Google je izbacio Duo, novu besplatnu aplikaciju za videopozive, neki detalji su dosta zanimljivi

Ime nije izabrano slučajno, simbolizira fokus na 1 na 1 videopozive

ZADNJA IZMJENA: kol. 17, 2016

Google je lansirao novu besplatnu aplikaciju za video pozive nazvanu Duo. Google s ovime već malo kasni za Skypeom, Appleovim Face Timeom, pa čak i Facebookovim Messengerom, no aplikacija ima nekoliko zanimljivih detalja koji će sasvim sigurno natjerati masu ljudi da je barem isprobaju.

Kada krenete uspostavljati poziv, kamera se uključuje, a aplikacija će osobi koju zovete u realnom vremenu, i prije nego što je uopće prihvatila poziv, prikazati što se događa oko pozivatelja. Funkciju su nazvali Knock Knock, odnosno kuc-kuc.

Slična enkripcija kao na Face Time

Google ime Duo nije odabrao slučajno, nego simbolizira fokus na 1 na 1 videopozive, pa aplikacija nema opciju grupnih poziva (za to imamo Google Hangouts) i razvijena je isključivo za mobilne platforme. Ipak, ima značajnu prednost u odnosu na Face Time, jer za razliku od Appleove aplikacije, Duo omogućava uspostavu poziva između Androida i iPhonea. Čak vam nije potreban ni Google korisnički račun, dovoljan je broj telefona.

U Googleu kažu da su puno računa vodili računa o privatnosti. Zato su svi video pozivi zaštićeni end-to-end enkripcijom, sličnom kakvu koristi i Appleov Face Time.

Kako su najavili na ovogodišnjoj developerskoj konferenciji, osim nove aplikacije za video pozive Duo, Google uskoro namjerava izbaciti i Allo, novu aplikaciju za dopisivanje, koja će s botovima i integriranim Google Assistentom izravno konkurirati Facebookovom Messengeru.

Ukidanje livestreaminga na Hangouts

Ipak, Googleova strategija s novim aplikacijama za komunikaciju nije sasvim jasna. Google naime već ima Hangouts, koji doduše jest zanemaren, no može sve to što može Duo (dobro, osim kucanja) ali više od toga.

Nick Fox koji u Googleu radi na razvoju aplikacija, objasnio je za engadget objasnio kako je Google s Duo i Allo aplikacijama išao na jedinstveno korisničko iskustvo za mobilne platforme, te da one neće imati svoj desktop ekvivalent. Osim toga, najavio je i da će Google najvjerojatnije dalje razvijati Hangouts za poslovne korisnike.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru