Izgleda da se i Twitter pokušava ubaciti u kupnju američkog poslovanja TikToka

Navodno su, kao i Microsoft, zainteresirani za kupnju

ZADNJA IZMJENA: kol 10, 2020
Foto: screenshot Tik Tok/ Kwan Ho

Američka društvena mreža Twitter izvijestila je kineski ByteDance da je zainteresirana za kupnju američkog poslovanja njegovog TikToka, prenosi BBC. Platforma za objavljivanje kratkih videozapisa TikTok proteklih je tjedana u žarištu žestokih rasprava i nagađanja o mogućem preuzimanju

Prošlog tjedna američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom je domaćim tvrtkama naredio da u roku od 45 dana prestanu poslovati s TikTokom zbog navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti. Trump pritom uvjetuje kineskoj kompaniji prodaju američkog dijela poslovanja.

Ima li Twitter dovoljno novca?

TikTok je zaprijetio sudom, poručivši da je šokiran Trumpovim potezom. U međuvremenu je više kompanija pokazalo interes za kupnju TikToka, među njima i Microsoft, a sada im se kao mogući kupac pridružio i Twitter.

Izvori su pak za Wall Street Journal upozorili da nije jasno ima li Twitter dovoljno novca za kupnju TikToka te može li zaključiti dogovor u roku od 45 dana.

Točna vrijednost TikTokovog američkog poslovanja nije poznata a procjenjuje se na desetke milijardi dolara, dodaje BBC. Twitterova tržišna kapitalizacija iznosi oko 29 milijardi dolara, u usporedbi s Microsoftovih 1.600 milijardi dolara.

Transakcija mora biti zaključena do 15. rujna

Američki predsjednik kazao je prošlog tjedna da bi podupro nastojanja Microsofta da kupi TikTokovo američko poslovanje ako država dobije “značajan dio” prihoda od prodaje. Transakcija mora biti zaključena do 15. rujna, u protivnom na snagu stupa zabrana, naglasio je Trump.

Stručnjaci pak ističu da bi TikTokova prodaja Twitteru uključivala manji regulatorni nadzor.

Glasnogovornik Twittera odbio je komentirati moguću trasakciju a TikTok nije odmah odgovorio na upite BBC-a.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program