Biznis & tech

Klinci koji su pobijedili u robotičkoj ligi Croatian Makers dobili su nagrade; bili smo na dodjeli u MSU

Proglašena su 64 najbolja tima iz osnovnih škola diljem Hrvatske

Croatian Makers liga projekt je Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM) Nenada Bakića. Bave se promocijom robotike u osnovnoškolskom obrazovanju. Međutim, robotika je samo sredstvo kojim žele razvijati kulturu uspjeha, ne izričito samo robotiku i STEM aktivnosti. Obrazovanje shvaćaju kao transformacijsku polugu budućnosti za koju, naravno, nema jasnih naputaka.

Kroz cijelu današnju prezentaciju provlačila se misao da nije bitno gdje si bio 1991., već gdje će nam djeca biti 2031. godine. Ovo je i najveći projekt STEM revolucije, a svoj projekt smatraju i oblikom (STEM) diplomacije. Ambiciozni cilj im je da u 9. mjesecu svako dijete u šestom razredu dobije jedan BBC microbit.

Svojim projektom kane izvući informatiku iz “jadnog geta izbornog predmeta”, kako ga naziva Bakić. Smatraju kako nije dovoljno da je informatika samo jedan od predmeta u osnovnoj školi; morala bi biti integrirana u sve predmete. Kao jedan od primjera navode i integriranje informatike u tjelesni odgoj, ugrađivanjem BBC Microbita u odbojkašku mrežu, putem kojeg će učenici moći izvlačiti razne podatke i statistike. Izdvojili smo ključne stvari.

1. Proglašenje u Muzeju suvremene umjetnost

Na proglašenju je bila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Borko Vukosav/Telegram

Uz 64 najbolja tima iz osnovnih škola, na dodjeli su bili i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i veleposlanik Velike Britanije, Andrew Dalgleish. U svojim kratkim govorima, očekivano, pohvalili su Bakićev projekt. Najveće oduševljenje za projekt pokazao je veleposlanik Dalgleish, koji je uključen u projekt od samog početka. Nakon što je dobio mandat, odmah je prihvatio poziv Croatian Makersa da s njima krene u Slavonski Brod gdje je s djecom učio programirati. Projekt smatra najboljim dokazom da Hrvatska i Velika Britanija mogu uspješno surađivati i dijeliti svoja iskustva.

2. Natjecalo se osam tisuća djece

Natjecalo se 8000 djece Borko Vukosav/Telegram

Liga omogućuje uključivo i sistemsko uključivanje robotike, automatike i programiranja za djecu osnovnoškolskog uzrasta. U njoj je prošle godine bili oko 8000 djece iz 360 ustanova. Od tih 360 ustanova, 300 je bilo osnovnih škola, dok su ostatak udruge za rad s djecom i knjižnice. U pet kola u prosjeku je sudjelovalo 1500 djece, i to 30 posto djevojčica, za što Bakić tvrdi da je značajno veća uključivost nego kod sličnih aktivnosti. Općenito, u programu se nalazi 45.000 djece iz Hrvatske, te oko 15.000 djece u regiji.

3. Država će davati stipendije

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak također je bila na dodjeli Borko Vukosav/Telegram

Ministrica Divjak najavila je da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurati 15.000 STEM stipendija u sljedećih pet godina. Smatra da su mladi i djeca agenti promjena od kojih kreće transformacijski proces školstva i društva. Također tvrdi da je promjene potrebno početi odozdo, dakle od same djece, ali da će i država ovim stipendijama odigrati važnu ulogu.

4. Imaju svoj ‘bibliobus’

Danas su u MSU izabrani najbolji Borko Vukosav/Telegram

U mjestima koja nemaju svoje lokalne udruge ili članice projekta, IRIM dovodi svoje besplatne radionice robotike, a cijela oprema s instruktorom stane u jedan prosječan auto srednje klase. Namijenjene su osnovnoškolcima, traju oko dva sata i primaju 12 sudionika. Ljetos su po Slavoniji i Središnjoj Hrvatskoj održali 44 radionice za 630 djece. Ove godine, auto kreće na more, po Dalmaciji i otocima, a možda se zaustavi i u Kvarneru.

5. Kreću i izvan Hrvatske

Cijeli projekt uskoro kreće izvan Hrvatske Borko Vukosav/Telegram

Nakon što su projekt uspješno proveli u Hrvatskoj, svo znanje i inicijalnu podršku donirali su Srbiji te Bosni i Hercegovini. Tako će se ove školske godine i kod njih odvijati identična natjecanja. U Srbiji se u projekt uključilo 400 škola s 2000 robota. Nakon početne investicije IRIM-a, projekt su financijski podržali i mnogi manji donatori, kao i Vlada Republike Srbije. U BiH sudjeluje 350 škola sa 700 doniranih robota. Nakon inicijalnog financiranja IRIM-a, trenutno financiranje preuzeo je SPARK.

6. Dobitnici imaju priliku ići u Šangaj

Projekt Nenada Bakića ostvario je prilično velik uspjeh Borko Vukosav/Telegram

Najbolji sudionici lige iz Hrvatske, BiH i Srbije dobili su naprednije Abilix robote, ponovno donaciju IRIM-a. U rujnu će se u Zagrebu održati i robotičko natjecanje WER – Croatia Open, a pobjednička ekipa će u studenom ići na središnje natjecanje u Šangaj. WER kup ima preko 500.000 natjecatelja iz 30 zemalja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu