoj perspektivi narasti i na milijardu korisnika.

Ljudi odlaze na Instagram i Snapchat

“Twitter nije ostvario ni jednu od dvije prezentirane projekcije rasta, i prikrio da zapravo nije imao nikakav temelj za iznesene procjene”, stoji u tužbi. Pokrenuta tužba je tzv. class action, odnosno zajednička tužba, koja zastupa interese svih dioničara koji su kupili dionice između 6. veljače i 28. srpnja 2015. godine.

Dvije godine od danog obećanja, situacija je takva da se Twitter bori za zadržavanje postojećih korisnika koji sve više migriraju na društvene mreže poput Instagrama i Snapchata. Potonji je u posljednjih godinu dana postao deveta najpopularnija aplikacija u SAD-u. S brojem dnevno aktivnih korisnika od 150 milijuna prešišali su Twitter, koji ima nešto manje od 140 milijuna dnevno aktivnih korisnika. Prema posljednjim poznatim podacima, s krajem lipnja ove godine Twitter ima 313 milijuna mjesečno aktivnih korisnika.

Blagi oporavak nakon ugovora s NFL-om

Nakon niza loših financijskih rezultata i višegodišnje stagnacije u rastu korisničke baze, Twitterova cijena dionice je sredinom prošle godine potopljena na nešto malo iznad 10 dolara. U međuvremenu, njezina se vrijednost malo oporavila i narasla na oko 19 dolara, ponajviše zbog ugovora s Nacionalnom ligom američkog nogometa (NFL) o video streamingu utakmica na platformi. Ipak, to je i dalje iznos ispod cijene od 26 dolara koju je Twitter imao prilikom izlistavanja na burzi.

Twitter je prava za prijenos navodno platio oko 10 milijuna dolara. Prva utakmica NFL-a emitirana na platofrmi, ona između Buffalo Billsa i New York Jetsa, zabilježila je doseg od dva milijuna ljudi, a dionica je odmah skočila za oko četiri posto.

Još je teško procijeniti što bi sud mogao odlučiti

Videostreaming je omogućavao ljudima da uz praćenje utakmice objavljuju tvitove i video tvitove drugih korisnika pokraj prozora u kojem se prikazivala utakmica. Twitter će ove sezone emitirati još devet utakmica NFL-a.

Što se same tužbe tiče, teško je predvidjeti kolike su šanse da se sud prikloni optužbama dioničara. Kako piše Re/Code, u zakonu koji uređuje tržište dionicama u Sjedinjenim Državama (Securities Exchange Act of 1934) postoji formulacija o postojanju odgovornosti u slučaju pogrešnog prikazivanja ili propusta u navođenju važnih činjenica, na temelju kojih će investitori donijeti odluku o kupnji i prodaji dionica. U tužbi se ne navodi koliko dionica tužiteljica Shenwick ima, niti hoće li joj se u tužbi pridružiti drugi ulagači.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program