Izgleda da je kineska aplikacija za dopisivanje WeChat počela cenzurirati poruke o koronavirusu još 1. siječnja

Uz WeChat, cenzure su ustanovljene i na društvenoj mreži YY

ZADNJA IZMJENA: ožu 4, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Najpopularnija aplikacija za dopisivanje u Kini, WeChat, blokirala je spominjanje koronavirusa još od 1. siječnja ove godine, ustanovilo je novo istraživanje interdisciplinarnog laboratorija Citizen Lab sa Sveučilišta u Torontu. Istragom se također ustanovilo da je WeChat, u vlasništvu kineske kompanije Tencent, blokirao sve više riječi kako se koronavirus sve više širio. konkretno, WeChat je blokirao neke kombinacije ključnih riječi, a između ostalog i kritike na račun kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Najveće cenzure su uz WeChat zabilježene na mreži za livestreaming YY, gdje je na crnu listu ključnih riječi postavljeno 45 pojmova. Neke od njih su “nepoznata upala pluća u Wuhanu” i “epidemija SARS-a u Wuhanu”. WeChat je cenzurirao 132 kombinacije ključnih riječi od 1. do 31. siječnja, a lista je od 1. veljače proširena s novih 384 ključnih riječi. Trenutno pak nije jasno jesu li te riječi odblokirane.

Cenzure su krenule prije javnog priznanja epidemije

Cenzuriranje u Kini nije baš neka novost; kineska vlada cenzurira što ljudi pišu i čitaju na internetu već godinama. No, ovo istraživanje je zabrinjavajuće zbog činjenice da je cenzura vijesti o koronavirusu počela prije nego što je kineska vlada službeno priznala ozbiljnost izbijanja zaraze.

Kina je obavijestila svjetsku zdravstvenu organizaciju o pojavi koronavirusa u gradu Wuhanu 31. prosinca, no vlasti su krile informacije od javnosti. Sumnja se da su krili stvarni broj zaraženih, podcjenjivali rizike zaraze te odgađali ljudima dati pravovremene informacije koje bi im mogle spasiti život. Tek se 20. siječnja Xi Jinping obratio javnosti i ukazao na problem izbijanja virusa, te nadodao da se širenje zaraze mora suzbiti.

Trenutno nije jasno jesu li društvene mreže blokirali te kombinacije ključnih riječi zbog naredbe vlade ili po vlastitom nahođenju, piše BBC.

Ivan Luzar
Telegram autor
1783 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program